Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πακιστάν πλημμύρες: Σχεδόν 1.000 νεκροί και εκατομμύρια εκτοπισμένοι
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν πλημμύρες: Σχεδόν 1.000 νεκροί και εκατομμύρια εκτοπισμένοι

Πακιστάν πλημμύρες: Συγκλονιστικές εικόνες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρύξει το Πακιστάν η κυβέρνηση της χώρας, καθώς οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές βροχές έχουν σκοτώσει σχεδόν 1.000 ανθρώπους, ενώ περίπου 30 εκατ. έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

https://twitter.com/KapilChauhan352/status/1563600355602051073

Τουλάχιστον 937 νεκροί

Περισσότεροι από 937 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα του Ιουνίου, ανάμεσά τους 343 μικρά παιδιά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ από τις φονικές βροχοπτώσεις περισσότερο έχει πληγεί το νότιο Πακιστάν και η επαρχία Sindh. Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά πολλοί ήταν οι άνθρωποι που αρνούνταν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ωστόσο όταν είδαν τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει, τότε πείστηκαν πως δεν είχαν άλλη επιλογή.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Associated Press, η υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν έκανε γνωστό ότι στρατιώτες και διασώστες προσπαθούν να μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία πολίτες. Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν γέφυρες, δρόμους και ξενοδοχεία να βυθίζονται στο νερό και ανθρώπους να τρέχουν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

https://twitter.com/PranjalmishraIN/status/1563600443976327168

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι φετινές πλημμύρες είναι συγκρίσιμες με εκείνες του 2010, όταν 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και το ένα πέμπτο της χώρας βρέθηκε βυθισμένο κάτω από τα νερά. Ο Σαχ Φαϊσάλ, ένας αγρότης από τη Σαρσάντα, που έφυγε μαζί με τη γυναίκα και τις κόρες του, είδε το σπίτι του να το καταπίνει ο ποταμός.

«Γλιτώσαμε τον θάνατο», είπε

Οι Πακιστανοί αξιωματούχοι αποδίδουν αυτές τις καταστροφικές πλημμύρες στην κλιματική αλλαγή, δηλώνοντας ότι η χώρα τους υφίσταται αδίκως τις συνέπειες των ανεύθυνων περιβαλλοντικών πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η κυβέρνηση κήρυξε την Παρασκευή την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε τον στρατό για να αντιμετωπίσει αυτή τη «σπάνιου εύρους καταστροφή», όπως την χαρακτήρισε η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Σέρι Ρέχμαν.

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (NDMA) από την έναρξη της εποχής των μουσώνων, τον Ιούνιο, οι πλημμύρες κατέστρεψαν περισσότερα από 800.000 στρέμματα καλλιεργειών, 3.100 χιλιόμετρα δρόμων και 149 γέφυρες. Στο Σουκούρ, 1.000 χιλιόμετρα νοτίως του Σουάτ, οι καλλιέργειες που αρδεύονται από τον Ινδό ποταμό βρίσκονται κάτω από τα νερά και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέφυγαν σε υπερυψωμένους δρόμους και αυτοκινητόδρομους για να γλιτώσουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις