Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ντόναλντ Τραμπ – Κογκρέσο: Ο πρώην πρόεδρος καλείται να καταθέσει για την εισβολή στο Καπιτώλιο
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ – Κογκρέσο: Ο πρώην πρόεδρος καλείται να καταθέσει για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ντόναλντ Τραμπ - Κογκρέσο: Οι Αμερικανοί βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα για την κλήτευση του πρώην προέδρου, ώστε να καταθέσει για την εισβολή στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του

Οι Αμερικανοί βουλευτές που ερευνούν την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο ψήφισαν ομόφωνα την Πέμπτη για την κλήτευση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης από την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε υποσχεθεί να αποκαλύψει νέα στοιχεία για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου. Και τα εννέα μέλη της επιτροπής (επτά Δημοκρατικοί και δύο Ρεπουμπλικάνοι) ψήφισαν υπέρ της κλήτευσης, προκειμένου ο Τραμπ να καταθέσει ενόρκως και να προσκομίσει έγγραφα σχετικά με όσα έγιναν στις 6 Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, η μη συμμόρφωση με κλήτευση του Κογκρέσου για κατάθεση ή προσκόμιση εγγράφων, είναι πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση από έναν έως 12 μήνες.

Αν η επιτροπή ζητήσει κλήτευση και αυτή αγνοηθεί, η ολομέλεια της Βουλής καλείται να ψηφίσει εάν θα παραπέμψει την υπόθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες. Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Οι δηλώσεις του Μπένι Τόμσον

«Σε μια συγκλονιστική προδοσία του όρκου του, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε ένα σχέδιο που οδήγησε σε επίθεση εναντίον ενός πυλώνα της δημοκρατίας μας», δήλωσε  ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής των Δημοκρατικών, Μπένι Τόμσον, κατά την έναρξη της ακρόασης. «Αυτή η έρευνα δεν αφορά την πολιτική. Δεν έχει να κάνει με το κόμμα. Έχει να κάνει με τα γεγονότα, απλά και καθαρά», είπε και πρόσθεσε: «Βρίσκεται στο επίκεντρο όσων συνέβησαν στις 6 Ιανουαρίου 2021. Θέλουμε λοιπόν να τον ακούσουμε».

Ντόναλντ Τραμπ: «φιάσκο» η εξεταστική επιτροπή

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φιάσκο» την εξεταστική επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, λίγη ώρα αφότου ψήφισε ομόφωνα υπέρ της κλήτευσής του για να καταθέσει ενόρκως σχετικά με τον ρόλο του στα αιματηρά γεγονότα. Αποφεύγοντας να αποκαλύψει εάν σκοπεύει να συμμορφωθεί με την κλήτευση, ο Τραμπ διερωτήθηκε γιατί η επιτροπή δεν τον είχε καλέσει πριν από μήνες. «Γιατί περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τα τελευταία λεπτά της τελευταίας τους συνεδρίασης; Επειδή η επιτροπή είναι ένα απόλυτο φιάσκο που χρησιμεύει μόνο για να διχάσει περαιτέρω τη χώρα μας. Και το κάνει, παρεμπιπτόντως, πολύ άσχημα», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, την οποία δημιούργησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, η μη συμμόρφωση με κλήτευση για κατάθεση αποτελεί πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 12 μηνών. Αν η επιτροπή ζητήσει κλήτευση και αυτή αγνοηθεί, η ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να ψηφίσει εάν θα παραπέμψει την υπόθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις