Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ζαπορίζια – πυρηνικό εργοστάσιο: Μεγάλη η ανησυχία για διαρροή ραδιενέργειας
ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια – πυρηνικό εργοστάσιο: Μεγάλη η ανησυχία για διαρροή ραδιενέργειας

Ζαπορίζια - πυρηνικό εργοστάσιο: Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν εκκενώσεις σε Χάρκοβο και Μικολάιβ

Μεγάλη είναι η ανησυχία για διαρροή ραδιενέργειας στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, με τις αρχές της Ουκρανίας να έχουν ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής ότι θα πρέπει να πάρουν χάπια ιωδίου.

Φρίκη: Βίντεο δείχνει Ρώσο μισθοφόρο με κρανίο Ουκρανού «μαχητή του Αζοφστάλ», που λέει ότι θα το κάνει «κύπελλο»

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν εκκενώσεις σε Χάρκοβο και Μικολάιβ. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για συνεχείς συγκρούσεις γύρω από το εργοστάσιο, με κίνδυνο να σημειωθεί πυρηνικό ατύχημα, ενώ νωρίτερα η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για πυραυλικό πλήγμα, το οποίο άνοιξε τρύπα στη στέγη αποθήκης καυσίμων στην Ζαπορίζια.

Ουκρανία: Η αποστολή του ΙΑΕΑ στη Ζαπορίζια είναι «η πιο δύσκολη στην ιστορία» λέει ο Κουλέμπα

Η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια θα είναι “η πιο δύσκολη στην ιστορία” του οργανισμού λόγω των μαχών που διεξάγονται εκεί κοντά, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα. “Η αποστολή αυτή θα είναι η πιο δύσκολη στην ιστορία του ΙΑΕΑ λόγω της πολεμικής δραστηριότητας της Ρωσίας εκεί, αλλά και λόγω του προφανούς τρόπου με τον οποίο προσπαθεί η Ρωσία να νομιμοποιήσει την παρουσία της” εκεί, σημείωσε ο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Στοκχόλμη. Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ, ο Ραφαέλ Γκρόσι, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι είναι καθ ‘οδόν προς τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ενώ η περιοχή στην οποία βρίσκεται αυτός δέχεται πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία εγείρουν φόβους για την πρόκληση πυρηνικού ατυχήματος.

“Αναμένουμε από την αποστολή σαφείς δηλώσεις για την παραβίαση όλων των πρωτοκόλλων πυρηνικής ασφάλειας”, υπογράμμισε επίσης ο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου να εγκαταλείψει τον τομέα αυτόν ο ρωσικός στρατός, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι “θέτει την Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο σε κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος”.

“Η Ρωσία πρέπει να φύγει. Και ο ΙΑΕΑ και άλλες χώρες οφείλουν να τους αναγκάσουν να φύγουν”, τόνισε ο Κουλέμπα. Η αποστολή του ΙΑΕΑ αναμένεται να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό αργότερα αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γκρόσι. Οι χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), οι οποίες “ανησυχούν πάρα πολύ” για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρηνικού ατυχήματος στον σταθμό της Ζαπορίζια, ζήτησαν νωρίτερα σήμερα να υπάρχουν εγγυήσεις για την πρόσβαση “με πλήρη ελευθερία” του προσωπικού του ΙΑΕΑ σε αυτόν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις