Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Eurobasket Γαλλία – Ιταλία: Πρόκριση στην παράταση μετά από παιχνίδι θρίλερ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Eurobasket Γαλλία – Ιταλία: Πρόκριση στην παράταση μετά από παιχνίδι θρίλερ

Eurobasket Γαλλία - Ιταλία: Μετά από την αυτοκτονία των Ιταλών στο φινάλε της κανονικής διάρκειας του αγώνα οι Γάλλοι προκρίθηκαν

Η Γαλλία έγινε η 3η ομάδα μετά από την Ισπανία και τη Γερμανία που προκρίθηκε στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ. Η ομάδα του Τζιανμάρκο Ποτσέκο απέκλεισε μετά τη Σερβία στους “16”, είχε την ευκαιρία να βγάλει νοκ άουτ στην κανονική διάρκεια και τη Γαλλία αλλά στην παράταση οι “τρικολόρ” επικράτησαν με 93-85 και θα παίξουν με Πολωνία ή Σλοβενία στον ημιτελικό της Παρασκευής.  Οι Γάλλοι πέρασαν μετά από τους Τούρκους και τους Ιταλούς στην παράταση και με τις δύο ομάδες να χάνουν βολές στο φινάλε της κανονικής περιόδου.

Ο αγώνας

Ο έλεγχος του αγώνα δόθηκε στα χέρια της Γαλλίας και του Εβάν Φουρνιέ. Ο Γάλλος γκαρντ των Νιου Γιορκ Νικς ξεκίνησε με 9 πόντους (2 τρίποντα και ένα γκολ φάουλ) στους πρώτους 11 πόντους της ομάδας του. Η Ιταλία πήρε λανθασμένες επιθέσεις, πηγαινοντας πάνω στον Ρούντι Γκομπέρ και μοιραία βρέθηκε πίσω στο σκορ με 13-4. Ο Τζιανμάρκο Ποτζέκο ψήλωσε την πεντάδα (εκτός ο Σπίσου) και ο Φοντέκιο με εξαιρετική ταχύτητα στην εκτέλεση βρήκε χώρο για να δώσει σκορ, παρά την εξαιρετική άμυνα του Ταρπέι.

Ωστοσο, η Γαλλία είχε τη λύση του τριπόντου. Τρία απανωτά από τρεις διαφορετικούς σκόρερ (Ταρπέι, Λουβαβού-Καμπαρό και Γιαμπουσέλε) έφεραν προβάδισμα 7 πόντων (24-17).

Στο τέλος του πρώτου δεκάλεπτου, η Γαλλία σούταρε με ποσοστά… Γερμανίας, έχοντας 6/8 (75%). Στο ξεκίνημα της 2ης, οι Γάλλοι είχαν αποκλειστικά σκορ πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Η Ιταλία προσπάθησε και το πέτυχε σε μεγάλο ποσοστό, να περιορίσει το σουτ των Γάλλων, ενώ έκλεισε και τους περισσότερους διαδρόμους. Την ίδια στιγμή, είχε αρκετές δυσκολίες να βρει σκορ για την ίδια. Η Γαλλία εγκλωβίστηκε στα 11 λάθη με 9 ασίστ που είχε στο πρώτο μέρος.

Εξαιρετικές συνεργασίες

Η διαφορά ροκανίστηκε από τους Ιταλούς στους 5 πόντους, 5:16 πριν το τέλος της 3ης, όταν ο Φοντέκιο σκόραρε μετά από αρκετά λεπτά. Η ομάδα του Ποτζέκο βρήκε εξαιρετικές συνεργασίες των κοντών με τους Μέλι και Πολονάρα, οι οποίοι έφταναν μέχρι το καλάθι με μεγάλη ευκολία. Το σκορ για τη Γαλλία ανέλαβε να κουβαλήσει ο Γιαμπουσέλε, ο οποίος πέτυχε 7 σερί πόντους για το 50-43.
Μία λάθος εκτίμηση του Μουσταφά Φαλ, έδωσε χώρο στον Μέλι να βγει στον αιφνιδιασμό και να καρφώσει ανενόχλητος, για να κάνει το σκορ 53-49. Και όχι μόνο. Η Ιταλία, με ένα τρίποντο του Τζίτζι Ντατόμε, έριξε τη διαφορά στο ελάχιστο του ενός πόντου: 53-52.

Το πρώτο προσπέρασμα για τους «ατζούρι» έγινε 1:17 πριν το τέλος της 3ης, όταν ο Μάνιον έκλεψε την μπάλα από τον Αλμπισί και έκανε το 57-56. Στον χρόνο που απέμενε η Ιταλία έκανε σερί 5-0 για να κλείσει το δεκάλεπτο με σκορ 62-56. Και σερί 10-0! Η Γαλλία έμεινε χωρίς εντός παιδιάς καλάθι για σχεδόν επτά λεπτά, σταματώντας το σερί 12-0 των Ιταλών (64-59).

Ο Μάρκο Σπίσου συνέχισε από το σημείο που σταμάτησε στη φάση των «16». Ένα δικό του τρίποντο έφερε την Ιταλία στο +6 (67-61) με πέντε λεπτά στο ρολόι. Όμως ο Ερτέλ απάντησε άμεσα, κρατώντας τη Γαλλία στο παιχνίδι της πρόκρισης. Ο Φοντέκιο ανέλαβε την πρόκληση και συνέχισε στον ίδιο ρυθμό για το 70-64. Όποτε η Γαλλία πήγαινε το παιχνίδι κοντά στο καλάθι, είχε λύσεις. Μόνο που υπολόγιζε χωρίς τον Σπίσου και τον Φοντέκιο. Ο πρώτος πέτυχε δύο βολές, μετά από ένα απίθανο επιθετικό ριμπάουντ ανάμεσα στα… θηρία και ο δεύτερος «εκτέλεσε» για τρεις, 2:15 για το τέλος, με το σκορ να γίνεται 75-68!

H Γαλλία αντέδρασε

Πρώτα με τον Γκομπέρ, μετά με μία τεχνική ποινή (για θέατρο) και το δίποντο του Φουρνιέ. Μέσα σε ελάχιστα δεύτερα το σκορ έγινε 75-73. Ο Σπίσου διαμόρφωσε το 77-73 και ο Ταρπέι με φόλοου το 77-75! H Γαλλία προσπάθησε να κλέψει στην επαναφορά των Ιταλών, αλλά τελικά οδήγησε τον Φοντέκιο στη γραμμή, με 16.3 δεύτερα στο ρολόι.

Ο νέος παίκτης των Γιούτα Τζαζ μέτρησε 0/2! Και ο Ερτέλ ισοφάρισε με λέι απ (77-77) αφήνοντας 5.2 δεύτερα στο ρολόι.Ο Φοντέκιο επιχείρησε να δώσει τη νίκη στην ομάδα του, αλλά αστόχησε.

Η παράταση

Το έξτρα πεντάλεπτο ξεκίνησε με τον Ερτέλ να κάνει προσωπική υπόθεση το σκορ για τη Γαλλία με 6 πόντους (85-82). Μόλις 2:06 πριν το τέλος, ο πάγκος της Ιταλίας ζήτησε αντιαθλητικό το φάουλ που κέρδισε ο Μέλι, με αποτέλεσμα να χρεωθούν τεχνική ποινή. Η βολή χάθηκε, όπως και η πρώτη του Μέλι, με το σκορ να γίνεται 85-83. Σε εκείνο το χρονικό σημείο η Ιταλία έχασε τον Νικολό Μέλι με πέντε φάουλ.

Ο Γκομπέρ είχε 2/2 βολές, ο Σπίσου τελείωσε τη φάση της Ιταλίας με λέι απ (87-85) και στην εξέλιξη της επίθεσης της Γαλλίας ο Πολονάρα πήρε το επιθετικό φάουλ απο τον σέντερ των Γάλλων. Ο Γκομπέρ είχε ξανά κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς. Η χαμένη επίθεση των Ιταλών, οδήγησε στο δικό του φόλοου για το 89-85. Η ψυχραιμία χάθηκε για τους Ιταλούς που αστόχησαν ξανά. Και ο Ταρπέι από τη βολή έκανε το 91-85, 31.1 δεύτερα πριν το τέλος.

Πηγή: www.gazzetta.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις