Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουκρανία τώρα – πόλεμος: Απορρίπτει την εκεχειρία του Πάσχα η Μόσχα
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία τώρα – πόλεμος: Απορρίπτει την εκεχειρία του Πάσχα η Μόσχα

Ουκρανία τώρα - πόλεμος: Σφοδρές μάχες σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ -Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Οι συγκρούσεις εντείνονται σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ρωσικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας. Η Ρωσία πραγματοποιεί επιχειρήσεις επίθεσης κοντά στην περιοχή Ζαρίσνε. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν γύρω από την πόλη Ρουμπίζνε στην περιοχή Λουχάνσκ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και γύρω από την πόλη Ποπάσνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του επιτελείου, μέρος της πόλης αυτής ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Διεξάγονται επίσης σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την Μαργίνκα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Ρωσικές μονάδες προσπάθησαν να προελάσουν εκεί με την υποστήριξη πυροβολικού.Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) δεν μπορούσε να διασταυρώσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες για το μέτωπο του πολέμου.

Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη. Ο Εμανουέλ Μακρόν σε δημόσια παρέμβασή του, ζήτησε από τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να επιτρέψει στους ανθρώπους που ζουν στη Μαριούπολη να αποχωρήσουν. Η παρέμβαση του Γάλλου προέδρου ήρθε την ώρα που οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Azvostal. Ο Εμανουέλ Μακρόν τοποθετήθηκε μέσω Twitter κάνοντας δραματική έκκληση να αποχωρήσουν οι κάτοικοι της Μαριούπολης.

«Στη Μαριούπολη η κατάσταση χειροτερεύει. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι είναι παγιδευμένοι. Καλώ για άλλη μια φορά τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να επιτρέψει στους κατοίκους να φύγουν από την πόλη, να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας», έγραψε στο tweet του.

Ο Ζελένσκι επικρίνει την άρνηση της Ρωσίας για πασχαλινή εκεχειρία

Σε νέο βιντεομήνυμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως δεν σέβεται τον χριστιανισμό, επειδή απέρριψε την πρόταση για πασχαλινή εκεχειρία. «Δυστυχώς, η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για την καθιέρωση πασχαλινής εκεχειρίας» δήλωσε ο Ζελένσκι στο μήνυμά του. «Αυτό δείχνει πολύ καλά πώς οι ηγέτες αυτού του κράτους αντιμετωπίζουν στην πραγματικότητα τη χριστιανική πίστη, μια από τις πιο σημαντικές θρησκευτικές γιορτές» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Αλλά εμείς διατηρούμε την ελπίδα μας. Την ελπίδα για ειρήνη, την ελπίδα ότι η ζωή θα νικήσει το θάνατο».

Στο χθεσινοβραδινό μήνυμά του πρόσθεσε: «Αύριο είναι η Μεγάλη Παρασκευή για τους χριστιανούς της Ανατολής» ενώ αποκάλεσε τη γιορτή «την πιο θλιβερή μέρα του χρόνου, μια μέρα που ό,τι μπορείς να κάνεις στη ζωή σου θα ζυγίζει λιγότερο από την προσευχή. Εκτός από ένα πράγμα… την υπεράσπιση της πατρίδας, την υπεράσπιση των συμπολεμιστών στη μάχη».

Εκτιμήσεις για 9.000 νεκρούς αμάχους σε ομαδικό τάφο

Την ίδια ώρα συγκλονίζουν οι περιγραφές που μιλάνε για έως 9.000 αμάχους που έχουν χάσει τη ζωή του και είναι θαμμένοι σε έναν ομαδικό τάφο. «Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της Μαριούπολης. Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούκα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί. Σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την (αμερικανική ιδιωτική εταιρεία) Maxar, ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram. Μάλιστα ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο συνέκρινε τις πράξεις των Ρώσων με τη σφαγή στο Μπάμπι Γιάρ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ουκρανός υπερασπιστής στο Αζοφστάλ: Έχουμε τραυματίες και νεκρούς στα καταφύγια, μωρά 3 μηνών

Ένας από τους τελευταίους Ουκρανούς υπερασπιστές της πόλης που βρίσκεται στο πολιορκημένο εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζόφσταλ, λέει πως πολίτες έχουν παγιδευτεί κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Το χαλυβουργείο Azovstal, το τελευταίο κύριο ουκρανικό προπύργιο στη Μαριούπολη, δέχεται συνεχείς επιθέσεις με το Κίεβο να κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν βόμβες που καταστρέφουν καταφύγια, καθώς εκατοντάδες άμαχοι βρίσκουν καταφύγιο κάτω από το εργοστάσιο.

https://twitter.com/Podolyak_M/status/1516486105973022724?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1516486105973022724%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FPodolyak_M2Fstatus2F1516486105973022724provider%3Dtwitter

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, βασικός σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, κατηγόρησε νωρίτερα χθες τους παγκόσμιους ηγέτες ότι έχουν «αίμα στα χέρια τους», ενώ «ο κόσμος παρακολουθεί τη δολοφονία παιδιών στο διαδίκτυο και σιωπά». Ο αναπληρωτής διοικητής Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ από το τάγμα Αζόφ της Ουκρανίας επανέλαβε τους ισχυρισμούς σε συνέντευξή του στο BBC, υποστηρίζοντας πως οι Ρώσοι πυροβολούν το εργοστάσιο χάλυβα από πολεμικά πλοία και ρίχνουν βόμβες στα καταφύγια.

Υπερασπιστής Μαριούπολης: Κάτοικοι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν

«Πάντα λέω ότι όσο είμαστε εδώ, η Μαριούπολη παραμένει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας» τόνισε με έμφαση ο Παλαμάρ. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ακύρωσε μια προγραμματισμένη ρωσική επίθεση στη χαλυβουργία – έναν λαβύρινθο από σήραγγες και εργαστήρια – και διέταξε τα στρατεύματά του να τις σφραγίσουν. «Αποκλείστε αυτή τη βιομηχανική περιοχή ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα» φέρεται να είπε.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο μέρος της Μαριούπολης έχει καταστραφεί σε εβδομάδες σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών και έντονων οδομαχιών. Η κατάληψη του λιμανιού της Αζοφικής Θάλασσας αποτελεί βασικό ρωσικό πολεμικό στόχο και θα βοηθούσε να απελευθερωθούν περισσότερα στρατεύματα για να συμμετάσχουν στη ρωσική επίθεση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Στη συνέντευξή του στο BBC, ο λοχαγός Παλαμάρ είπε: «Όλα τα κτίρια στο έδαφος της Azovstal έχουν ουσιαστικά καταστραφεί. Ρίχνουν βαριές βόμβες, βόμβες που διαλύουν τα καταφύγια και προκαλούν τεράστια καταστροφή. Έχουμε τραυματίες και νεκρούς μέσα στα καταφύγια. Κάποιοι κάτοικοι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν».

«Έχουμε τραυματίες και νεκρούς στα καταφύγια» λέει ο Ουκρανός υπερασπιστής

Ερωτηθείς για το πόσοι Ουκρανοί υπερασπιστές έχουν απομείνει στη Μαριούπολη, ο Παλαμάρ απάντησε απλά «αρκετοί για να αποκρούσουν τις επιθέσεις». Πρόσθεσε επίσης πως οι πολίτες βρίσκονται σε ξεχωριστές τοποθεσίες μακριά από τους μαχητές. Βρίσκονται σε υπόγεια που περιέχουν 80-100 άτομα το καθένα, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι άμαχοι υπήρχαν συνολικά, καθώς ορισμένα κτίρια έχουν καταστραφεί και οι μαχητές δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν λόγω των βομβαρδισμών. Οι είσοδοι σε ορισμένα από τα καταφύγια έχουν αποκλειστεί από βαριές πλάκες σκυροδέματος που μόνο βαριά μηχανήματα μπορούσαν να μετακινήσουν, είπε.

«Κρατάμε επαφή με τους πολίτες που μένουν σε μέρη στα οποία μπορούμε να φτάσουμε. Ξέρουμε ότι εκεί υπάρχουν μικρά παιδιά ηλικίας μόλις τριών μηνών» τόνισε.

Εκκληση για ασφαλή διέξοδο των αμάχων

Ο Ουκρανός μαχητής απηύθυνε έκκληση να δοθεί στους αμάχους ασφαλής διέξοδος από τα χαλυβουργεία και ζήτησε από μια τρίτη χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό να ενεργήσει ως εγγυητής για την ασφάλειά τους. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη περάσει πολλά, μέσω εγκλημάτων πολέμου. Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους και φοβούνται» είπε, προσθέτοντας ότι φοβούνται βασανιστήρια και δολοφονίες από τα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων ή απέλαση στη Ρωσία. Οι ηλικιωμένοι πολίτες στη χαλυβουργία έχουν ανάγκη από φάρμακα ενώ υπάρχουν επίσης περίπου 500 σοβαρά τραυματισμένοι μαχητές που δεν έχουν λάβει την απαραίτητη φροντίδα – συμπεριλαμβανομένων σημαντικών χειρουργικών επεμβάσεων όπως ακρωτηριασμοί.

«Μετά από 52 ημέρες αποκλεισμού και σφοδρών μαχών έχουμε ξεμείνει από φάρμακα. Και κρατάμε επίσης άταφα τα πτώματα των μαχητών μας, τα οποία πρέπει να θάψουμε με αξιοπρέπεια στο ελεγχόμενο από την Ουκρανία έδαφος» είπε.

«Δεν τίθεται θέμα παράδοσης»

Ο λοχαγός Παλαμάρ δήλωσε επίσης πως οι Ουκρανοί υπερασπιστές θα ήθελαν να εξασφαλίσουν τη δική τους εκκένωση, αν ήταν δυνατόν – αλλά δε θα μπορούσε να τεθεί θέμα παράδοσης. «Όσον αφορά την παράδοση με αντάλλαγμα την ασφαλή έξοδο για τους αμάχους, ελπίζω ότι όλοι γνωρίζουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε. Ξέρουμε σίγουρα ότι όλες οι εγγυήσεις, όλες οι δηλώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν αξίζουν τίποτα» τόνισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις