Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

04

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έλλειψη νερού Μαριούπολη: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η ουκρανική πόλη
ΚΟΣΜΟΣ

Έλλειψη νερού Μαριούπολη: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η ουκρανική πόλη

Έλλειψη νερού Μαριούπολη: Πάνω από 100.000 κάτοικοι που παραμένουν στην πόλη δεν έχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό.

Θλίψη προκαλεί η δραματική κατάσταση στη Μαριούπολη που τελεί υπό ρωσική κατάληψη. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι κατεστραμμένο, ενώ οι κάτοικοι ζουν διαρκώς σε ένα καθεστώς συρράξεων. Όπως γίνεται γνωστό από τα ουκρανικά πρακτορεία ειδήσεων, πάνω από 100.000 κάτοικοι που παραμένουν στην πόλη δεν έχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό. Οι Ρώσοι ειδικότερα προμηθεύουν τους κατοίκους με νερό μία φορά την εβδομάδα και την ίδια στιγμή η αναμονή για το προμηθευτεί κανείς μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 8 ώρες.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχασε τον έλεγχο του Μετόλκιν, ενός χωριού στην περιφέρεια του Σεβεροντονέτσκ, την πόλη κλειδί του Ντονμπάς στο ανατολικό τμήμα της χώρας την οποία η Ρωσία προσπαθεί να θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της εδώ και εβδομάδες. «Δυστυχώς δεν ελέγχουμε πλέον το Μετόλκιν», δήλωσε ο Σέρχι Χαϊντάι, κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ σε ανακοίνωσή του. Με την κατάληψη του χωριού αυτού, το οποίο πριν από τον πόλεμο μετρούσε περίπου 1.000 κατοίκους, οι Ρώσοι κάνουν ακόμη ένα βήμα στην προέλασή τους μέσα και γύρω από το Σεβεροντονέτσκ. Τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν αργά στο Ντονμπάς, το οποίο αποτελείται από τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, όπου επικεντρώνουν πλέον τις προσπάθειές τους μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το χημικό εργοστάσιο Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες άμαχοι, βομβαρδίζεται «συνεχώς» από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Χαϊντάι.

Οι Ρώσοι ελέγχουν τις περισσότερες κατοικημένες περιοχές του Σεβεροντονέτσκ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Σεβεροντονέτσκ Ολεξάντρ Στριουκ δήλωσε σήμερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι η Μόσχα ελέγχει τις περισσότερες κατοικημένες περιοχές της πόλης. «Αν μιλάμε για το σύνολο της πόλης, περισσότερο από το ένα τρίτο ελέγχεται από τις ένοπλες δυνάμεις μας. Οι Ρώσοι ελέγχουν το υπόλοιπο», επεσήμανε. «Οδομαχίες μαίνονται 24 ώρες το 24ωρο», πρόσθεσε, ενώ διευκρίνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζονται τακτικά. Εξάλλου εδώ και πολλές ημέρες είναι αδύνατο να γίνουν απομακρύνσεις αμάχων από το Σεβεροντονέτσκ, αφού η τελευταία γέφυρα που ένωνε την πόλη με τη γειτονική της Λισιτσάνσκ καταστράφηκε.

Στο μεταξύ οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν ένα ακόμη χωριό κοντά στο Σεβεροντονέτσκ, το οποίο βρίσκεται στον κεντρικό, νότιο δρόμο που οδηγεί στην πόλη. Ο Βιτάλι Κισέλεφ, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, δήλωσε ότι ο στρατός της έχει καταλάβει το χωριό Τοσκίβκα, 25 χιλιόμετρα νότια του Σεβεροντονέτσκ. Ο Χαϊντάι επεσήμανε ότι οι φιλορωσικές δυνάμεις προσπαθούν να σπάσουν τις γραμμές και να εισέλθουν στο Τοσκίβκα, ενώ το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού ανακοίνωσε χθες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τους Ρώσους από το χωριό αυτό όπως και άλλα κοντά στο Σεβεροντονέτσκ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις