Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πάπας Φραγκίσκος – Ρωσία: Οργή Μόσχας για το αιχμηρό σχόλιο στον Κύριλλο
ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος – Ρωσία: Οργή Μόσχας για το αιχμηρό σχόλιο στον Κύριλλο

Πάπας Φραγκίσκος - Ρωσία: «Δεν πρέπει να γίνεις το παπαδάκι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επέκρινε τον Πάπα Φραγκίσκο για τον «λάθος τόνο» του, όταν προέτρεψε τον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδάκι» του Κρεμλίνου. Με ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η ρωσική εκκλησία προειδοποιεί το Βατικανό ότι τέτοιες παρατηρήσεις είναι πιθανό να βλάψουν τον διάλογο μεταξύ των εκκλησιών. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, ο Φραγκίσκος είπε ότι ο Κύριλλος, ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια την υποστήριξή του στον πόλεμο της Ουκρανίας, «δεν πρέπει να γίνει το παπαδάκι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι είναι λυπηρό που ενάμιση μήνα μετά την επικοινωνίας Φραγκίσκου και Κυρίλλου, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας υιοθέτησε έναν τέτοιο τόνο. «Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε έναν λανθασμένο τόνο για να μεταφέρει το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας», ανέφερε το Πατριαρχείο Μόσχας και πάσης Ρωσίας, αν και δεν ανέφερε ξεκάθαρα το σχόλιο για το «παπαδάκι». «Τέτοιες δηλώσεις είναι απίθανο να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα απαραίτητος αυτή τη στιγμή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πάπας Φραγκίσκος: Ο εκπρόσωπος του «αντίπαλου δέοντος» της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Ο 75χρονος Κύριλλος, στενός σύμμαχος του Πούτιν, βλέπει τον πόλεμο ως προπύργιο ενάντια σε μια Δύση που θεωρεί παρακμιακή, ιδιαίτερα για την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μακράν η μεγαλύτερη από τις εκκλησίες στην Ανατολική Ορθόδοξη κοινωνία, η οποία διασπάστηκε με τον Δυτικό Χριστιανισμό στο Μεγάλο Σχίσμα του 1054. Σήμερα έχει περίπου 100 εκατομμύρια πιστούς εντός της Ρωσίας και ακόμα περισσότερους εκτός.

Η Ουκρανία έχει περίπου 30 εκατομμύρια Ορθόδοξους πιστούς, χωρισμένους μεταξύ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας και δύο άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, η μία από τις οποίες είναι η αυτοκέφαλη, ή αυτοδιοικούμενη, Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε μια συνάντηση στη Μόσχα με τον Πούτιν για την Ουκρανία, αλλά την Τετάρτη το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν υπήρξε σχετική συμφωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις