Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αλεξάντρ Ντούγκιν – ποιος είναι: Γιατί θεωρείται ο «εγκέφαλος του Πούτιν»
ΚΟΣΜΟΣ

Αλεξάντρ Ντούγκιν – ποιος είναι: Γιατί θεωρείται ο «εγκέφαλος του Πούτιν»

Αλεξάντρ Ντούγκιν - ποιος είναι: Τι του καταλογίζουν οι ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η εικόνα του Alexander Dugin να βρίσκεται στο σημείο που λίγα λεπτά νωρίτερα εξερράγη βόμβα στο αυτοκίνητό του με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η κόρη του, Ντάρια Ντούγκινα, κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με τα διεθνή Μέσα να εικάζουν πως ο πραγματικός στόχος ήταν ο ίδιος ο 60χρονος υπερεθνικιστής φιλόσοφος, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο «εγκέφαλος του Πούτιν» ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει μαζί με την κόρη του από εκδήλωση που βρίσκονταν, όμως την τελευταία στιγμή επέλεξε άλλο μέσο μεταφοράς, με αποτέλεσμα η 30χρονη κοπέλα να βρίσκεται μόνη στο αυτοκίνητο που άρπαξε φωτιά όταν η βόμβα εξερράγη ενώ ήταν εν κινήσει στα περίχωρα της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Αντρέι Κράσνοφ, επικεφαλής του κοινωνικού κινήματος Russky Gorizont και άνθρωπο κοντά στην οικογένεια: «Είναι το αυτοκίνητο του πατέρα της». «Η Ντάρια οδηγεί ένα άλλο αυτοκίνητο, αλλά οδήγησε το αυτοκίνητό του σήμερα και ο Αλεκσάντερ πήγε χωριστά» είπε στο TASS. Όπως αναφέρει το BBC που σημειώνει πως δεν έχει επαληθεύσει την αυθεντικότητα των βίντεο, ο εκρηκτικός μηχανισμός, ήταν τοποθετημένος κάτω από το αυτοκίνητο στην πλευρά του οδηγού και εξερράγη πριν το όχημα πάρει φωτιά.

Alexander Dugin: Ποιος είναι ο «εγκέφαλος του Πούτιν»

Ο Ντούγκιν θεωρείται άνθρωπος του Πούτιν, χαρακτηρίζεται ως υπερεθνικιστής ενώ σύμφωνα με το CNN του πιστώνεται και ο ρόλος του «αρχιτέκτονα», του «πνευματικού οδηγού» της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι ο άνθρωπος που το περιοδικό Foreign Affairs χαρακτήρισε «εγκέφαλο του Πούτιν».

Ο ίδιος ήταν κυρώσεων των ΗΠΑ ήδη από το 2015 για τη φερόμενη εμπλοκή του στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον είχε χαρακτηρίσει ως «υπεύθυνο ή συνένοχο σε ενέργειες ή πολιτικές που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα ή την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ο Ντούγκιν ήταν ηγέτης της Ευρασιατικής Ενωσης Νέων, η οποία στρατολογούσε άτομα με στρατιωτική και μαχητική εμπειρία για να πολεμήσουν για λογαριασμό της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και δήλωσε ότι έχει μυστική παρουσία στην Ουκρανία». Σε μια συνέντευξη στο CNN το 2017, ο Ντούγκιν παρατήρησε πολλές ομοιότητες μεταξύ των ιδεών του και εκείνων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ανέφερε δε για την την ομιλία της ορκωμοσίας του Τραμπ πως ήταν «σαν να το έγραφα εγώ».

Κυρώσεις και στην Darya Dugina

Παράλληλα κυρώσεις είχαν επιβληθεί και στη δημοσιογράφο Ντάρια Ντούγκινα, με βάση το έργο της ως αρχισυντάκτρια του ιστότοπου United World International (UWI). Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών , το UWI αναπτύχθηκε ως μέρος του Project Lakhta , που ανήκει στον Yevgeny Prigozhin , ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για μέρος της ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών του 2016 .

Τον περασμένο Μάιο χαρακτήρισε σε συνέντευξή της τον πόλεμο «σύγκρουση πολιτισμών» και δήλωσε περήφανη που τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της είναι στόχος κυρώσεων από τη Δύση. Είχε χαρακτηρίσει, δε, τις θηριωδίες που έγιναν στην πόλη Μπούτσα ως «αμερικανική προπαγάνδα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις