Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

26

Ιανουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τιμές ενέργειας ΕΕ: Δεν τα βρήκαν οι υπουργοί -Νέο έκτακτο συμβούλιο
ΚΟΣΜΟΣ

Τιμές ενέργειας ΕΕ: Δεν τα βρήκαν οι υπουργοί -Νέο έκτακτο συμβούλιο

Στο τραπέζι των υπουργών Ενέργειας το δυναμικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Χωρίς οριστικά συμπεράσματα έληξε η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι όρισαν νέο ραντεβού για να συζητήσουν τρόπους μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου. Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου, για την υιοθέτηση των μέτρων που θα μειώσουν τις τιμές της ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα ο προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Γιόζεφ Σικέλα τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων που θα ρίξουν τις τιμές της ενέργειας και κάλεσαν την Επιτροπή να τις εξειδικεύσει.

Ειδικότερα, ο Γιόζεφ Σικέλα ανέφερε ότι «οι υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να εστιάσουμε στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου -είναι κάτι το οποίο συζητούμε εδώ και αρκετούς μήνες και πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο από αξιόπιστους προμηθευτές», αμέσως μετά την περίοδο του καλοκαιριού.

Στο τραπέζι των υπουργών Ενέργειας το δυναμικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Οι υπουργοί Ενέργειας στηρίζουν ευρέως την εισαγωγή ενός δυναμικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα περιορίσει την υπερβολική αστάθεια των τιμών, είπε ο Τσέχος υπουργός. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο TTF. «Το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί ότι με το πλαφόν αυτό θα συνεχίσουμε να μπορούμε να λαμβάνουμε από τις αγορές το αέριο που έχουμε ανάγκη», τόνισε ο Γ. Σικέλα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι υπουργοί καλωσόρισαν τα μέτρα αλληλεγγύης, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν φυσικό αέριο, ακόμα και χωρίς τη σύναψη διμερών συμφωνιών μεταξύ τους.

«Είχαμε μια λεπτομερή συζήτηση με τους υπουργούς Ενέργειας για το πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, και πρόσθεσε ότι το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε έχει σειρά σημαντικών στοιχείων, πάνω στο οποίο «θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για να υιοθετηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Ενέργειας».

Προτεραιότητα της Κομισιόν οι κοινές αγορές φυσικού αερίου

«Θα πρέπει να υλοποιήσουμε τις κοινές αγορές φυσικού αερίου. Είναι ισχυρή η στήριξη γι’ αυτό το μέτρο μεταξύ των υπουργών», είπε η επίτροπος Ενέργειας. «Αν γίνει αυτό, θα αρχίσουμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο μετά τη θερινή περίοδο», πρόσθεσε. Συμπλήρωσε ακόμη πως «υπάρχει ευρεία συναίνεση» ότι ένας συμπληρωματικός δείκτης για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο ως τα τέλη Μαρτίου είναι ένα «πολύ χρήσιμο βήμα», είπε η Σίμσον.

Όσον αφορά το «δυναμικό πλαφόν» στην τιμή του φυσικού αερίου στο ΤTF, η κυρία Σίμσον είπε ότι σήμερα έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα λεπτομερείς προτάσεις. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει παράλληλα να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην ΕΕ και να αποτραπεί η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις