Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ου μοιχεύσεις: Βρέθηκε βίβλος που προτρέπει το… αντίθετο
ΚΟΣΜΟΣ

Ου μοιχεύσεις: Βρέθηκε βίβλος που προτρέπει το… αντίθετο

Ου μοιχεύσεις: Πρόκειται για την πρώτη βίβλο με το συγκεκριμένο τυπογραφικό λάθος που βρέθηκε στο νότιο ημισφαίριο

Μια εξαιρετικά σπάνια βίβλος, γνωστή για το ατυχές τυπογραφικό λάθος στο περιεχόμενό της που ενθαρρύνει τη μοιχεία, ανακαλύφθηκε στη Νέα Ζηλανδία.  Στη «σατανική» βίβλο του 1631, όπως έγινε γνωστή, παραλείπεται το «ου» από την έκτη εντολή, με αποτέλεσμα οι αναγνώστες της να προτρέπονται να… μοιχεύσουν.  Τυπώθηκαν χίλια αντίγραφα της συγκεκριμένης βίβλου (γνωστής ακόμη και ως «άπιστης» και «του αμαρτωλού»), με το τυπογραφικό λάθος να διαπιστώνεται ένα χρόνο μετά από την έκδοσή της.  Όταν διαπιστώθηκε το «σατανικό» λάθος, οι τυπογράφοι Ρόμπερτ Μπάρκερ και Μάρτιν Λούκας κλήθηκαν από τον βασιλιά Κάρολο τον Α’ ενώπιον δικαστηρίου όπου τους αφαιρέθηκε η άδεια επαγγέλματος για το σκανδαλώδες ορθογραφικό λάθος και την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισαν το ιερό αυτό εγχείρημα και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 300 λιρών. Τα περισσότερα κείμενα καταστράφηκαν, όμως περίπου 20 παρέμειναν σε κυκλοφορία.

Τα κείμενα αυτά θα τεθούν προσεχώς σε δημοπρασία, κυρίως σε Βρετανία και ΗΠΑ.  Ωστόσο, όπως επισημαίνει το πανεπιστήμιο του Καντένμπουρι στο Κράιστερτς, πρόκειται για την πρώτη βίβλο που ανακαλύφθηκε στο νότιο ημισφαίριο. Το πανεπιστήμιο είχε πληροφορηθεί την ύπαρξή της το 2018, ωστόσο προσπάθησε να την κρατήσει κρυφή έως ότου οι ερευνητές και οι ειδικοί τη μελετήσουν. «Είναι μυστήρια, είναι συναρπαστική και κατάφερε να κάνει το γύρο του μισού κόσμου» εξηγεί ο Κρις Τζόουνς, αναπληρωτής καθηγητής μεσαιωνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο.

Πώς βρέθηκε το ελαττωματικό αντίτυπο

Πρώην φοιτήτρια του Τζόουνς τού έδειξε το 2018 το αντίγραφο που είχε αγοράσει η οικογένειά της το 2016. Ο τελευταίος κάτοχός του ήταν ο Ντον Χαμπσάιρ, βιβλιοδέτης από το Ηνωμένο Βασίλειο που ταξίδεψε στη Νέα Ζηλανδία στα τέλη του 1950 και πέθανε στο Κράιστερτς το 2009. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Χαμπσάιρ δεν είχε ενημερώσει κανέναν πως ήταν ο κάτοχος της «σατανικής» βίβλου.  Η πρώην μαθήτρια του Τζόουνς τον ενημέρωσε για την εκτίμησή της πως επρόκειτο για την ελαττωματική έκδοση, ωστόσο ο ιδιος «ήταν πολύ δύσπιστος καθώς αυτά δεν είναι κοινά αντικείμενα».

«Δεν είναι αντικείμενα που απλώς βρίσκεις μπαίνοντας σε ένα γκαράζ στο Κράιστερτς. Όμως, το μελέτησα και κατέληξα, ουάου, είναι ακριβώς αυτό που η πρώην φοιτήτριά μου θεωρεί πως είναι – είναι η σατανική βίβλος. Πραγματικά συγκλονίστηκα» περιγράφει ο Τζόουνς, ο οποίος προσθέτει πως υπάρχει ένα αντίγραφο στον Καναδά, κάποια σε ΗΠΑ, άλλα σε Βρετανία και «ένα πολύ όμορφο αντίτυπο στο Δουβλίνο».  «Οι Αυστραλοί υποστηρίζουν πως έχουν κι εκείνοι ένα, όμως δεν έχουν» γελάει ο Τζόουνς.

purple flowers on bookpage
Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις