Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Βουλή: Απέλπιδα προσπάθεια η πρόταση μομφής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Βουλή: Απέλπιδα προσπάθεια η πρόταση μομφής

Μητσοτάκης Βουλή: «Η συγγνώμη μου δεν έγινε αντιληπτή από εκείνους που δεν την ζήτησαν ποτέ» τ

Με τις ομιλίες των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων, κορυφώνεται η συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα ξεκίνησε με ευχές για την Μαριέττα Γιαννάκου που περνά σοβαρή περιπέτεια υγείας. «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω και εγώ εκφράζοντας τη συμπαράστασή μου στην Μαριέττα η οποία θα βγει νικήτρια», είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής.

Μητσοτάκης: Κάθε πρόταση και δύο ψέματα κ. Τσίπρα

«Ανακοινώσατε κ. Τσίπρα ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι ότι είναι τόσο ακριβής αυτή η εκτίμηση όσο όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για απελπισμένη προσπάθεια του κ. Τσίπρα και χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας αμήχανη και αδιέξοδη. «Γιατί θυμήθηκε τώρα τις εκλογές αν όχι για να κλείσει εσωκομματικές πληγές», συνέχισε.

«Άκουσα να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά. Να διαστρέφει την αλήθεια. Το ξεπεράσατε όμως σήμερα κ. Τσίπρα. Κάθε πρόταση δύο ψέματα. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου να αποδομήσουμε ένα – ένα τα ψέματα τα οποία είπατε σήμερα στην αίθουσα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν παραλείψατε να επιτίθεστε με το γνωστό οργισμένο ύφος σε εμένα με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και να εκτοξεύετε διχαστικά διλήμματα. Η αληθινή ζωή δεν χρειάζεται ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλη τοξικότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για να προσθέσει:

«Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχα πει ότι το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να παραμείνει δεύτερο κόμμα και όχι τρίτο, στη Βουλή. Ο πρόεδρος του με επιβεβαιώνει με μια αμήχανη πρόταση μομφής, που δηλώνει το υπαρξιακού του πρόβλημα. Δηλώνει την απελπισμένη του απόπειρα να δείξει ότι ο χώρος του παραμένει συσπειρωμένος χωρίς οι δυνάμεις του να φυλλορροούν.

Θυμήθηκε τώρα τις εκλογές για να κλείσει εσωκομματικές πληγές που άνοιξαν πριν το συνέδριό του. Ο Τσίπρας έκανε αυτό που ξέρει καλά, να διαστρέφει την αλήθεια και να κατασκευάζει μια εικόνα καταστροφής. Μια πρόταση και δύο ψέματα, όχι ένα! Θα αποδομήσουμε ένα προς ένα τα ψέματα σας, γιατί ξεπεράσατε τον χειρότερο εαυτό σας.

Παρουσιάζετε μια γονατισμένη χώρα με τους πολίτες της να σας παρακαλούν να κυβερνήσετε ξανά.

Δεν χρειάζονται όμως ούτε άλλα ψέματα ούτε άλλη τοξικότητα. Όσοι σας άκουσαν πιστεύω έχουν κλείσει την τηλεόραση».

Μητσοτάκης: Αν είχαμε τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού το Σεπτέμβριο θα είχαμε γλιτώσει χιλιάδες ζωές

Το 84% των ενηλίκων είναι πια θωρακισμένοι χάρη στο εμβόλιο. Αν ήμασταν σε αυτό το ποσοστό από τον Σεπτέμβριο, θα είχαμε γλιτώσει χιλιάδες ζωές. Αργά αλλά σταθερά τα κρούσματα υποχωρούν και το ΕΣΥ ανταποκρίνεται στην πίεση. Ο αγώνας κατά της πανδημίας συνεχίζεται ανυποχώρητα. Οι όποιες αστοχίες δεν μηδενίζουν το έργο που έχει γίνει. Υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ αυτό το διάστημα, από 560 φτάσαμε τις 1.100. Προσλάβαμε 12.000 επαγγελματίες της υγείας, ενώ τα φάρμακα φτάνουν στα σπίτια των ασθενών και η πρωτοβάθμια φροντίδα αναβαθμίζεται.

Μητσοτάκης: Συγκρατήστε κ. Τσίπρα τον Πολάκη, δεν σας κάνει καλό

Αυτά για όσους αντιλαμβάνονται νηφάλια την αλήθεια. Εσείς λέγατε ότι βάζετε πλάτη ενώ ναρκοθετούσατε τις προσπάθειές μας.

Τα ακούνε αυτά όσοι έλεγαν ότι τα εμβόλια ξεστοκάρονται;

Όσοι ζητούσαν να κλείσουν τα σχολεία όταν άνοιγαν και το ανάποδο και είχαν την ευθύνη των διαδηλώσεων εν μέσω πανδημίας.

Όσοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες;

(Ο Παύλος Πολάκης στο σημείο αυτό άρχισε να φωνάζει)

Μητσοτάκης: «Ο κ. Πολάκης παρότι δεν τον ανέφερα, αναγνώρισε τον εαυτό του σε αυτό το οποίο είπα. Συγκρατήστε τον κύριε Τσίπρα, επιτέλους! Μην είναι τόσο προφανής η ταύτισή του μαζί σας, συνέχεια, δεν σας κάνει καλό!»

Μητσοτάκης: Πήραμε μόνιμα μέτρα φοροελάφρυνσης -Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε όλους τους φόρους!

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Πολιτεία στήριξε με 42 δισ. την κοινωνία και την οικονομία. Η Ελλάδα παρουσίασε ανάπτυξη πολύ πάνω από 7%, μια επίδοση στις 3 υψηλότερες της Ευρώπης. Μέσα στην πανδημία η μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας από οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. Δεν είπατε κουβέντα για αυτά. Από 17,3% το 2019 έπεσε στο 13,9%. Οι εργαζόμενοι πια ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια κι η χώρα σκαρφάλωσε 12 θέσεις στην ανταγωνιστικότητα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να σημειώνουν ρεκόρ 20ετίας.

Οι εξαγωγές κι η βιομηχανία κινούνται ανοδικά. Τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 6%. Οι καταθέσεις νοικοκυριώ κι επειχειρήσεων έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2021.

200.000 νέες θέσεις μισθωτών, 50.000 άνεργοι βρήκαν εργασία κι άλλοι 80.000 θα βρουν δουλειά φέτος. Για δεύτερη φορά αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό.

Όλα αυτά που έγιναν δεν ήταν ούτε εύκολα, ούτε αυτονόητα. Είναι μόνιμα μέτρα με κοινωνική στόχευση. Η φορολογική μας πολιτική είναι προσαρμοσμένη για όλη την κοινωνική. Η συνολική φοροελαφρυνση των νοικοκυριών είναι πολύ σημαντική, όπως κι ο μηδενικός φόρος γονικών παροχών που έχει ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά.

Η προηγούμενη κυβέρνηση αύξησε όλους τους φόρους! Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε συνολικά 29 νέους φόρους!

Είναι αυτή η εικόνα που θέλουμε; Όχι, η ακρίβεια, που πλήττει όλες τις οικονομίες του πλανήτη, πριονίζει όσα επιτεύχθηκαν. Για αυτό προβαίνουμε σε επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο 40% η έκπτωση στις τιμές φυσικού αερίου, όπως και το επίδομα θέρμανσης που φτάνει σε χιλιάδες νοικοκυριά.Αυτές οι έκτακτες παρεμβάσεις θα συνεχιστούν, δεν πρέπει όμως να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική ισορροπία.

Τώρα είναι η εποχή της αλήθειας και της ανάπτυξης για όλους. Πολιτική για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων που θα κάνει πιο ανταγωνιστική τη χώρα και θα φτιάχνει δίχτυ ασφάλειας για τους πιο αδύναμους. Εγκρίθηκαν πολλές στρατηγικές επενδύσεις και για πρώτη φορά η Ελλάδα είναι στην πρώτη δεκάδα των ελκυστικών χωρών για τις επενδύσεις που προχωρούν σε όλη τη χώρα. Αναζωογονείται η ελληνική μεταποίηση κι η βιομηχανία.

Η χώρα γίνεται έδρα τεχνολογικών κολοσσών. Κάτι θα έχετε ακούσει κ. Τσίπρα. Φαντάζομαι όλοι αυτοί δεν θα έρχονταν αν ήμασταν στο χείλος της καταστροφής. Σας συνιστώ θα επισκεφθείτε το ερευνητικό κέντρο της Pfizer, σητν πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζονται 500 στελέχη. Άνθρωποι που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και επέστρεψαν στην Ελλάδα επί των ημερών της δικής μας κυβέρνησης. Θυμίζω την ντιμετώπιση προβληματικών φακέλων, η ΕΛΒΟ, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Σύρου.

Εσάς μπορεί να σας είναι αδιάφορα κύριε Τσίπρα, αλλά για τους εργαζόμενους σε αυτά όχι. Επίσης προχωρούν τα μεγάλα έργα στο οδικό δίκτυο, στον Ε-65.

Μητσοτάκης: Στα 5 δισ. αναθέσεις βάζετε και τα Rafale κ. Τσίπρα;

Προϋπόθεση της ισχυρής Ελλάδας είναι η αμυντική και η διπλωματική μας πολιτική, αυτή που πλαισιώνεται από τους αποτελεσματικούς χειρισμούς στο μεταναστευτικό. Σήμερα έχουμε τους μισούς μετανάστες στις δομές. Οι ροές μειώθηκαν στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 10 χρόνια, διότι φυλάττουμε τα σύνορα. Οι συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία – θα αναμένω με ενδιαφέρον γιατί δεν θα την ψηφίσετε αυτή με τις ΗΠΑ.

Τα πρώτα Ραφάλ πετάνε ήδη στους ελληνικούς ουρανούς, ναυπηγούνται ήδη οι νέες φρεγάτες. Γιατί αυτή η κυβέρνηση επενδύει στην άμυνα της χώρας. Στρατηγικές σχέσεις από το Ισραήλ μέχρι τον Αραβικό Κόσμο. Εσείς λέγατε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Εσείς που διαδηλώνατε στον δρόμο για τον Κουφοντίνα και στη Βουλή καταψηφίζατε κορυφαίες συμφωνίες για τη χώρα.

Μητσοτάκης για Φουρθιώτη: Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο

Κύριε Τσίπρα, Αφιερώσατε το 1/3 της ομιλίας σας για τον Φουρθώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο, ο οποίος μεγαλούργησε επί ημερών σας και παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη επί δικών μας ημερών. Συμφωνούν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή σας; Είναι τόσο σημαντικός για το πολιτικό στερέωμα; Είναι τόσο σημαντικός που κανένας άλλος αρχηγός κομμάτων αντιπολίτευσης δεν έκανε αναφορά. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε;

Μητσοτάκης: Η πιο άθλια σκευωρία που κατασκευάστηκε ποτέ η Novartis

Αναφερόμενος στους δημοσιογράφους που καλούνται ως κατηγορούμενοι – ανάμεσά τους ο Κ. Βαξεβάνης, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως όσοι κατηγορούνται είναι γιατί κατασκεύασαν ψεύτικα στοιχεία και όχι γιατί

«Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, είναι συμμορία» είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός. Η θεσμοθέτηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα που ευθυγραμμίζεται με τις ευαισθησίες της κοινωνίας. Δεν έχω πολλά να πω περί δημοκρατίας για αυτούς που στοχοποίησαν 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Η αθλιοδέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis. Κατηγορούνται πια γιατί δημοσίευσαν ψεύτικά στοιχεία, όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, είναι συμμορία.

Δύο πρώην πρωθυπουργοί, 4 στελέχη του κόμματός μας, στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Η πιο άθλια σκευωρία που κατασκευάστηκε ποτέ. Ντροπή σας! Μας κάνετε και κηρύγματα για το κράτος δικαίου. Όσο για τα δικαιώματα, άλλοι μιλούν για αυτά και άλλοι τα υπηρετούν. Τα σχέδια μας για την ισότητα των φύλων, κατά της κακοποίησης των παιδιών, τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ. Τα δικαιώματα δεν είναι μόνο κηρύγματα, είναι και κινήσεις.

Έπρεπε να έρθει στην εξουσία η ΝΔ για να γίνει το αυτονόητο, να καταργηθεί ο αποκλεισμός των ομοφυλοφιλων από την εθελοντική αιμοδοσία. Έπρεπε να το κάνει ο κύριος Πλεύρης που τον κατηγορείτε για ακροδεξιό. Αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια που δείχνει τη μεγάλη διαφορά.

Στόχος μου δεν είναι να συμβάλω στο τοξικό κλίμα στο οποίο αισθάνεται άνετα ο κύριος Τσίπρας. Για έμας κάθε κρίση είναι στιγμή αγωνίας, μια πρόκληση να γίνουμε καλύτεροι. Για εσάς, αυτά είναι αφορμές για κομματικό γιουρούσι. Πόσο αληθινά διαφορετικοί είμαστε! Η πρόταση μομφής είναι κίνηση απελπισίας καταδικασμένη να αποτύχει. Η παράταξή μας είναι ανοιχτή σε κάθε γόνιμη ιδέα και να αποδεχτεί τον κάθε προοδευτικό πολίτη.

Τσίπρας: Δεν θα καθαρίσετε με μία συγγνώμη κ. Μητσοτάκη

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κ. Μητσοτάκη. «Τρεις μέρες συζήτησης απέδειξαν πόσο δικαιολογημένα είναι τα κύματα οργής και αγανάκτησης που διατρέχουν την ελληνική κοινωνία. Αποτύχατε με τεράστιο κόστος κοινωνικό, οικονομικό, ανθρώπινο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι συμπεριφέρεστε «σα να έχετε πιστέψει κι εσείς οι ίδιοι τη προπαγάνδα που κατασκευάζετε και την καταναλώνετε μόνο εσείς». Πρόσθεσε ότι όμως οι πολίτες έχουν πάθει ανοσία σε αυτή, σχολιάζοντας ότι αυτό «το καταλαβαίνει κανείς με τη πρώτη ματιά, αφού κανένας σταθμός δε μπορεί πια να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να κλείνει τα μικρόφωνα απ’ τους περαστικούς». Είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι «κλεισμένος στη προστατευτική γυάλα των αυλοκολάκων της συμφοράς και των δημοσκόπων της χαράς» και ανέφερε πως «όταν ένας πολιτικός, πόσο μάλλον ένας πρωθυπουργός γίνεται ανέκδοτο, αντικείμενο λοιδορίας και σαρκασμού, τότε ο πολιτικός αυτός έχει ήδη τελειώσει και απλά δεν το γνωρίζει ακόμη».

«Ώρα να σας ενημερώσει κάποιος που θέλει το καλό σας για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Κύριε Μητσοτάκη έχετε τελειώσει πολιτικά, το χειρότερο όμως είναι ότι ζείτε στο δικό σας παράλληλο σύμπαν όπου όλα πηγαίνουν καλά, γιατί εμφανίζονται καλά από την κυρίαρχη ενημέρωση», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Τελειώσατε», είπε ο κ. Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό, «όχι μόνο γιατί αποτύχατε με τεράστιο ανθρώπινο, οικονομικό, και κοινωνικό κόστος σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα που διαχειριστήκατε. Στην πανδημία, στις φωτιές, στην ακρίβεια, στον τελευταίο χιονιά, που φέρει την υπογραφή της οριστικής σας χρεοκοπίας. Αλλά κυρίως γιατί την ώρα που αποτυγχάνετε παταγωδώς σε όλα, εσείς συνεχίζετε μια άθλια επικοινωνία, συνεχίζετε με τρόπο προκλητικό να πιστεύετε ότι δεν είστε πρωθυπουργός που λογοδοτεί, αλλά πρίγκιπας που η εξουσία του ανήκει ως κληρονομικό δικαίωμα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις