Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αντόνιο Κόστα Κίεβο: «Έρχομαι εδώ με συγκίνηση και σεβασμό»
ΚΟΣΜΟΣ

Αντόνιο Κόστα Κίεβο: «Έρχομαι εδώ με συγκίνηση και σεβασμό»

Αντόνιο Κόστα Κίεβο: Ο Κόστα θα έχει  συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντένις Σμιγκαλ

Στο Κίεβο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα. Θα έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι για την επιθυμία της χώρας του να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά και το πακέτο βοήθειας της Λισαβώνας προς την Ουκρανία. «Έρχομαι εδώ με συγκίνηση και σεβασμό σε ένδειξη αλληλεγγύης προς αυτή τη χώρα κι αυτό το λαό ενόψει της βάρβαρης ρωσικής επιθετικότητας», είπε ο Κόστα, που διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν την καταστροφή που προκάλεσαν οι ρωσικές δυνάμεις στο Ιρπίν, 20 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ενόψει του ταξιδιού του ότι θέλει να χαρτογραφήσει μια «ρεαλιστική προσέγγιση» αναφορικά με τις ενταξιακές φιλοδοξίες της Ουκρανίας στην ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να γίνει πρώτα η οικονομική ενσωμάτωση της χώρας στην Ένωση. «Σκοπεύω να ταυτοποιήσω τις ειδικές ανάγκες που ζητούν να ικανοποιηθούν οι ουκρανικές Αρχές και να συμβάλω στην οικοδόμηση μιας άμεσης λύσης που θα ενώνει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε χθες από τη Βαρσοβία. «Θεωρώ ότι η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην κοινή αγορά είναι πολύ σημαντική με τη χαλάρωση των τελωνειακών κανόνων».

Η Ουκρανία έκανε στις 18 Απριλίου το πρώτο επίσημο βήμα για την υποβολή του αιτήματος ένταξης στην ΕΕ, συμπληρώνοντας σε χρόνο ρεκόρ μόλις 10 ημερών το αρχικό ερωτηματολόγιο, που είναι αναγκαίο για την εκκίνηση της διαδικασίας. Σύμφωνα με πορτογαλικά ΜΜΕ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κίεβο ο Κόστα – που συνοδεύεται από τον ΥΠ ΕΞ Φρανσίσκο Αντρέ και τον πρεσβευτής της Πορτογαλίας στη χώρα, Αντόνιο Άλβες Μασάδο – θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Λισαβώνας για παροχή στρατιωτικής, ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Ο Κόστα θα έχει  συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντένις Σμιγκαλ

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είναι ο τελευταίος Ευρωπαίος ηγέτης που σπεύδει στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, που προσπαθεί να αναχαιτίσει στα ανατολικά την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, που χθες κήρυξαν τη νίκη τους στη Μαριούπολη. Είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Αυστριακού καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ τον Μάρτιο και εκείνες των πρωθυπουργών της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας. Τον Απρίλιο κατέφθασε στην Ουκρανία και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ το Κίεβο επισκέφθηκαν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χοσέπ Μπορέλ και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις