Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σικάγο: Ορφανό έμεινε ένα 2χρονο παιδί έπειτα από το μακελειό
ΚΟΣΜΟΣ

Σικάγο: Ορφανό έμεινε ένα 2χρονο παιδί έπειτα από το μακελειό

Σικάγο: Kατηγορείται για επτά δολοφονίες ο ύποπτος που συνελήφθη για την πολύνεκρη επίθεση

Η μητέρα και ο πατέρας ενός δίχρονου αγοριού, που βρέθηκε να περιπλανιέται μόνο του, ήταν μεταξύ των επτά θυμάτων της επίθεσης που σημειώθηκε στην παρέλαση για την αμερικανική εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου στο Χάιλαντ Παρκ, στο Σικάγο. Η 35χρονη Ιρίνα και ο 37χρονος Κέβιν Μακάρθι πυροβολήθηκαν από τον νεαρό ένοπλο που άνοιξε πυρ από ταράτσα κατά του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την παρέλαση. Ο γιος τους, Έιντεν, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο, ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται πλέον στην αγκαλιά των παππούδων του. Το αγοράκι φαίνεται πως χωρίστηκε από τους γονείς του κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, δήλωσε ένα ζευγάρι που βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης.

Η Ντάνα και ο Γκρεγκ Ρινγκ είπαν στο CBS ότι βρήκαν το μικρό παιδί με μια άγνωστη, η οποία έτρεμε ολόκληρη μετά την πολύνεκρη επίθεση. «Πήρα το αγοράκι και το έβαλα στην αγκαλιά μου», είπε ο κ. Ρινγκ, ο οποίος χαρακτήρισε τη σκηνή της επίθεσης «σφαγή». Συγγενείς και φίλοι αποτίουν φόρο τιμής στο ζεύγος Μακάρθι, καθώς και στα άλλα θύματα της επίθεσης. «Εκτός της δουλειάς ήταν ένας πολύ περήφανος μπαμπάς και αφοσιωμένος σύζυγος που λάτρευε την οικογένειά του. Θα μας λείψει πάρα πολύ», δήλωσε ο προϊστάμενος του άτυχου πατέρα. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο 78χρονος Νίκολας Τολέδο, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ παρακολουθούσε την παρέλαση στο αναπηρικό του καροτσάκι.

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον 21χρονο φερόμενο ως δράστη

Η εγγονή του έκανε λόγο για ένα αγαπητό και περιπετειώδη άνδρα. Ο 78χρονος ήταν πατέρας οκτώ παιδιών. Δύο άλλα μέλη της οικογένειας χτυπήθηκαν επίσης, αλλά δεν τραυματίστηκαν σοβαρά, πρόσθεσε η οικογένεια. Στην τραγική λίστα βρίσκεται και η Τζάκι Σούντχεϊμ που εργαζόταν σε μια τοπική συναγωγή. Από το μακελειό επέζησε η κόρη της και ο σύζυγός της. Ταυτοποιήθηκαν επίσης δύο άλλα θύματα. Πρόκειται για την Κάθριν Γκόλντσταϊν, 64 ετών και τον Στίβεν Στράους, 88 ετών. Έξι άνθρωποι αναφέρθηκε αρχικά πως έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση της Δευτέρας, και ένας ακόμη άνθρωπος κατέληξε την Τρίτη στο νοσοκομείο.

Σημειώνεται πως για επτά δολοφονίες κατηγορείται ο ύποπτος που συνελήφθη για την πολύνεκρη επίθεση . Εάν κριθεί ένοχος, ο 21χρονος Ρόμπερτ Κρίμο, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς καμία πιθανότητα αποφυλάκισής του υπό όρους, τόνισε ο εισαγγελέας της κομητείας Λέικ, Έρικ Ράινχαρτ. «Αυτές δεν είναι παρά οι πρώτες από τις πολλές κατηγορίες σε βάρος του κ. Κρίμο», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο 21χρονος είχε χαρακτηριστεί «οπλισμένος και πολύ επικίνδυνος» από εκπρόσωπο της αστυνομίας

Ο νεαρός κατηγορείται πως άνοιξε πυρ με τουφέκι από ταράτσα εμπορικού καταστήματος εναντίον πλήθους ανθρώπων που παρακολουθούσαν μαθητική παρέλαση, μετατρέποντας τη γιορτή της ανεξαρτησίας της Αμερικής σε εθνική τραγωδία. Ο «Μπόμπι» Κρίμο θα παραμείνει προφυλακισμένος χωρίς δυνατότητα απελευθέρωσής του υπό περιοριστικούς όρους, πρόσθεσε ο εισαγγελέας. Η πρώτη του εμφάνιση ενώπιον δικαστηρίου θα γίνει εντός της ημέρας. Η τραγωδία στην πολιτεία Ιλινόι εκτυλίχθηκε την ώρα που οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη συνέλθει από το σοκ της πρόσφατης σειράς μακελειών με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Νωρίτερα εκατοντάδες αστυνομικοί συμμετείχαν στο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του νεαρού. Οι αρχές δημοσιοποίησαν εξαρχής φωτογραφία του νεαρού λευκού με αποστεωμένο πρόσωπο στο οποίο διακρίνονται διάφορα τατουάζ.  Έπειτα από σύντομη καταδίωξη του αυτοκινήτου του, ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση «χωρίς να συμβεί το παραμικρό», είπε στον Τύπο ο Λου Τζόγκμεν, αρχηγός της αστυνομίας στο Χάιλαντ Παρκ.  Ο νεαρός είχε παρουσία σε διάφορους ιστότοπους, όπου αυτοσυστηνόταν ως μουσικός του Σικάγου με το ψευδώνυμο «Awake the rapper». Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Κατά τη διάρκεια του εντοπισμού του, οι αρχές ανέπτυξαν ισχυρές δυνάμεις, θωρακισμένα οχήματα, τουλάχιστον ένα ελικόπτερο, ενώ κλήθηκαν επίσης ομοσπονδιακές ενισχύσεις.

Το χρονικό της επίθεσης

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, ημέρα αργίας στις ΗΠΑ, εκατοντάδες κάτοικοι, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με παιδιά και βρέφη, είχαν πάρει θέση στα πεζοδρόμια του Χάιλαντ Παρκ για να παρακολουθήσουν, όπως λίγο πολύ παντού στη χώρα, την παραδοσιακή παρέλαση για τη γιορτή της ανεξαρτησίας. Ενώ παρέλαυναν μαθητικές μπάντες, ακούστηκαν ριπές όπλου. «Ακούστηκαν περίπου πενήντα πυροβολισμοί, όλοι νόμιζαν πως επρόκειτο για πυροτεχνήματα», είπε στο CNNi η Ζόι, που ήταν παρούσα.

«Κάποια στιγμή είδα ένα κορίτσι αιμόφυρτο, δεν είχα ξαναδεί ποτέ τίποτα τέτοιο», πρόσθεσε, περιγράφοντας σκηνές «πανικού, άνθρωποι έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλο». Κρύφτηκε πίσω από κάδο απορριμμάτων, κατόπιν αναζήτησε καταφύγιο σε υπόγειο. Βγαίνοντας, είπε, είδε μπροστά της «πεδίο μάχης». Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο νεαρός άνοιξε πυρ από την οροφή εμπορικού στο οποίο είχε ανέβει από τη σκάλα της πυρασφάλειας. «Ήταν πολύ καλά κρυμμένος και δύσκολο να εντοπιστεί», περιέγραψε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Κόσμος ποδοπατιόταν. Μωρά πετάγονταν στον αέρα. Άνθρωποι βούταγαν στο έδαφος για να καλυφθούν»

Αφού άνοιξε πυρ, τράπηκε σε φυγή. Επιτόπου βρέθηκε τουφέκι από αστυνομικούς. Αυτόπτης μάρτυρας, ο συνταξιούχος γιατρός Ρίτσαρντ Κάουφμαν, είπε πως συνολικά, λογαριάζει πως ο δράστης πυροβόλησε περίπου 200 φορές. «Επικρατούσε πανδαιμόνιο. Κόσμος ποδοπατιόταν. Μωρά πετάγονταν στον αέρα. Άνθρωποι βούταγαν στο έδαφος για να καλυφθούν. Αιμόφυρτοι άνθρωποι σκόνταφταν ο ένας πάνω στον άλλον».

Πέντε άνθρωποι, όλοι ενήλικοι, σκοτώθηκαν επιτόπου, ο έκτος υπέκυψε αφού διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Τουλάχιστον 26 τραυματίες –μεταξύ 8 και 85 ετών– παραλήφθηκαν από τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και ορισμένοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε ιατρική πηγή. Οι εορτασμοί ανεστάλησαν αμέσως σε πολλές κοντινές πόλεις, όπου οι αρχές έκλεισαν τις παραλίες και κάλεσαν τους πολίτες να επαγρυπνούν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις