Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

28

Νοεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μεταβιβάσεις ακινήτων: Σε αγώνα δρόμου για τις αντικειμενικές του 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Σε αγώνα δρόμου για τις αντικειμενικές του 2021

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ποιοι θα πρέπει να σπεύσουν στα γραφεία των συμβολαιογράφων για να υπογράψουν συμβόλαια έως 31/1/2022.

Σε αγώνα ταχύτητας επιδίδονται χιλιάδες φορολογούμενοι προκειμένου να προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις αντικειμενικές αξίες του 2021. Ο χρόνος «τρέχει» για όσους κατάφεραν λίγο πριν την εκπνοή του περασμένου έτους να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty τις σχετικές δηλώσεις. Για τους φορολογούμενους αυτούς ο φόρος μεταβίβασης καθώς και τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα υπολογιστούν με βάση τις τιμές ζώνης που ίσχυαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Όσοι όμως δεν πρόλαβαν την προθεσμία θα πληρώσουν φόρο μεταβίβασης με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την Πρωτοχρονιά σε 13.808 περιοχές – ζώνες σε όλη τη χώρα.

Για τις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες τράβηξαν την ανηφόρα ο φόρος μεταβίβασης είναι αυξημένος ακόμη και πάνω από 50% με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για τις περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φόρα στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων. Για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του μήνα η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και οι μεταβιβάσεις θα γίνονται με απλή βεβαίωση μηχανικού.

Τρέχουν και οι Εφορίες

Την ίδια ώρα, οι Εφορίες έχουν ανεβάσει ταχύτητα για την εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων για δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές. Οι χειρόγραφες δηλώσεις φόρου γονικής παροχής και δωρεάς που υποβλήθηκαν στις Δ.Ο.Υ. μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021 αλλά και οι δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων που είναι αδύνατη η υποβολή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας προκειμένου να προλάβουν οι φορολογούμενοι να υπογράψουν συμβόλαια έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Πιο συγκεκριμένα οι Δ.Ο.Υ. θα πρέπει έως τις 21 Ιανουαρίου να έχουν ολοκληρώσει τη εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17/12/2021 καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty. Από την Πρωτοχρονιά ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών άλλαξε σε όλη τη χώρα. Για μια στις δυο περιοχές, οι τιμές έχουν αυξηθεί συμπαρασύροντας προς τα πάνω σειρά φόρων, τελών και προστίμων. Περίπου μια στις πέντε περιοχές είδαν μείωση των αντικειμενικών αξιών ενώ για μια στις τέσσερις περιοχές οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις