Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – πύραυλος: Για δοκιμαστική εκτόξευση κάνει λόγο το Bloomberg
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – πύραυλος: Για δοκιμαστική εκτόξευση κάνει λόγο το Bloomberg

Τουρκία - πύραυλος: Το απόρρητο πυραυλικό σχέδιο με την ονομασία Tayfun, ή Typhoon στα τουρκικά, βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια

Η Τουρκία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση ενός τοπικά κατασκευασμένου βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα και επικαλείται το Bloomberg. Μια κινητή πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του πυραύλου από ένα αεροδρόμιο κοντά στην πόλη-λιμάνι Ρίζε περίπου στις 7 π.μ. τοπική ώρα, δήλωσαν τα άτομα που επικαλείται το Bloomberg, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να σχολιάσουν το θέμα. Το βλήμα διένυσε μια απόσταση 561 χιλιομέτρων (350 μίλια) και έπεσε στα ανοικτά των ακτών του λιμανιού Σινόπ, είπαν.

Το απόρρητο πυραυλικό σχέδιο με την ονομασία Tayfun, ή Typhoon στα τουρκικά, βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, είπαν οι πηγές του Βloomberg, χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω. Η Αμυντική Βιομηχανία της Τουρκίας, η οποία επιβλέπει την ανάπτυξη όπλων τουρκικής κατασκευής, αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά.

Η Τουρκία παρέλαβε ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία, το 2019, δύο χρόνια αφότου η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά του συστήματος, με την ελπίδα ότι η συνεργασία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας. Οι ΗΠΑ, σε απάντηση της κίνησης αυτής, επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία αποκλείοντάς την από την προμήθεια Stealth F-35 της Lockheed Martin Corp.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις