Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

06

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / PLUS / Air condition αυτοκινήτου τον χειμώνα: Γιατί πρέπει να το χρησιμοποιώ
PLUS

Air condition αυτοκινήτου τον χειμώνα: Γιατί πρέπει να το χρησιμοποιώ

Air condition αυτοκινήτου τον χειμώνα: Οι βλάβες που αποφεύγεις

Όλοι οι οδηγοί οφείλουμε να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού στο αυτοκίνητο, γιατί αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά και τον χειμώνα, είναι πιθανό το καλοκαίρι να έρθουμε αντιμέτωποι με βλάβη. Βέβαια, πέρα από την θερμοκρασία, μιλάμε και για τον έλεγχο του «κλίματος» της καμπίνας. Υπάρχουν δύο είδη συστημάτων: το απλό air condition και το σύστημα αυτόματου κλιματισμού. Η βάση και των δύο συστημάτων είναι η ίδια, επιτρέποντας στον αέρα που βγαίνει μέσω των αεραγωγών να ψύχει ή να ζεσταίνει, επιτυγχάνοντας έτσι επιθυμητή άνεση σύμφωνα με τις απαιτήσεις των επιβατών.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι σε ένα αυτόματο σύστημα κλιματισμού επιτυγχάνουμε καλύτερη διαχείριση θερμοκρασίας, επομένως είναι πιο εύκολο να ρυθμίσουμε το ύψος της, έχοντας ακόμα και την δυνατότητα δημιουργίας διαφορετικών ζωνών στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα. Γιατί όμως να χρησιμοποιήσω κλιματισμό το χειμώνα, αφού χρειάζομαι μόνο ζεστό αέρα; Αυτή είναι μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη, που συνδέουμε τη λειτουργία A/C με την παραγωγή κρύου αέρα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Ενεργοποιείστε τον συμπιεστή του κλιματισμού

Η λειτουργία A/C μας επιτρέπει να ενεργοποιούμε ή να απενεργοποιούμε τον συμπιεστή του συστήματος κλιματισμού που εκτός από την ψύξη του αέρα, μας επιτρέπει να ελέγχουμε και την υγρασία του, εξ ου και η σημασία του το χειμώνα. Αν ενεργοποιήσουμε μόνο τη θέρμανση, ο αέρας που θερμαίνεται διατηρεί την ίδια υγρασία που περιείχε και έξω, κάτι που δεν ενδείκνυται για την άνεση των επιβατών, λόγω των πιθανών προβλημάτων υγείας που μπορεί να δημιουργήσει σε ευαίσθητα άτομα και της υγρασίας στα παράθυρα. Και μόνο για τον καλύτερο έλεγχο της υγρασίας στην καμπίνα, αξίζει να ενεργοποιείτε τον συμπιεστή του κλιματισμού, ειδικά σε ένα αυτόματο σύστημα κλιματισμού. Πέρα από αυτό όμως, η χρήση του συμπιεστή μας επιτρέπει να αποφύγουμε βλάβες, καθώς η χρήση του μας βοηθά να διατηρήσουμε καλύτερα το αέριο που περιέχεται στο κύκλωμα, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ιδιότητες.

Μια πιο συχνή χρήση του συμπιεστή του κλιματισμού, εγγυάται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του συστήματος και των εξαρτημάτων του, αποφεύγοντας έτσι κατά τους κρύους μήνες την μεγάλη διακοπή που προκαλεί βλάβες. Σε ένα αυτοκίνητο που δεν χρησιμοποιεί συχνά το σύστημα κλιματισμού, είναι φυσιολογικό το σύστημα να χάνει την ικανότητα ψύξης, είτε λόγω απώλειας ψυκτικού αερίου είτε λόγω απώλειας απόδοσης του συστήματος γενικά. Αυτό το πρόβλημα επιλύεται ελέγχοντας το κύκλωμα και αντικαθιστώντας το αέριο και το λιπαντικό του, διορθώνοντας πιθανές διαρροές και αντικαθιστώντας το εσωτερικό φίλτρο του συστήματος όταν χρειάζεται.

Το κόστος

Αυτή η εργασία πρέπει να εκτελείται μόνο από ειδικούς και πάντα χρησιμοποιώντας εγκεκριμένα μηχανήματα και υλικά, καθώς διατρέχουμε τον κίνδυνο να προκαλέσουμε μεγάλη βλάβη, εάν δεν υποστούμε τραυματισμό ή να κάνουμε ζημιά στο περιβάλλον. Ο έλεγχος και η επισκευή ενός συστήματος κλιματισμού είναι μια εργασία που κυμαίνεται μεταξύ 50 και 80 ευρώ. Στην πιο ακραία περίπτωση, όταν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το κλιματιστικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πιθανότητες αστοχίας πολλαπλασιάζονται σε αριθμό και σε κόστος. Συνηθισμένο σφάλμα είναι η βλάβη του συμπιεστή, ένα εξάρτημα που απαιτεί εσωτερικό λιπαντικό για τη σωστή λειτουργία του και όταν «σωθεί» οδηγεί σε θραύση που απαιτεί αντικατάσταση (200 έως 500 ευρώ).

www.carandmotor.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις