Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τροφές που μας χορταίνουν: Ποιες προσφέρουν υψηλό αίσθημα κορεσμού
PLUS

Τροφές που μας χορταίνουν: Ποιες προσφέρουν υψηλό αίσθημα κορεσμού

Τροφές που μας χορταίνουν: Οι τροφές με υψηλό δείκτη κορεσμού είναι σύμμαχοί μας

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Εύα Τσάκου, εξηγεί τί είναι ο δείκτης κορεσμού και παρουσιάζει τα τρόφιμα που έχουν χαμηλές θερμίδες και προσφέρουν υψηλό αίσθημα κορεσμού.
Δείκτης κορεσμού είναι ο δείκτης που μπορεί να μας δώσει ενδείξεις για το πόσο χορταστικό είναι ένα τρόφιμο, συγκρίνοντάς το με το λευκό ψωμί. Το μαύρο ψωμί, για παράδειγμα, χορταίνει λίγο περισσότερο σε σχέση με το λευκό γιατί έχει τις φυτικές ίνες. Οι τροφές με υψηλό δείκτη κορεσμού είναι σύμμαχοί μας, καθώς βοηθούν στην μείωση του βάρους, να μας προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού και να έχουν λίγες θερμίδες.

Ενδεικτικές τροφές με υψηλό δείκτη κορεσμού

1. Βραστές πατάτες (πρώτος στον δείκτη κορεσμού, ιδιαίτερα όταν έχουν κρυώσει)

2. Σολομός (δεύτερος στον δείκτη κορεσμού)

3- 4. Μήλο + μπανάνα (πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, που προκαλούν κορεσμό / καλύτερα να καταναλώνονται ολόκληρα και με τη φλούδα τα μήλα από ό,τι σε πολτοποιημένη μορφή ή ως χυμός)

5. Μακαρόνια και δημητριακά ολικής άλεσης

6. Ποπ κορν (πλούσια σε φυτικές ίνες/ προτιμάμε τα σπιτικά)

7. Αυγά (πλούσια σε πρωτεΐνη, ιδανική επιλογή για το πρωινό, η κατανάλωσή τους έχει σχετιστεί με κατανάλωση λιγότερων θερμίδων μέσα στην ημέρα)

8. Cottage, κατίκι, ερείκι (τα τυριά γενικώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη που σχετίζεται με τον κορεσμό. Τα συγκεκριμένα έχουν λίγες θερμίδες σε μεγαλύτερο όγκο τροφής συγκριτικά με ένα πλήρες τυρί)

9. Λαχανικά (λίγες θερμίδες σε μεγάλο όγκο τροφής, πολλές φυτικές ίνες και πλούσια σε νερό

10. Όσπρια (ερευνητικά έχει φανεί ότι είναι πιο χορταστικά από το ψωμί και τα ζυμαρικά / φυτικές ίνες + φυτική πρωτεΐνη)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις