Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μνημόνια: Επιστολή Κομισιόν σε Σταϊκούρα για τη λήξη των Μνημονίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μνημόνια: Επιστολή Κομισιόν σε Σταϊκούρα για τη λήξη των Μνημονίων

Μνημόνια: Στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου 2022 παίχτηκε η τελευταία πράξη της προσπάθειας της κυβέρνηση να «σφραγίσει» το εισιτήριο εξόδου.

Από τις 23 Απριλίου του 2010 και το Καστελόριζο, από όπου ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εισήγαγε τη χώρα στο… σύμπαν των μνημονίων, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Πολλά άλλαξαν και περισσότερο εμείς οι ίδιοι. Στην πορεία οι απανωτές οικονομικές αποτυχίες και αστοχίες έκαναν την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης οικονομικής εποπτείας να φαντάζει μακρινή και ανέφικτη. Να όμως που μια επιστολή που έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα στο γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα και η οποία συνυπογράφεται από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι θέτει τα πράγματα σε νέα βάση. Μέσα σε μία σελίδα, με την επιστολή αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει τον υπουργό Οικονομικών και την ελληνική κυβέρνηση ότι το μεθεπόμενο Σάββατο τελειώνει το καθεστώς της «ενισχυμένης επιτήρησης».

Ουσιαστικά μιλάμε για μια φουρτούνα 4.503 ημερών, για την οποία μας είχε προϊδεάσει –χωρίς τότε να το καταλαβαίνουμε- την 1η Μαρτίου του 2010 ο Φινλανδός Επίτροπος Όλι Ρεν, όταν έλεγε on camera σε ζωντανή μετάδοση και σε άπταιστα ελληνικά προς τους Έλληνες: «ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ»! Δώδεκα χρόνια μετά, πάντως, στην επιστολή Ντομπρόβσκις/Τζεντιλόνι πάντως προς τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, αυτή τη φορά η ηγεσία της ΕΕ αναφέρει και κάτι άλλο, επίσης πολύ σημαντικό για τη χώρα μας και το μέλλον της: όχι απλώς η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2018 να συνεχίσει τα μέτρα του Μνημονίου, αλλά στα τελευταία 2-3 ξεπέρασε με επιτυχία πρωτοφανείς δυσκολίες και προκλήσεις, χωρίς να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν φοβάται πλέον πως η Ελλάδα είναι «αχίλλειος πτέρνα» ή «βόμβα» για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Έξοδος, αλλά όχι όπως στο Μεσολόγγι

Στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου 2022 παίχτηκε η τελευταία πράξη της προσπάθειας της κυβέρνηση να «σφραγίσει» το εισιτήριο εξόδου από το ειδικό καθεστώς επιτήρησης που είχε δημιουργηθεί ειδικά για την χώρα μας. Μετά την επιστολή η Κομισιόν δεν πρόκειται να δώσει ξανά παράταση στην επιτήρηση, οπότε από τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα περάσει σε στάδιο απλής παρακολούθησης, όμοιο με αυτό που εφαρμόζουν σήμερα η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και Πορτογαλία.

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει

  • Η Αθήνα παύει πλέον να είναι «μαύρο πρόβατο» και μελανό σημείο αναφοράς διεθνώς, βγαίνοντας οριστικά από τα μαύρα κατάστιχα όπου βρισκόταν ως η μοναδική χώρα που παραμένει επί χρόνια σε ενισχυμένη εποπτεία.
  • Οι «καταδρομικές» επισκέψεις των δανειστών για να ελέγξουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας περιορίζονται πλέον σε δύο τον χρόνο, αντί τεσσάρων μέχρι σήμερα, εξέλιξη που δίνει ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση για να ξεφύγει από τη θηλιά των ασφυκτικών ελέγχων.
  • Η χώρα επιτηρείται πλέον όπως όλες οι άλλες ανά εξάμηνο, αλλά και συνεχώς όμως από τις αγορές. Και για αυτό «επόμενος εθνικός στόχος» είναι για την κυβέρνηση η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους μεγάλους Οίκους Αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα.
  • Η χώρα ανακτά σημαντικό βαθμό ελευθερίας στη χάραξη πολιτικής, εξέλιξη που δίνει τη δυνατότητα και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πατήσει γερά στο “μπαλκόνι” των εξαγγελιών για τις φοροελαφρύνσεις του επόμενου έτους. Επί του παρόντος, έχει ήδη “κλειδώσει” η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και εργαζομένους σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ έπονται και άλλα μέτρα-έκπληξη που δεν θα «ξεχειλώσουν» τα κρατικά ταμεία, αλλά κρίνονται επιβεβλημένα λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις