Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Απειλές Ρωσίας σε Φινλανδία: «Είμαστε προετοιμασμένοι», απαντά το Ελσίνκι
ΚΟΣΜΟΣ

Απειλές Ρωσίας σε Φινλανδία: «Είμαστε προετοιμασμένοι», απαντά το Ελσίνκι

Απειλές Ρωσίας σε Φινλανδία: Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο «θα αναγκαστεί να λάβει αντίποινα».

Η Φινλανδία απάντησε την Παρασκευή στις ρωσικές απειλές σχετικά με τα σχέδια της χώρας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η απάντηση έρχεται αφότου το Κρεμλίνο είπε ότι «δεν θα του μείνει άλλη επιλογή παρά να απαντήσει» αφού ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι η χώρα τους πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο «θα αναγκαστεί να λάβει αντίποινα, τόσο στρατιωτικού-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τις απειλές που προκύπτουν για την εθνική του ασφάλεια».

Απάντηση Φινλανδίας στις απειλές της Ρωσίας: Είμαστε προετοιμασμένοι για τις κινήσεις της Μόσχας

Απαντώντας στις απειλές, το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας ανέφερε σε δήλωση στο Newsweek ότι η Φινλανδία «είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά της». «Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και για στρατιωτικά μέσα πίεσης», ανέφερε το υπουργείο.

Η Φινλανδία, μαζί με τη σκανδιναβική γειτονική της Σουηδία, έχει συζητήσει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη συμμαχία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Σήμερα, Παρασκευή, ανακοινώθηκε πως η Ρωσία θα κόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη χώρα, σε μια πρώτη κίνηση απάντησης. Προηγουμένως, κυκλοφόρησαν πληροφορίες για διακοπή του φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία, ωστόσο το Κρεμλίνο διαψεύδει αυτές τις αναφορές. Πάντως, την ίδια ώρα, η φινλανδική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης είπε ότι δεν υπάρχει «καμία απειλή» για την παροχή ενέργειας στη Φινλανδία. Η ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Φινλανδίας, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης. «Δεν υπάρχει κίνδυνος για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία», ανέφερε ο διαχειριστής του φινλανδικού δικτύου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις