Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Moskva πλοίο – Ρωσία: Το μήνυμα πριν το χτύπημα στη «ναυαρχίδα» του ρωσικού στόλου
ΚΟΣΜΟΣ

Moskva πλοίο – Ρωσία: Το μήνυμα πριν το χτύπημα στη «ναυαρχίδα» του ρωσικού στόλου

Moskva πλοίο - Ρωσία: Άγνωστη παραμένει η ακριβής θέση του πυραυλοφόρου καταδρομικού που οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι έπληξαν με Neptune

Εγκαταλειμμένο πλέει ένα από τα σημαντικότερα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ή βρίσκεται βυθισμένο στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας, ένα τεράστιο πλήγμα για τις δυνάμεις της Ρωσίας, που συναντούν σφοδρή αντίσταση από τους Ουκρανούς 50 μέρες από την έναρξη της εισβολής. Το πλήρωμα του πυραυλοφόρου καταδρομικού Moskva («Μόσχα») εγκατέλειψε τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας μετά από πυρκαγιά που προκάλεσε έκρηξη σε πυρομαχικά, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ Επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τα ειδησεογραφικά πρακτορεία TASS και RIA μετέδωσαν ότι το Moskva υπέστη «σοβαρές ζημιές» κι ότι ερευνάται η αιτία της πυρκαγιάς, χωρίς να δώσουν πληροφορίες για πιθανά θύματα.

Το Moskva είναι το πλοίο που την πρώτη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησίασε το Φιδονήσι

Φωτογραφίες και βίντεο, η γνησιότητα των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί, φέρονται να καταγράφουν το φλεγόμενο ρωσικό καταδρομικό, η κατάσταση του οποίου παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστη. Αναλυτές, ωστόσο, σημειώνουν ότι μια πυρκαγιά σε ένα τέτοιο πλοίο μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική έκρηξη και πιθανώς να το βυθίσει. Το Moskva είναι το πλοίο που την πρώτη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησίασε το Φιδονήσι (Οφιούσσα) και κάλεσε τους Ουκρανούς συνοριοφύλακες να παραδοθούν αλλά αντ’ αυτού άκουσε την απάντηση: «άντε γαμ@@@@@» ρωσικό πλοίο», η οποία έγινε και γραμματόσημο!

https://twitter.com/verkhovna_rada/status/1514340821117673481?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1514340821117673481%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fverkhovna_rada2Fstatus2F1514340821117673481provider%3Dtwitter

Όποιος κι αν είναι ο λόγος της πυρκαγιάς οι αναλυτές κάνουν λόγο για μεγάλο πλήγμα στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό και την εθνική υπερηφάνεια, όπως αν έχαναν οι ΗΠΑ ένα θωρηκτό στον Β΄Π Π ή ένα αεροπλανοφόρο σήμερα.

«Μόνον η απώλεια ενός υποβρυχίου με βαλλιστικούς πυραύλους ή του [μοναδικού ρωσικού αεροπλανοφόρου] Κουζνέτσοφ θα μπορούσε να καταφέρει σφοδρότερο πλήγμα στο ρωσικό ηθικό και τη φήμη του πολεμικού ναυτικού στη ρωσική κοινή γνώμη», λέει ο Καρλ Σούστερ, απόστρατος πλοίαρχος του αμερικανικού ΠΝ και πρώην διοικητής στο αμερικανικό Κέντρο Διοίκησης Πληροφοριών του Ειρηνικού Ωκεανού.

Για τον Αλέσιο Παταλάνο, καθηγητή Πολέμου και Στρατηγικής του King’s College του Λονδίνου, μια απώλεια του πολεμικού πλοίου θα συνιστούσε «τεράστιο πλήγμα» για τη Ρωσία. «Τα πολεμικά πλοία επιχειρούν μακριά από την προσοχή της κοινής γνώμης κι οι κινήσεις τους σπάνια αποτελούν αντικείμενο ειδησεογραφίας. Αλλά είναι μεγάλα πλωτά κομμάτια εδαφικής επικράτειας κι όταν χάνεις ένα, πόσω μάλλον μια ναυαρχίδα, το πολιτικό μήνυμα μαζί με τη στρατιωτική απώλεια έχει μεγάλο συμβολισμό», σημειώνει.

Ουκρανικοί πύραυλοι Neptune έπληξαν τη ρωσική ναυαρχίδα;

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού, Μαξίμ Μαρτσένκο υποστήριξε σε ανάρτησή του ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυραύλους κρουζ Neptune για να πλήξουν το Moskva. Aν αυτό αληθεύει τότε το ρωσικό καταδρομικό θα είναι πιθανώς το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που τέθηκε εκτός μάχης από πύραυλο, λέει ο Σούστερ. Οι πύραυλοι Neptune αναπτύχθηκαν από την Ουκρανία βάσει του σοβιετικού πυραύλου κρουζ KH-35 και τέθηκαν στο δυναμικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων πέρυσι. Αν επιστρατεύτηκαν κατά της ρωσικής ναυαρχίδας τότε θα είναι η πρώτη γνωστή χρήση τους σε πόλεμο, σύμφωνα με ανάρτηση του Αμερικανού αξιωματικού Τζέισον Λάνκαστερ toy Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας Ναυσιπλοϊας (CIMSEC).

«Πάμε στην κόλαση»

Ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας, Oleksiy Arestovych είπε ότι οι Ρώσοι διασώστες δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο σκάφος, στο οποίο θα μπορούσαν να επέβαιναν έως και 510 μέλη του πληρώματος. «Επιβεβαιώθηκε ότι το πυραυλικό καταδρομικό Moskva πήγε σήμερα ακριβώς εκεί που στάλθηκε από τους συνοριοφύλακες μας. Στο Snake Island!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού, Maksym Marchenko. Σύμφωνα με το BBC, νωρίτερα, Ουκρανοί που στάθμευαν στο Snake Island στη Μαύρη Θάλασσα αψήφησαν την εντολή του πλοίου να παραδοθούν, λέγοντας στο Moskva «πάμε στην κόλαση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις