Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διάσημοι Ουκρανοί στον πόλεμο: Από μπαλαρίνες, μέχρι πυγμάχοι και μπασκετμπολίστες
ΚΟΣΜΟΣ

Διάσημοι Ουκρανοί στον πόλεμο: Από μπαλαρίνες, μέχρι πυγμάχοι και μπασκετμπολίστες

Διάσημοι Ουκρανοί στον πόλεμο: Ουκρανοί αθλητές αλλάζουν γάντια του μποξ, μπάλες του μπάσκετ, ρακέτες του τένις και τα πουέντ τους με καλάσνικοφ και αλεξίσφαιρα γιλέκα

Ενώ περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία εν μέσω της φονικής εισβολής της Ρωσίας, ορισμένοι διάσημοι αθλητές έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή. Ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitaly Klitschko, ήταν ήδη εκεί φυσικά. Πριν από την καριέρα του στην πολιτική, ο Klitschko – όπως και ο αδελφός του Wladimir – ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών και τώρα έχει πάρει τα όπλα.

Ο πρώην αθλητής έχει επίσης δουλέψει σκληρά για να διατηρήσει το ηθικό ψηλά στους κατοίκους του Κιέβου, παρευρέθηκε ακόμη και στον γάμο ενός ντόπιου ζευγαριού της εδαφικής άμυνας του Κιέβου το Σάββατο και φίλησε το χέρι της νύφης για καλή τύχη, καθώς η Ρωσία σφίγγει τον κλοιό της στην πρωτεύουσα.

Ο Σάσα Βολκόφ, πρώην άσος του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού υπερασπίζεται την πατρίδα του. Ο 57χρονος έγινε viral καθώς συγκλονίζει με ένα οπλοπολυβόλο δίπλα του, σε μια φωτογραφία που ανέβασε στο Twitter o βετεράνος άσος της Μπανταλόνα Ζόρντι Βιγιακάμπα.

https://twitter.com/villacampa8/status/1501680016081534976?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1501680016081534976%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thetoc.gr%2Fdiethni%2Farticle%2Fapo-mpalarines-mexri-pugmaxoi-kai-mpasketmpolistes-diasimoi-oukranoi-athlites-katatassontai-gia-na-polemisoun-eikones%2F

Ο Vasiliy Lomachenko

Οι Klitschkos δεν είναι οι μόνοι Ουκρανοί πυγμάχοι που αγωνίζονται για την μπλε και κίτρινη γωνία, όπως γράφει το POLITICO. Ο δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης Vasiliy Lomachenko φέρεται να επέστρεψε στην Ουκρανία από την Ελλάδα για να υπερασπιστεί την Οδησσό. Ο Ουκρανός σούπερ σταρ της πυγμαχίας φωτογραφήθηκε να κρατά ένα τυφέκιο αφού φέρεται να κατατάχθηκε στην “Εδαφική Άμυνα της πόλης του”.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Hromadske και Ukrinform, ανέφεραν ότι ο πρωταθλητής των τριών τμημάτων εντάχθηκε στο τάγμα άμυνας Belgorod-Dniester. Η φωτογραφία, η οποία εμφανίστηκε στην επίσημη σελίδα στο Facebook για τον πυγμάχο τη Δευτέρα, έγινε γρήγορα viral στο διαδίκτυο αναφέρει το FoxSports.

Επίσης ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Oleksandr Usyk, ο οποίος νίκησε τον Βρετανό μαχητή Anthony Joshua πέρυσι στο Λονδίνο, κατατάχθηκε στον στρατό, λέγοντας ότι το έκανε “χωρίς φόβο.”

Αν και οι πυγμάχοι μπορεί να είναι πιο διατεθειμένοι να μάχονται, έχουν ενωθεί με μια σειρά από άλλα αστέρια του αθλητισμού καθώς ο ρωσικός βομβαρδισμός συνεχίζεται.

Ο Sergiy Stakhovsky, ένας Ουκρανός τενίστας που κέρδισε τον Roger Federer στο Wimbledon το 2013, άφησε επίσης την οικογένειά του στην Ουγγαρία και κατατάχθηκε λέγοντας: “Ελπίζω λίγο πολύ ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσω το όπλο, αλλά αν πρέπει, θα το κάνω”.

Οι χειμερινοί αθλητές συμμετέχουν επίσης στον αγώνα

Ο αθλητής του δίαθλου και σκιέρ Dmytro Mazurchuk έχει πάρει τα όπλα, όπως και ο Dmytro Pidruchny, ο οποίος συμμετείχε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 και του 2018, για να υπερασπιστεί την πατρίδα του, την Ternopil στη δυτική Ουκρανία. Τουλάχιστον ένας Ουκρανός αθλητής έχει ήδη πληρώσει το απόλυτο τίμημα: ο Yevhen Malyshev, ένας 19χρονος Ουκρανός πρώην αθλητής του δίαθλου, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της μάχης, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Διάθλου.

Στη μάχη μπαίνουν και οι χορευτές μπαλέτου. Η Lesya Vorotnyk, πρώτη χορεύτρια στην Εθνική Λυρική Σκηνή του Κιέβου, φωτογραφήθηκε κρατώντας ένα καλάσνικοφ και φορώντας στρατιωτικό εξοπλισμό την περασμένη εβδομάδα, ενώ ένας άλλος χορευτής, ο Oleksiy Potiomkin, έχει επίσης συμμετάσχει στον αγώνα στην πρωτεύουσα.

Οι Ρώσοι “αντάρτες”

Στο μεταξύ, καθώς τα στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν μετακινούνται σε όλη την Ουκρανία και οι ρωσικές ομάδες έχουν εξοστρακιστεί από τη διεθνή αθλητική κοινότητα, μεμονωμένοι αθλητές “παλεύουν” με τα μηνύματα που πρέπει να επιδείξουν στον κόσμο.

Κάποιοι έχουν διατυπώσει μια σαφή στάση ενάντια στον πόλεμο, ενώ άλλοι έχουν πάρει πιο σιωπηλή θέση καθώς συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

Σε μια πιο ξεκάθαρη θέση, ο Ρώσος τενίστας Andrey Rublev -το Νο. 7 του κόσμου- έγραψε στην κάμερα “no war please” μετά από τον ημιτελικό στο Ντουμπάι λίγο μετά την έναρξη του πολέμου.

Αυτό το μήνυμα ακολούθησε και ο ποδοσφαιριστής της Ντιναμό Μόσχας, Φέντορ Σμόλοφ στο Instagram, του οποίου η ανάρτηση έγραφε “Όχι στον πόλεμο”, συνοδευόμενη από μια ουκρανική σημαία.

Αλλά ο Daniil Medvedev δημοσίευσε μια πιο “μαζεμένη” δήλωση στο Instagram του, ζητώντας “ειρήνη στον κόσμο, ειρήνη μεταξύ των χωρών”.

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ρωσίας Artem Dzyuba έγραψε προσεκτικά την περασμένη εβδομάδα στο Instagram ότι “ο πόλεμος είναι τρομακτικός” αλλά πρόσθεσε ότι “είναι περήφανος που είναι Ρώσος. Και δεν καταλαβαίνω γιατί οι αθλητές πρέπει να υποφέρουν τώρα”. Ο Alexander Ovechkin, εν τω μεταξύ, ο οποίος θεωρείται ο καλύτερος παίκτης χόκεϋ της Ρωσίας και ένας ιστορικά ένθερμος υποστηρικτής του Πούτιν, χαρακτήρισε τη σύγκρουση “σκληρή κατάσταση και για τις δύο πλευρές” και ζήτησε “όχι άλλο πόλεμο”.

Μερικοί ωστόσο έχουν υποστηρίξει πλήρως τον πόλεμο του Πούτιν. Σε μια εκδήλωση στη Ντόχα το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ρώσος γυμναστής Ivan Kuliak κόλλησε με ταινία το γράμμα Z – το οποίο έχει γίνει συνώνυμο της υποστήριξης για τη ρωσική εισβολή μετά τον εντοπισμό του στα τανκς της στην Ουκρανία – αφού κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο. Παρά τη απαγόρευση συμμετοχής και την προοπτική να αφαιρεθεί το μετάλλιό του, ο Kuliak είπε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT ότι δεν μετάνιωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις