Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

11

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πορεία Pride Τουρκία: Δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και 36 συλλήψεις
ΚΟΣΜΟΣ

Πορεία Pride Τουρκία: Δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και 36 συλλήψεις

Πορεία Pride Τουρκία: Επεισόδια και δεκάδες συλλήψεις στην πορεία της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+

Η τουρκική αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού για να σταματήσει μια πορεία «Υπερηφάνειας» της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην ‘Αγκυρα. Οι αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον 36 συλλήψεις ενώ οι υπεύθυνοι απαγόρευσαν τέτοιου είδους πορείες σε πόλεις σε όλη τη χώρα για λόγους ασφαλείας. Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν αστυνομικούς να ρίχνουν σπρέι πιπεριού σε ακτιβιστές και να τους σέρνουν στο έδαφος πριν τους περάσουν χειροπέδες και τους βάλουν μέσα σε λεωφορεία της αστυνομίας. Η UniKuir, οργάνωση ακτιβιστών ΛΟΑΤΚΙ+ που έχει την έδρα της στην Άγκυρα, δήλωσε ότι τουλάχιστον 36 άτομα συνελήφθησαν.

Την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία διέλυσε μια μεγαλύτερη ετήσια πορεία «Υπερηφάνειας» και έθεσε υπό κράτηση περισσότερα από 300 άτομα. Χιλιάδες άνθρωποι συνηθίζουν να παρίστανται στις ετήσιες πορείες Υπερηφάνειας στη λεωφόρο Ιστικλάλ, την κύρια λεωφόρο της Κωνσταντινούπολης, αλλά τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμιστικών καταβολών Κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει σκληρύνει τη στάση της για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα στην Τουρκία, αλλά η εχθρότητα προς αυτήν είναι ευρέως διαδεδομένη και η αστυνομική καταστολή στις παρελάσεις Υπερηφάνειας γίνεται όλο και πιο σκληρή με την πάροδο των ετών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις