Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

24

Σεπτεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Το μακρύτερο τρένο στον κόσμο: Ιστορικό ρεκόρ!
ΚΟΣΜΟΣ

Το μακρύτερο τρένο στον κόσμο: Ιστορικό ρεκόρ!

Το μακρύτερο τρένο στον κόσμο: Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία σιδηροδρόμων στην Ελβετία κατέχει πλέον το παγκόσμιο ρεκόρ για το μακρύτερο τρένο

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει για διάφορα ρεκόρ, ωστόσο οι Ελβετοί πήγαν τη λέξη ρεκόρ σε άλλο επίπεδο, δημιουργώντας το μεγαλύτερο τρένο στον κόσμο, συνολικού μήκους δύο χιλιομέτρων. Οι Ελβετοί γιορτάζουν την 175η επέτειο από την κατασκευή του πρώτου σιδηρόδρομου στη χώρα, οπότε οι σιδηροδρομικές εταιρίες ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα τρένο που πραγματικά κόβει την ανάσα.

100 βαγόνια, συνολικού βάρους 2,990 τόνων

Το τρένο αποτελείται από 100 βαγόνια, συνολικού βάρους 2,990 τόνων, ενώ το μήκος του αγγίζει τα δύο χιλιόμετρα και όπως θα δείτε και στις εικόνες το θέαμα είναι μοναδικό. Η πρώτη βόλτα πραγματοποιήθηκε σε ένα πανέμορφο σημείο της ανατολικής Ελβετίας, στην θεαματική γραμμή «Albula», η οποία κατασκευάστηκε πριν από 118 χρόνια (1904) και αποτελείται από 55 γέφυρες και 39 σήραγγες, ενώ έχει συνολικό μήκος 62 χιλιόμετρα.

Αποτελούμενο από 25 ηλεκτρικά τρένα «Capricorn», το τρένο μήκους 1.906 μέτρων που έσπασε το ρεκόρ, καθώς χρειάστηκε σχεδόν μία ώρα για να καλύψει περίπου 25 χιλιόμετρα (15 μίλια) στη θεαματική γραμμή Albula. Για την ιστορία, πριν τη κατασκευή της γραμμής «Albula», το σημείο ήταν σκέτη κόλαση, καθώς για να το διασχίσει κάποιος χρειαζόταν να κάνει ένα επικίνδυνο ταξίδι 14 ωρών σε ανώμαλα μονοπάτια με άμαξες ή έλκηθρα. Οι προηγούμενοι κάτοχοι του ρεκόρ του μακρύτερου επιβατικού τρένου στον κόσμο — το Βέλγιο και, πριν από αυτό, η Ολλανδία — χρησιμοποιούσαν προς όφελός τους σιδηροδρόμους κανονικού εύρους μέσα από επίπεδα τοπία. Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν πολλούς μήνες πριν την εκδήλωση, ώστε να διασφαλιστεί πως αυτό το μοναδικό τρένο θα λειτουργήσει με ασφάλεια, μιας και η γραμμή «Albula» έχει απότομες αλλαγές κλίσης.

«Φέτος, γιορτάζουμε τα 175 χρόνια των ελβετικών σιδηροδρόμων. Με αυτήν την απόπειρα παγκόσμιου ρεκόρ, η RhB και οι συνεργάτες της θέλησαν να παίξουν τον ρόλο τους στην επίτευξη ενός πρωτοποριακού άθλου δεν έχει ξαναγίνει» τόνισε ο επικεφαλής οδηγός Andreas Kramer. Δικαιολογημένα λοιπόν, οι Ελβετοί κατέχουν πλέον το ρεκόρ του μακρύτερου τρένου, καθώς είναι και οι πιο «φανατικοί» χρήστες του συγκεκριμένου μέσου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις