Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ζάχαρη – Ρωσία: Πανικός στα σούπερ μάρκετ της Μόσχας
ΚΟΣΜΟΣ

Ζάχαρη – Ρωσία: Πανικός στα σούπερ μάρκετ της Μόσχας

Εξαφανίστηκε η ζάχαρη από τα σούπερ - μάρκετ στη Ρωσία και τα ρώσικα ΜΜΕ κάνουν λόγο για "πανικό ζάχαρης".

Η μεγαλύτερη ανησυχία πλέον για τους Ρώσους πολίτες είναι η έλλειψη τροφίμων στα σούπερ μάρκετ και το αυξημένο κόστος των αγαθών που ακόμα διατίθενται στους καταναλωτές, γράφει ο Στήβ Ρόζενμπεργκ του BBC. Η ζάχαρη έχει εξαφανιστεί από τα ράφια πολλών σούπερ- μάρκετ ενώ μια ρώσικη εφημερίδα έγραψε για “πανικό ζάχαρης” μεταξύ των καταναλωτών. Στην ανταπόκρισή του για το Channel 4 του BBC ο δημοσιογράφος σημείωσε ακόμα ότι δεν υπήρχε ζάχαρη στο τοπικό σούπερ μάρκετ που επισκέπτεται ο ίδιος και το κατάστημα- όταν το επισκέφθηκε την Κυριακή- είχε βάλει δελτίο σε ορισμένα προϊόντα για να αποφευχθεί ο πανικός.

Το αλάτι και το μαγειρικό λάδι (ηλιέλαιο), ήταν ανάμεσα στα προϊόντα που είχε μπει δελτίο. Ο Ρόζενμπεργκ είπε επίσης στην ανταπόκρισή του ότι τα ρώσικα ΜΜΕ συνεχίζουν να δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα για την επίθεση στην Ουκρανία, την οποία χαρακτηρίζουν “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”. “Το Κρεμλίνο θέλει οι Ρώσοι να πιστεύουν ότι η Ρωσία δέχεται επίθεση από φασίστες και Ναζί, τους οποίους βοηθούν οι δυτικοί, και ότι η Ρωσία έχει την αλήθεια και το δίκαιο με το μέρος της και θα δώσει μάχη για να πολεμήσει το κακό”, ανέφερε ακόμα.

Διανύουν χιλιόμετρα για να αγοράσουν ζάχαρη

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 20 και πλέον ετών, η Μόσχα λέει στους πολίτες ότι δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων και να τους καλεί να μην αγοράζουν μαζικά μεγάλες ποσότητες καταναλωτικών προϊόντων όπως η ζάχαρη. Το μήνυμα φαίνεται να μην βρίσκει ανταπόκριση, ωστόσο, στο Πακρόφ, μια πόλη 17.000 ανθρώπων σε απόσταση 100 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας, όπου βρίσκεται η φυλακή στην οποία κρατείται ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο σφοδρότερος επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μία κάτοικος, η Σβετλάνα, αγόρασε 10 κιλά ζάχαρη στην πόλη Βλαντίμιρ, σε απόσταση μίας ώρας, για να διασφαλίσει ότι μπορεί να συντηρήσει τα μούρα που θέλει να συλλέξει το καλοκαίρι. “Ίσως η τιμή της ζάχαρης να μην αυξηθεί, αλλά ο κόσμος φοβάται”, δήλωσε η 57χρονη. “Γι’ αυτό τον λόγο ίσως όλοι αγοράζουν ζάχαρη”. Πίσω της βρίσκεται ένα κλειστό ταχυφαγείο McDonald’s, ένα από μια τα πολλά δυτικά καταστήματα που έχουν κλείσει ως απάντηση στην εισβολή.

Τέσσερα καταστήματα τροφίμων που ανήκουν σε δύο μεγάλες αλυσίδες στο Πακρόφ δεν είχαν ζάχαρη προς πώληση, τα ράφια ήταν είτε άδεια είτε γεμάτα με άλλα αγαθά. Πινακίδες ενημέρωσαν τους καταναλωτές ότι δεν μπορούν να αγοράσουν πάνω από 5 κιλά ζάχαρης.

“Πιθανόν να μην μπορώ να αγοράσω φρούτα για ένα διάστημα”

Η Αντονίνα, μια συνταξιούχος 71 ετών, ζει μόνη της στο Πακρόφ. Είπε ότι η κρατική της σύνταξη είναι αρκετή για να καλύψει τις βασικές της ανάγκες, αλλά πως αναμένει ότι θα αναγκαστεί να αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες. “Πιθανόν να μην μπορώ να αγοράσω φρούτα για ένα διάστημα”.

Μια άλλη κάτοικος, η Λαρίσα δήλωσε ότι στη ζωή της έχει βιώσει αρκετές ταραχές και δεν πτοείται από το γεγονός ότι πρέπει να σφίξει το ζωνάρι. “Γεννήθηκα στη σοβιετική εποχή”, δήλωσε. “Τότε ήταν η περεστρόικα, μετά η δεκαετία του 1990, τα δελτία τροφίμων. Τα βγάλαμε πέρα”. Μια άλλη γυναίκα, που περπατούσε στηριζόμενη σε μπαστούνι και φορώντας χαλαρά μια μάσκα, απάντησε επίσης με φιλοσοφική διάθεση. “Δεν πειράζει να μην τρως μέχρι να χορτάσεις”, είπε “αρκεί να υπάρχει ειρήνη”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις