Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

24

Σεπτεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μολδαβία – Ρωσία πόλεμος: Φόβοι για εισβολή, επί ποδός η χώρα
ΚΟΣΜΟΣ

Μολδαβία – Ρωσία πόλεμος: Φόβοι για εισβολή, επί ποδός η χώρα

Μολδαβία - Ρωσία πόλεμος: Η πρόεδρος της χώρας, Μάια Σαντού συγκαλεί εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας  της χώρας της.

«Στριμωγμένη» ανάμεσα στην Ρουμανία και την Ουκρανία, η Μολδαβία των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων έχε ήδη δεχθεί 400.000 Ουκρανούς πρόσφυγες – και τώρα μπαίνει σε «κόκκινο συναγερμό» φοβούμενη ότι θα γίνει θύμα εισβολής από τη Ρωσία, καθώς πληθαίνουν οι «τρομοκρατικές» επιθέσεις αγνώστου ταυτότητας στο έδαφος της Υπερδνειστερίας, μίας περιοχής 500.000 ανθρώπων που έχει αποσχισθεί μετά από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και εξαρτάται πλήρως από την Μόσχα, η οποία διατηρεί εκεί στρατιωτική δύναμη 1500 ανδρών.

Η πρόεδρος της χώρας, Μάια Σαντού συγκαλεί εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας  της χώρας της καθώς οι Αρχές της Μολδαβίας φοβούνται ότι η Ρωσία ξεκίνησε ήδη – και ενδεχομένως θα κλιμακώσει – «χτυπήματα προβοκάτσια», προκειμένου να μπορέσει να επικαλεστεί στη συνέχεια κάποιο αίτημα των τοιπικών Αρχών για ενίσχυση της ασφάλειάς τους απέναντι στους «τρομοκράτες».

«Υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας»

Η ανησυχία χτυπά «κόκκινο» έπειτα από σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν χθες και σήμερα στην Υπερδνειστερία: Χθες, έκρηξη σημειώθηκε στην έδρα του τοπικού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της  αποσχισθείσας Δημοκρατίας στην πρωτεύουσα Τιρασπόλ, ενώ την Τρίτη εκρήξεις έπληξαν πύργο της ραδιοφωνίας καταστρέφοντας δύο κεραίες, στο χωριό Μαϊάκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ. Σημειώνεται ότι οι σχέσεις του Κισινάου με την Μόσχα είναι τεταμένες από την ανάληψη της προεδρίας από την Μάια Σαντού, που θεωρείται φιλοευρωπαία.

Σημειώνεται ότι ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις