Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Καθαρές θέσεις, καθαρές κουβέντες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθαρές θέσεις, καθαρές κουβέντες

Μια συμφέρουσα σύγκριση

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος 

Δύο πολύ βασικά χαρακτηριστικά της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ όλους τους επόμενους μήνες είναι οι ξεκάθαρες θέσεις και οι «καθαρές» κουβέντες απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους και απέναντι στους πολίτες. Οι επιτελείς τόσο του κόμματος, όσο και του Μεγάρου Μαξίμου έχουν αρχίσει ήδη να δίνουν κατηγορηματικές εντολές σε στελέχη και βουλευτές για την ρητορική που θα αναπτυχθεί, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα αφενός της πρωτιάς στις πρώτες εκλογές, αφετέρου του σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης μετά τις δεύτερες εκλογές. Αρχικά η ΝΔ θα ενισχύσει το δίλημμα «ισχυρή ΝΔ ή συμφορά», όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ δύο κυβερνητικών προγραμμάτων, το ένα είναι αυτό της ΝΔ, που ήδη εξελίσσεται, και το άλλο του ΣΥΡΙΖΑ, που συχνά πυκνά αγγίζει τα όρια της ακατάσχετης παροχολογίας και του λαϊκισμού.

Επιπλέον, ξεκάθαρο θα γίνει από την ΝΔ και το γεγονός ότι οι πολίτες δεν επιλέγουν στις εκλογές μόνο πρώτο κόμμα, αλλά επιλέγουν και πρωθυπουργό. Με αυτό το επιχείρημα καταρρίπτεται κάθε επιχειρηματολογία που έχει εκπορευθεί ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποιες φωνές στο ΠΑΣΟΚ, που κάνουν λόγο για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, που μπορεί να μην είναι απαραίτητα ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Μια συμφέρουσα σύγκριση

Έτσι η ΝΔ θα οδηγήσει το εκλογικό σώμα σε μια σύγκριση που, όπως εκτιμάται, την συμφέρει πολύ: Και δεν είναι άλλη από την σύγκριση Μητσοτάκη-Τσίπρα. Μια σύγκριση που, σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, είναι συντριπτικά υπέρ του πρωθυπουργού, αφού τα μεγέθη τόσο στην οικονομία, όσο και στην εξωτερική πολιτική, αλλά και την αντιμετώπιση διεθνών και εσωτερικών κρίσεων είναι μετρήσιμα.

Τι θα κρίνει τις εκλογές

Ωστόσο, το μέγεθος που κρίνει εν πολλοίς τις εκλογές δεν είναι άλλο από την οικονομία. Και εδώ στην ΝΔ εκτιμούν ότι αυτό το πεδίο είναι προνομιακό, αφού η σταθερή οικονομική πολιτική μείωσης της φορολογίας είναι ένα «μήνυμα» που έχει εδραιωθεί μεταξύ των πολιτών, όπως και το αίσθημα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα συνεχίσει σε περαιτέρω μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Μεγάλο συν για την ΝΔ είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, που θα ισχύσει από την πρώτη του έτους και που είχε να συμβεί τουλάχιστον μια δεκαετία. Αυτές οι αυξήσεις ενισχύουν την ρητορική Μητσοτάκη ότι η ανάπτυξη της οικονομίας συνδέεται άμεσα με την μείωση των φόρων και την ενίσχυση του εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων.

Άνοιγμα στο Κέντρο και μεταρρυθμίσεις

Υπάρχουν δύο ακόμη στοιχεία που συμπληρώνουν την στρατηγική της ΝΔ μέχρι τις εκλογές: Το πρώτο είναι το άνοιγμα και η πρόσκληση στους κεντρώους ψηφοφόρους και το δεύτερο είναι η προβολή του μεταρρυθμιστικού έργου της τελευταίας τριετίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απολαμβάνει δημοσκοπικά τον τίτλο του «καλύτερου εκφραστή» του κεντρώου χώρου, οπότε αυτό είναι ένα «όπλο» που θα χρησιμοποιηθεί δεόντως.

Και προσθετικά σε όλα αυτά υπάρχει και η προβολή του κυβερνητικού έργου και κυρίως του μεταρρυθμιστικού έργου που έχει συντελεστεί στην χώρα την τελευταία τριετία. Στη ΝΔ θα δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις αλλαγές που έχουν γίνει στο κράτος και έχουν διευκολύνει την ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών και αυτό θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Με αυτήν την στρατηγική η ΝΔ θα κινηθεί μέχρι τις εκλογές σε ό,τι αφορά στα βασικά σημεία, γιατί προσθήκες και αλλαγές τακτικής θα υπάρξουν σε αρκετά ζητήματα, ανάλογα με τις συγκυρίες που θα έχουν διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις