Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης: Σαφές μήνυμα από τον πρωθυπουργό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σαφές μήνυμα από τον πρωθυπουργό

Μητσοτάκης: Η χώρα πρέπει να έχει σταθερή κυβέρνηση και όχι κόμματα και πολίτες να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις εκλογές και μάλιστα για μεγάλη χρονική περίοδο.

Δεν θα μπορούσε να στείλει πιο σαφές μήνυμα ο πρωθυπουργός για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, όπως το έκανε στην συνέντευξή του πριν μερικές ημέρες σε διαδικτυακή ιστοσελίδα. Τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο. Είχα πολλές ευκαιρίες να κάνω εκλογές σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις ήταν εξαιρετικά βολικές για την ΝΔ και δεν το έκανα, διότι δεν μπορώ να βάζω στο ζύγι το κομματικό συμφέρον εις βάρος του εθνικού συμφέροντος. Ταυτόχρονα όμως έχω πει ότι, ναι, μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα ότι είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται».

Και είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτήν του τη δήλωση στέλνει σαφές μήνυμα τόσο προς την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του. Και σε δεύτερο χρόνο αποκτά και «πολιτικό επιχείρημα» για να οδηγήσει, εάν χρειαστεί, την χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αρχικά προς την αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραφράζει την παλιά πολιτική ρήση «ενίοτε τα αιτήματα για εκλογές γίνονται αποδεκτά», λέγοντας δηλαδή ότι δεν θα διστάσει να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές εάν κρίνει ότι η πολιτική ζωή του τόπου οδηγείται στον άκρατο λαϊκισμό και την μικροπολιτική αντιπαράθεση. Και μάλιστα σε μια περίοδο με αρκετά ζητήματα ανοιχτά, όπως αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της ακρίβειας και της πορείας της οικονομίας, του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα για ολόκληρη την Ευρώπη και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανάγκη σταθερότητας

Η χώρα πρέπει να έχει σταθερή κυβέρνηση και όχι κόμματα και πολίτες να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις εκλογές και μάλιστα για μεγάλη χρονική περίοδο που αγγίζει τον ένα χρόνο. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση επιθυμεί να αποτιμήσει τα οικονομικά οφέλη από την τουριστική περίοδο, να δρομολογήσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα που θα ξεμπλοκάρει αρκετές επενδύσεις και να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο μέσω των νομοσχεδίων που θα οδηγηθούν προς ψήφιση στην Βουλή. Τίποτε από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει αν η χώρα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς επί σειρά μηνών. Και βέβαια ο πρωθυπουργός «ρίχνει» ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για μια τέτοια εξέλιξη στην αντιπολίτευση στο σύνολό της, που εδώ και αρκετό καιρό καλλιεργεί κλίμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ

Το δεύτερο ηχηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα στα κυβερνητικά στελέχη. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι εδώ και αρκετούς μήνες αρκετά κυβερνητικά στελέχη έχουν «επιβραδύνει» ως προς το κυβερνητικό τους έργο ενώ δεν είναι λίγοι (αν όχι όλοι) οι βουλευτές και οι πολιτευτές που έχουν ξεκινήσει τον προσωπικό τους προεκλογικό αγώνα. Αυτές οι συμπεριφορές οδήγησαν όχι μια, αλλά δύο φορές τον πρωθυπουργό να δηλώσει ότι όποιο κυβερνητικό στέλεχος θέλει να ασχοληθεί με τις εκλογές, τότε μπορεί κάλλιστα να το απαλλάξει από τα υπουργικά του καθήκοντα.

Το πολιτικό αφήγημα των εκλογών

Και ερχόμαστε στο πολιτικό αφήγημα των εκλογών, που ακόμη δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο για το κυβερνών κόμμα, αλλά οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα έχει να κάνει με το τρίπτυχο οικονομία, ασφάλεια, σταθερότητα. Και μπορεί το αφήγημα ακόμη να το επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, η «δικαιολογία» όμως ή αν προτιμάτε η «αφορμή» για τις πρόωρες εκλογές έχει βρεθεί: είναι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, που όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το μόνο που κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό, που τελικά θα οδηγήσει τους πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα».

Πάντως για όσους αρέσκονται στην σεναριολογία οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη και ούτε πρόκειται να ληφθούν σύντομα από τον πρωθυπουργό και επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό που ο Μητσοτάκης ονομάζει «πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία» μπορεί και να το κάνει πράξη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις