Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φυσικό αέριο Ρωσία: Απειλητικές κινήσεις στην παγκόσμια “σκακιέρα”
ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο Ρωσία: Απειλητικές κινήσεις στην παγκόσμια “σκακιέρα”

Φυσικό αέριο Ρωσία: Η Μόσχα δείχνει να ανοίγει και νέα -σοβαρά- μέτωπα με τη Δύση

Την ώρα που η «δεύτερη φάση» του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται εν εξελίξει, η Μόσχα δείχνει να ανοίγει και νέα -σοβαρά- μέτωπα με τη Δύση. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες, η Ρωσία φαίνεται να κινείται ιδιαίτερα απειλητικά στην παγκόσμια «σκακιέρα», δίχως να φανερώνει διάθεση για αποκλιμάκωση της κατάστασης. Κάθε άλλο. Και αυτό, διότι μόλις μερικές ώρες αφότου ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου είναι υπαρκτό και σοβαρό, σημειώθηκαν εκρήξεις και στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα φιλορωσική περιοχή της Μολδαβίας, ενώ λίγο αργότερα η Μόσχα αποφάσισε το κλείσιμο της στρόφιγγας παροχής φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία!

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η δήλωση-προειδοποίηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος στο τελευταίο του διάγγελμα υποστήριξε ότι η Ρωσία επιδιώκει «να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο». Δεν θα πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι έχουν δηλώσει πως όσο η Δύση και το ΝΑΤΟ προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία, σημαίνει ότι εμπλέκονται ενεργά στον πόλεμο και ότι υπάρχει «σημαντικός» κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης…

Μολδαβία: Το «χτύπημα» στην Υπερδνειστερία φοβίζει για επέκταση του πολέμου πέρα από την Ουκρανία

Οι εκρήξεις στην Υπερδνειστερία, προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία, καθώς η περιοχή ενδεχομένως να αποτελεί το νέο, επικίνδυνο μέτωπο, αλλά και η αρχή της περαιτέρω επέκτασης των συρράξεων, με τις αναφορές για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο να είναι πολύ πρόσφατες. Η Υπερδνειστερία έχει αυτονομηθεί από τη δεκαετία του 1990 και αποτελεί πλέον φιλορωσικό θύλακα. Εκεί, εκρήξεις κατέστρεψαν δύο ραδιοπομπούς νωρίς την Τρίτη, ύστερα από άλλες εκρήξεις που «ταρακούνησαν» την περιοχή, μία μέρα νωρίτερα.

Συν τοις άλλοις, αλλεπάλληλες εκρήξεις σημειώθηκαν στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας στην Τιράσπολ, την πρωτεύουσα της αποσχισθείσας από τη Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερίας, ενώ αργότερα σημειώθηκε και νέα πυραυλική επίθεση σε στρατηγικής σημασίας γέφυρα κοντά στην Οδησσό. Τα «περιστατικά» σημειώνονται την ώρα που οι Αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και ενώ οι σχέσεις του Κισινάου με τη Μόσχα είναι τεταμένες από την ανάληψη της προεδρίας από τη φιλοευρωπαία Μάγια Σαντού. Οι αυτονομιστικές αρχές δήλωσαν ότι ανεβάζουν το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο κόκκινο, ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ανησυχεί, την ώρα που το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NEXTA αναφέρει ότι όλα δείχνουν ότι πρόκειται για προβοκάτσια της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία.

Η Σαντού συγκάλεσε τους αξιωματούχους ασφαλείας

Από την πλευρά της, η φιλοδυτική πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού, συγκάλεσε τους αξιωματούχους ασφαλείας στην πρωτεύουσα Κισινάου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Μολδαβίας, η Σαντού καταδίκασε τις προσπάθειες καταστολής της ειρήνης στη χώρα της και είπε ότι η Μολδαβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει την κλιμάκωση. Ανέφερε, επίσης, ότι το κύμα επιθέσεων στην αποσχισθείσα περιοχή της που υποστηρίζεται από τη Ρωσία ήταν μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι για τις επιθέσεις ευθύνται οι φιλοπολεμικές φατρίες στην περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Η κατάσταση στην αποσχισθείσα περιοχή είναι περίπλοκη και τεταμένη, αλλά η Μολδαβία παραμένει ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση ζητημάτων, τόνισε η Σαντού, σύμφωνα με το Reuters, ενώ διευκρίνισε ότι δεν σχεδιάζει να επικοινωνήσει με το Κρεμλίνο.

Η σημασία της Υπερδνειστερίας για τη Ρωσία

Η Ρωσία δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας, όπως έχει κάνει με άλλες αποσχισθείσες περιοχές, όπως η Νότια Οσετία, η Αμπχαζία και το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το BBC, εάν η Ρωσία ενισχύσει την Υπερδνειστερία, θα μπορούσε να επιτρέψει στις δυνάμεις της να κινηθούν προς την Οδησσό -ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι- από τα δυτικά, καθώς η ώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη από τα ανατολικά εμποδίστηκε από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ρωσία: Εκλεισε τη στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία

Την ίδια ώρα, η Ρωσία φαίνεται πως κλιμακώνει την ένταση και σε ένα άλλο στρατηγικό μέτωπο, εκείνο της ενέργειας. Και αυτό διότι διέκοψε επισήμως την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, λόγω της άρνησής τους να πληρώσουν σε ρούβλια. Συγκεκριμένα, η Gazprom ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι διέκοψε την παροχή, ως «απάντηση» για την άρνηση της Πολωνίας να πληρώσει σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει η Μόσχα, και έγινε έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκλείεται από το ρωσικό φυσικό αέριο, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις στο Κρεμλίνο. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι διακόπτεται η παροχή και προς τη Βουλγαρία. Το βουλγαρικό υπουργείο ανέφερε στη συνέχεια ότι έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής

Υπογραμμίζει επίσης ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom. Νωρίτερα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από σήμερα στις 9:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η PGNiG. Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης. Είχαν προηγηθεί δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρονταν σε αυτή την εξέλιξη. Ωστόσο, οι πολωνικές αρχές δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα. «Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής», διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα αφότου η ρωσική Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης. Μάλιστα, η είδηση οδήγησε στην εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως και 17% υψηλότερα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ουκρανία: Τον πλήρη έλεγχο στην περιφέρεια της Χερσώνας ανακοίνωσε η Ρωσία

Στο μεταξύ, στο μέτωπο του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, δεν σταματούν οι ρωσικές επιθέσεις, με τη Μόσχα να ανακοινώνει μάλιστα ότι πέτυχε πλήρη κυριαρχία στη Χερσώνα. Συγκεκριμένα, χθες Τρίτη η Μόσχα ανακοίνωσε πως κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ιδίως καταλαμβάνοντας την περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία αποτελεί κομβικής σημασίας για τη δημιουργία χερσαίου διαδρόμου ως την Κριμαία.

Ρωσία: Εδαφική πρόοδος σε Χάρκοβο, Ζαπορίζια και Μικολάιφ

«Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζιας και του Μικολάιφ, καθώς και μεγάλων τμημάτων των (σ.σ. αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ. Η ομαλότητα αποκαθίσταται στις περιοχές που καταλήφθηκαν, επιδιορθώνονται υποδομές και άρχισε σπορά, σύμφωνα με τον Ρώσο ανώτερο αξιωματικό.

Διαψεύδει η Ουκρανία

Τον ισχυρισμό της Μόσχας για την Χερσώνα, ωστόσο, διέψευσε χθες ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή. Κατ’ αυτόν, γραμμές άμυνας συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στην περιφέρεια και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να τις διασπάσουν. Είναι αδύνατο οι ισχυρισμοί των αντιμαχόμενων πλευρών να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανία: Η Ρωσία υποστηρίζει πως έπληξε 65 στρατιωτικούς στόχους

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι κατέστρεψε τέσσερις αποθήκες όπλων των ουκρανικών δυνάμεων στο Σλοβιάνσκ από αέρος. Συνολικά, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε 32 στρατιωτικούς στόχους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ. Ακόμη επλήγησαν 33 στόχοι από πυροβολικό ή πυραύλους, σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσά τους συγκεντρώσεις στρατευμάτων, θέσεις του πυροβολικού, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αποθήκες πυρομαχικών και όπλων.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έκανε λόγο για περίπου 200 Ουκρανούς στρατιωτικούς νεκρούς και 40 στρατιωτικά κατεστραμμένα ουκρανικά οχήματα. Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις