Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιράν μαθήτριες: Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν μαθήτριες: Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Ιράν μαθήτριες: «Θάνατος στο δικτάτορα»

Μαθήτριες στο Ιράν μετέχουν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη χώρα μετά τον θάνατο της Μαχσα Αμίνι κουνώντας τις μαντίλες τους και φωνάζοντας συνθήματα κατά του καθεστώτος σε μια άνευ προηγουμένου ένδειξη υποστήριξης στις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις, τις μεγαλύτερες εδώ και τρία χρόνια. Σε διάφορα βίντεο, τη γνησιότητα των οποίων επαλήθευσε το BBC, έφηβες μαθήτριες διακρίνονται να μετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης στις αυλές σχολείων και στους δρόμους διαφόρων πόλεων του Ιράν. Σε ένα βίντεο, που έχει γίνει viral, ομάδες κοριτσιών χωρίς μαντίλες διώχνουν έναν κυβερνητικό αξιωματούχο από το σχολείο τους στο Καράτζ. Φαίνονται μάλιστα να πετούν άδεια μπουκάλια νερού στον άνδρα φωνάζοντας «ντροπή σου», μέχρι που ο τελευταίος αποχώρησε. Σε άλλο βίντεο από την ίδια πόλη του Ιράν, δυτικά της Τεχεράνης, νεαρές μαθήτριας ακούγονται να φωνάζουν: «Αν δεν ενωθούμε, θα μας σκοτώσουμε τη μία μετά την άλλη».

Τη Δευτέρα δεκάδες μαθήτριες στη Σιράζ μπλόκαραν την κυκλοφορία σε κεντρικό δρόμο ανεμίζοντας τις μαντίλες τους διαδηλώνοντας κατά του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ. «Θάνατος στο δικτάτορα», φώναζαν.

Μαθήτριες στο Ιράν υψώνουν μεσαίο δάκτυλο στους μουλάδες

Παρόμοιες διαδηλώσεις αναφέρθηκαν χθες στην Τεχεράν και τις πόλεις Σακέζ και Σαναντάζ του βορειουδτικού Ιράν. Στο μεταξύ μια ομάδα κοριτσιών φωτογραφήθηκαν στις τάξεις τους χωρίς μαντήλες να κάνουν άσεμνες χειρονομίες σε φωτογραφίες του Χαμενεϊ και του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί. Οι κινητοποιήσεις των κοριτσιών ξέσπασαν αφότου ο Χαμενεϊ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι υποδαυλίζουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν. Ο ανώτατος ηγέτες παρείχε στήριξη στις δυνάμεις ασφαλείας, που επενέβησαν για να καταστείλουν με βίαια μέσα τις διαμαρτυρίες σκοτώνοντας πάνω από 50 άτομα και συλλαμβάνοντας πάνω από 1.500.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμινί, που έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία Ηθών στην Τεχεράνη για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες. Η Αμινί ξεψύχησε τρεις μέρες αργότερα στο νοσοκομείο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις