Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

25

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νιγηρία: Βαριά οπλισμένοι κακοποιοί επιτέθηκαν σε ορυχείο
ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Βαριά οπλισμένοι κακοποιοί επιτέθηκαν σε ορυχείο

Νιγηρία: Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, έχουν σκοτώσει πάνω από 2.600 πολίτες το 2021

Βαριά οπλισμένοι κακοποιοί, οι λεγόμενοι και «bandits» επιτέθηκαν την Τετάρτη σε ορυχείο στην κεντρική Νιγηρία, σκότωσαν μέλη του προσωπικού ασφαλείας και απήγαγαν εργαζόμενους. Σύμφωνα με τις αρχές, ανάμεσά σε αυτούς που απήχθησαν από την συμμορία, βρισκόταν τουλάχιστον τέσσερις Κινέζοι. Οι συμμορίες αυτές κατατρομοκρατούν επί χρόνια την κεντρική και τη βορειοδυτική Νιγηρία, διαπράττοντας ζωοκλοπές, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα και φόνους. Τελευταία, οι επιθέσεις τους έχουν διευθυνθεί και ενταθεί.  Οι bandits – τα «κακοποιά στοιχεία» ή οι «ληστοσυμμορίτες» – βάζουν επίσης στο στόχαστρο εγκαταστάσεις όπως ορυχεία και μεταλλεία, όπου απαγάγουν κυρίως ξένους εργαζόμενους ώστε να αποσπάσουν μεγαλύτερα λύτρα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ένοπλοι επιτέθηκαν σε ορυχείο στο χωριό Ατζάτα Αμπόκι, στην περιοχή Σιρόρο, στο ανατολικό τμήμα της πολιτείας του Νίγηρα, είπε τοπικός αξιωματούχος αρμόδιος για ζητήματα ασφαλείας, ο Εμάνουελ Όμαρ. «Εργαζόμενοι στην εγκατάσταση, ανάμεσά τους τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι, απήχθησαν», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως ο ακριβής αριθμός των ομήρων μένει να εξακριβωθεί. Φύλακες αναμετρήθηκαν με τους επιτιθέμενους και υπήρξαν θύματα και στις δύο πλευρές, όμως ο αριθμός τους επίσης μένει να εξακριβωθεί, σύμφωνα με τις αρχές.

Κύματα βίας σαρώνουν την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής

Δεν διευκρίνισαν επίσης τι είδους ύλης εξορυσσόταν από την περιοχή  στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, ούτε δημοσιοποίησαν το όνομα της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκμετάλλευσή της. Γενικά, κύματα βίας σαρώνουν την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής: Η δράση τζιχαντιστών στο βορειοανατολικό της τμήμα, των κακοποιών στο βορειοδυτικό και στο κεντρικό της τμήμα εντείνεται, ενώ ως τις προεδρικές εκλογές δεν απομένει παρά λιγότερος από ένας χρόνος. Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις για την αδυναμία του να επιλύσει το πρόβλημα της ανασφάλειας στη χώρα, θα ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του τον Φεβρουάριο 2023.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, η βία των συμμοριών κλιμακώνεται: σκότωσαν πάνω από 2.600 πολίτες το 2021, αριθμό αυξημένο κατά 250% σε σύγκριση με το 2020. Οι συμμορίες αυτές έχουν ως μοναδικό κίνητρο το κέρδος και δεν κρύβουν από πίσω καμία ιδεολογική χροιά. Συχνά αφήνουν ελεύθερους τους ομήρους, αφού καταβληθούν τα λύτρα. Ωστόσο, η παρείσφρηση τζιχαντιστών στις τάξεις τους προκαλεί ανησυχία στους αναλυτές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις