Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Υπερηχητικοί πύραυλοι Ρωσία: Η Ρωσία λέει ότι χρησιμοποίησε ξανά Κρουζ
ΚΟΣΜΟΣ

Υπερηχητικοί πύραυλοι Ρωσία: Η Ρωσία λέει ότι χρησιμοποίησε ξανά Κρουζ

Υπερηχητικοί πύραυλοι Ρωσία: Επληξαν αποθήκη καυσίμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι, για 2η συνεχόμενη ημέρα, χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία. Αυτή τη φορά για να καταστρέψει απόθεμα καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας. «Μεγάλο απόθεμα καυσίμου καταστράφηκε από πυραύλους Κρουζ τύπου ‘Kalibr’, που εκτοξεύθηκαν από την Κασπία Θάλασσα, καθώς και από βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από το αεροναυτικό σύστημα ‘Kinzhal’ από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας», ανέφερε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, σε δελτίο Τύπου που χρησιμοποιήθηκε, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία που χρησιμοποιήθηκαν οι πύραυλοι αυτοί.

https://twitter.com/IcanArgue/status/1505468026921287683

Το υπουργείο ανέφερε ότι το πλήγμα έγινε στην περιφέρεια Μικολάγεφ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, καταστράφηκε «η βασική πηγή ανεφοδιασμού με καύσιμα των ουκρανικών τεθωρακισμένων» που είναι ανεπτυγμένα στο νότιο τμήμα της χώρας. Χθες Σάββατο η Μόσχα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε την προηγουμένη πυραύλους «Kinzhal» εναντίον στόχου στην Ουκρανία. Σε ανακοίνωση το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal για να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη στην Ουκρανία. Εάν πράγματι έγινε τέτοιο πλήγμα, πρόκειται για την πρώτη γνωστή χρήση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος σε πραγματικές συνθήκες, σε πόλεμο, αφότου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2018.

Πύραυλοι «υψηλής ακρίβειας» έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στη Ζιτόμιρ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε επίσης ότι πύραυλοι «υψηλής ακρίβειας» έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στη Ζιτόμιρ, 150 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου. «Πάνω από 100 μέλη των (ουκρανικών) ειδικών δυνάμεων και ξένοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν» στο πλήγμα αυτό, διαβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Είναι αδύνατη η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι βαλλιστικοί υπερηχητικοί πύραυλοι «Kinzhal» («στιλέτα» στα ρωσικά) και οι πύραυλοι Κρουζ «Zircon» ανήκουν σε οικογένεια όπλων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτηρίζει «ανίκητα», καθώς σύμφωνα με τη Μόσχα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας των αντιπάλων της. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους Κρουζ από Κασπία και Μαύρη Θάλασσα

Πυραυλοι Κρουζ εκτοξεύθηκαν σήμερα και από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κασπία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η Ρωσία ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου, διεξάγοντας αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της γειτονικής της χώρας και να εξαλείψει επικίνδυνους εθνικιστές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις