Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τεχνητή πλημμύρα Κίεβο: Πώς οι Ουκρανοί έσωσαν την πόλη
ΚΟΣΜΟΣ

Τεχνητή πλημμύρα Κίεβο: Πώς οι Ουκρανοί έσωσαν την πόλη

Τεχνητή πλημμύρα Κίεβο:Μία τεχνητή πλημμύρα ενός φράγματος σε χωριό στα περίχωρα του Κιέβιου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου τις πρώτες μέρες.

Η σκόπιμη πλημμύρα ενός μικρού χωριού βόρεια του Κιέβου, που δημιούργησε έναν τεράστιο βάλτο και βύθισε υπόγεια κατοικιών και χωράφια, απέτρεψε την ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας. Τώρα οι κάτοικοι της περιοχής λένε πως η καταστροφή που υπέστησαν, άξιζε τη θυσία, μπροστά σε αυτό που θα μπορούσε να είχε συμβεί.

Η πλημμύρα που έσωσε το Κίεβο

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις τις πρώτες μέρες πλησίαζαν το Κίεβο και μάχες δίνονταν στα περίχωρα, ενώ είχαν μεταφέρει μάλιστα εκεί σημαντικό όγκο τεθωρακισμένων, οι ουκρανικές δυνάμεις άνοιξαν ένα φράγμα στις αρχές του πολέμου στο χωριό Ντεμιντίβ, προκαλώντας την υπερχείλιση του ποταμού Ιρπίν, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το χωριό και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Η απόφαση αυτή θεωρείται σήμερα καθοριστική για την καθυστέρηση του ρωσικού στρατού που κόλλησε τις λάσπες και δεν μπορούσε να προχωρήσει με τις επιθέσεις με άρματα μάχης, με τα οποία σχεδίαζε να σπάσει τις γραμμές άμυνας των Ουκρανών. “Φυσικά, ήταν καλό”, λέει μετά από τόσες εβδομάδες πολέμου ο Βολοντίμιρ Αρτέμτσουκ, ένας 60χρονος κάτοικος του Ντεμιντίβ. “Τι θα είχε συμβεί αν οι ρωσικές δυνάμεις…. μπορούσαν να διασχίσουν το ποτάμι; Μετά θα έμπαιναν στο Κίεβο;”

Περίπου δύο μήνες αργότερα, οι άνθρωποι στο χωριό εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πλημμύρας, χρησιμοποιώντας φουσκωτές βάρκες για να μετακινηθούν και φυτεύοντας ό,τι στεγνά κομμάτια γης είχαν απομείνει με λουλούδια και λαχανικά. Τα παιδιά παίζουν πια στους λασπότοπους αλλά όλοι αισθάνονται υπερήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο αναχαίτισαν την ρωσική εισβολή σε αυτό το σημείο της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις