Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Επιστράτευση – Ρωσία: Άνδρες αποχαιρετούν με κλάματα τις οικογένειές τους
ΚΟΣΜΟΣ

Επιστράτευση – Ρωσία: Άνδρες αποχαιρετούν με κλάματα τις οικογένειές τους

Επιστράτευση - Ρωσία: Σάλος στη Ρωσία με την πρακτική της κυβέρνησης

Η επιστράτευση στη Ρωσία ξεκίνησε χθες, όπως ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, και σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ρώσοι νεοσύλλεκτοι αποχαιρετούν τις οικογένειές τους. Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες μερική επιστράτευση και υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις, στέλνοντας τουλάχιστον 300.000 εφέδρους στη μάχη, σε μια δραματική κλιμάκωση της εισβολής του στην Ουκρανία.

Πλάνα που κυκλοφορούν σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ομάδες τρομοκρατημένων ανδρών να αγκαλιάζουν τις συντρόφους και τα παιδιά τους, που κλαίνε, πριν επιβιβαστούν σε λεωφορεία που τους μεταφέρουν στον πόλεμο. Ο ανταποκριτής του «Guardian», Πιότρ Σάουερ, δημοσίευσε βίντεο από το δίκτυο Taygainfo, που δείχνει οικογένειες να αποχαιρετούν τους δικούς τους ανθρώπους που έλαβαν φύλλα πορείας για τον πόλεμο, στην πόλη Γιακούτσκ.

Συλλαμβάνονται στις διαδηλώσεις και λαμβάνουν φύλλα πορείας

Την ίδια ώρα, τα ξένα μέσα αναφέρουν πως η Ρωσία αναγκάζει όσους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων, χθες, να ενταχθούν στην πολεμική προσπάθεια, παραδίδοντάς τους φύλλα πορείας ενώ βρίσκονταν στα αστυνομικά τμήματα. Υπολογίζεται ότι 1.400 άτομα συνελήφθησαν, καθώς ξέσπασαν ταραχές σε όλη τη χώρα λόγω της διαταγής επιστράτευσης του Πούτιν.

Η ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης OVD-Info δήλωσε ότι τουλάχιστον τέσσερα αστυνομικά τμήματα στη Μόσχα επιστράτευαν τους διαδηλωτές απευθείας στο στρατό, δήλωσε στο CNN η εκπρόσωπος Μαρία Κουζνέτσοβα. Η Μαρία Κουζνέτσοβα δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το CNN ότι σε τουλάχιστον τέσσερα αστυνομικά τμήματα στη Μόσχα κάποιοι από τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν από τις ρωσικές αρχές επιστρατεύονται απευθείας στο στρατό της Ρωσίας.

“Όσοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, θα στέλνονται να υπηρετούν εκτός σειράς”

Επίσης, όσοι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης, οι οποίες πραγματοποιούνται χωρίς την έγκριση των Αρχών, στην πόλη Τιουμέν «θα στέλνονται να υπηρετούν εκτός σειράς», ανέφερε ο ιστότοπος Ura.ru, επικαλούμενο μια πηγή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τον δικηγόρο Ιλιά Ρεμεσλό στο κανάλι της εφαρμογής Telegram. «Θα ενεργοποιηθούν μέτρα επιστράτευσης κατά των συμμετεχόντων σε παράνομες συγκεντρώσεις. Θα ελέγχονται επί τόπου η ταυτότητα τους, θα γίνεται ταυτοποίηση, θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια, θα καθορίζεται η κατηγορία στρατολόγησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του γραφείου στρατολόγησης και κατάταξης. Όσοι δεν εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία θα εγγράφονται στο μητρώο για το επόμενη κλήτευση», δήλωσε ο Ρεμεσλό.

Πηγή του ιστότοπου Ura.ru στην FSB της περιοχής Τιουμέν δήλωσε ότι «όσοι συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις υπό το σύνθημα “Όχι στην επιστράτευση” θα στέλνονται να υπηρετήσουν εκτός σειράς».

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις