Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Σολτς: Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Γερμανό Καγκελάριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Σολτς: Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Γερμανό Καγκελάριο

Μητσοτάκης - Σολτς: Διπλό χτύπημα από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Αντίθετος με την πώληση των F16 στον Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ο Μενέντεζ.

Η τουρκική προκλητικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σoλτς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο πριν ξεκινήσει το δείπνο των ηγετών που μετείχαν στην Σύνοδο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως “η Σύνοδος ανέδειξε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ως συνδιαμορφωτή των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία”.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σολτς μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς το Βερολίνο εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά όπως έκανε στο παρελθόν. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί την χώρα μας και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών αλλά ακυρώθηκε λόγω covid, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Πώς άλλαξε το κλίμα

Ωστόσο καταλυτικό ρόλο στην παρουσία του Όλαφ Σoλτς στην Θεσσαλονίκη έπαιξε η πρώτη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το Βερολίνο είχε ακολουθήσει τη γνωστή τακτική των ίσων αποστάσεων απέναντι στις παραβιάσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, με την Αθήνα να εκφράζει την έντονη ενόχληση της. Ο πρωθυπουργός στο ραντεβού που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο του παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία και χάρτες για την “Γαλάζια Πατρίδα” που οραματίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τις υπερπτήσεις που γίνονται συνεχώς πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την επόμενη μέρα ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας να στηρίξει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις, προκαλώντας εκνευρισμό στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε τον Όλαφ Σολτς στην Σύνοδο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς γνώριζε πως ο Γερμανός Καγκελάριος θα βρισκόταν στα Βαλκάνια. Επίσης έκλεισε την συμφωνία για την αποστολή παλαιών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία και την παραλαβή νέων από την Γερμανία.

Κοινή στόχευση

Με την στρατηγική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός κατάφερε να φέρει το Βερολίνο πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Μάλιστα η απόφαση του Γερμανού Καγκελάριου να έρθει στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε αναταραχή στην Άγκυρα που έσπευσε στο παρά πέντε να δηλώσει πως θα είναι παρούσα στη Σύνοδο, έστω και σε επίπεδο υφυπουργού εξωτερικών.

Επίσης η πρόταση του πρωθυπουργού για την ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος υποστηρίζει πως θα είναι σημαντικό γεγονός τόσο για την ασφάλεια των συγκεκριμένων κρατών όσο και της Ευρώπης. Μάλιστα το Βερολίνο το επιδιώκει αυτό από το 2014 προκειμένου να “φρενάρει” την εξάρτηση των Δυτικών Βαλκανίων από την Ρωσία και την Κίνα. “H σημασία της Συνόδου για τις συζητήσεις που αφορούν την περιοχή στο ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο αποτυπώνεται από το γεγονός ότι στη Σύνοδο συμμετείχε ως υψηλός προσκεκλημένος και παρατηρητής ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ στο δείπνο παρέστη ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, κατόπιν της πρόσκλησης που τους απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης” σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Τα μηνύματα προς την Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην στρατηγική αναθεωρητισμού που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερνογάν, τον οποίο για μία ακόμη φορά τον ταύτισε με την τακτική του Βλαντιμίρ Πούτιν. “Κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτηση του στο twitter αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την “για την ενεργό προεδρία του στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης”, τόνισε τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή. “Διαδραματίζετε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της συνεργασίας σε αυτή την περιοχή-κλειδί για την ευρωπαϊκή ειρήνη και σταθερότητα” ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Αντίθετος ο Μενέντεζ με την πώληση των F16 στην Τουρκία

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ με συνέντευξη του στην “Realnews” δήλωσε αντίθετος με την πώληση των F16 στην Άγκυρα τονίζοντας πως η απόφαση βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Κογκρέσου. Παράλληλα σημειώνει “οι τουρκικές υπερπτήσεις δεν είναι μόνο προκλητικές, αλλά και επικίνδυνες” και τονίζει πως θα πρέπει να αποφευχθεί μία σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών. “Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ικανός να παρέμβει, αλλά όταν πρόκειται για σύγκρουση θα είναι ήδη πολύ αργά. Πρέπει να αποφύγουμε μια σύγκρουση και να καταστήσουμε σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος εδώ”.

Την ίδια στιγμή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, σημειώνοντας πως “η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται”. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι “η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις