Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

08

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Δημοψηφίσματα Ουκρανία – Ρωσία: Οι Ουκρανικές δυνάμεις ζητούν όπλα
ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψηφίσματα Ουκρανία – Ρωσία: Οι Ουκρανικές δυνάμεις ζητούν όπλα

Δημοψηφίσματα Ουκρανία - Ρωσία: Αύξηση των αποστολών όπλων ζητάνε οι Ουκρανικές δυνάμεις, ούτως ώστε να καταπολεμήσουν τη Ρωσική εισβολή.

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα σημαντική αύξηση των αποστολών όπλων για να αντιμετωπίσει την Ρωσία, θέλοντας να απαντήσει στα «δημοψηφίσματα» που διοργανώνει η Ρωσία, προκειμένου να νομιμοποιήσει την προσάρτηση περιοχών που διατηρεί υπό την κατοχή της. Από την πλευρά τους, οι τέσσερις ουκρανικές περιοχές που τελούν υπό ρωσική κατοχή Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια αναμένεται να ζητήσουν επισήμως την προσάρτησή τους. Θα ακολουθήσουν διαδικασίες προσάρτησης από το ρωσικό κοινοβούλιο και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η διαδικασία μπορεί να πάρει ώρες ή λίγες ημέρες.

Η Δύση κατήγγειλε την ρωσική κλιμάκωση που εκδηλώθηκε μέσω της οργάνωσης των στημένων «δημοψηφισμάτων», ενώ τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών παραλίγο να φθάσουν στο 100% των ψήφων υπέρ του «ναι» στην προσάρτηση από την Μόσχα. Η επικείμενη προσάρτηση των εδαφών αυτών και η απειλή της Ρωσίας ότι θα υπερασπισθεί τις περιοχές αυτές και με πυρηνικά όπλα δεν οδηγεί το Κίεβο να καταθέσει τα όπλα. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεση στην ανατολική και την νότια Ουκρανία καλώντας τους Δυτικούς να αυξήσουν άμεσα και σημαντικά την πίεση επί της Ρωσίας. Το Κίεβο χρειάζεται «άρματα μάχης, πολεμικά αεροσκάφη, πυροβολικό μακρού βεληνεκούς, συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας».

Ουκρανικές δυνάμεις

Αφού απελευθέρωσαν μεγάλο μέρος των καταληφθέντων από την Ρωσία εδαφών στην περιοχή του Χάρκιβ στην βορειοανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται προς ανατολάς, τώρα με βραδύτερους ρυθμούς. Συνεχίζουν επίσης την αντεπίθεση στην νότια Ουκρανία, με λιγότερο θεαματικά αποτελέσματα. Η πόλη του Χάρκιβ, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας στην μεθόριο με την Ρωσία, βομβαρδίσθηκε την χθεσινή νύκτα. Περί τα 18.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό, που δεν προκάλεσε ωστόσο θύματα. Οι Δυτικοί δίνουν διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν και να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατήγγειλε τις παράνομες ψηφοφορίες προσάρτησης και την χειραγώγηση των αποτελεσμάτων. Ακόμη και η Κίνα, ο στενότερος εταίρος της Ρωσίας, επέκρινε εμμέσως τα «δημοψηφίσματα» τασσόμενη υπέρ της «εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις