Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

21

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν Αλβανία: Ποιο εμβληματικό τζαμί εγκαινίασε
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν Αλβανία: Ποιο εμβληματικό τζαμί εγκαινίασε

Ερντογάν Αλβανία: Κατά την ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν στα εγκαίνια, χαρακτηρίζοντας το έργο ως «στολίδι» των Τιράνων.

Ο Γεώργιος Καστριώτης ή Σκεντέρμπεης έδρασε στην περιοχή της Αλβανίας τον 15ο αιώνα και θεωρείται εθνικός ήρωας από τους Αλβανούς. Η εθνικότητά του, ωστόσο, αμφισβητείται, καθώς από άλλος θεωρείται κατά το ήμισυ τουλάχιστον Έλληνας ή και Σέρβος. Αυτό που έχει όμως σημασία είναι οι αγώνες που έδωσε κατά των Τούρκων, αποκρούοντας τις επιθέσεις τριών κατά διαδοχή σουλτάνων. Πέθανε τελικά 17 Ιανουαρίου του 1468, νικημένους όχι από τους Τούρκους, αλλά από την ελονοσία.

Αυτήν ακριβώς την ημερομηνία και περισσότερα από 550 χρόνια μετά ο πανταχού «παρών» στην Αλβανία πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα εγκαινίαζε ένα τζαμί στα Τίρανα. Πρόκειται γαι το αναστηλωμένο τζαμί Et’hem Bey, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια των Τιράνων. Η αναστήλωση του μνημείου είχε αρχίσει τον Μάρτιο του 2018 με κεφάλαια της τουρκικής υπηρεσίας συνεργασίας και συντονισμού η οποία δηλώνει παρούσα στην Αλβανία από το 1996, «τρέχοντας» τέτοιου είδους project. Το εν λόγω τζαμί είναι μνημείο της Οθωμανικής περιόδου. Αρχισε να χτίζεται στα τέλη του 18ου αιώνα και η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 1821. Η λειτουργία του σταμάτησε κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου στην Αλβανία, όμως το 1991 άνοιξε ξανά αφού έσπευσαν σ’ αυτό, και παρά την κυβερνητική απαγόρευση, περίπου 10000 πιστοί.

Το «στολίδι» των Τιράνων

Κατά την ομιλία του, ο Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν στα εγκαίνια, χαρακτηρίζοντας το έργο ως «στολίδι» των Τιράνων. «Το τζαμί Et’hem Bey, που είναι κοινή ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά Τουρκίας και Αλβανίας, είναι το στολίδι των Τιράνων» είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον Εντι Ράμα. «Οι προσευχές και η λατρεία σε αυτό το όμορφο τζαμί να γίνουν δεκτές από τον Θεό. Ο Κύριός μας να μην μας αφήσει χωρίς αγάπη, χωρίς νερό, χωρίς αέρα, χωρίς πατρίδα, χωρίς ναό, χωρίς μιναρέ, χωρίς προσευχή» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις