Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τέλος πανδημίας κορονοϊού: Τι λέει Έλληνας καθηγητής του John Hopkins
ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος πανδημίας κορονοϊού: Τι λέει Έλληνας καθηγητής του John Hopkins

Τέλος πανδημίας κορονοϊού: Τα δύο εργαλεία που θα βάλουν τέλος στην πανδημία

Για την μετάλλαξη Όμικρον που σαρώνει, αλλά και την εκτίμησή του για το τέλος της πανδημίας μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο John Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος. «Βλέπουμε πολλοί που έχουν κάνει το εμβόλιο και έλαβαν την booster δόση κόλλησαν και το πέρασαν μία χαρά», είπε ο καθηγητής στο Mega και πρόσθεσε ότι στο νοσοκομείο οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν κάποιος που έχει κάνει και την τρίτη δόση νοσήσει από κορωνοϊό, θα το περάσει σαν ένα κρύωμα ενώ τόνισε πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και τα κρούσματα ανέβηκαν επικίνδυνα, καθώς κατά τη διάρκεια των γιορτών ο κόσμος μαζεύτηκε σε παρέες.

woman touching bubble on mid air
Πότε εκτιμά ότι θα έρθει το τέλος της πανδημίας;

Σύμφωνα με τον κο Γαλιατσάτο, τα εμβόλια δουλεύουν στις μεταλλάξεις και οι μάσκες παρέχουν προστασία. Κατά την δική του εκτίμηση, θεωρεί πως μέσα σε 6 με 8 μήνες, δηλαδή περίπου το καλοκαίρι, ο κόσμος θα έχει ξεμπερδέψει με την πανδημία, ωστόσο ο κορωνοϊός θα μείνει. Τα δύο εργαλεία που θα βάλουν τέλος στην πανδημία είναι ο εμβολιασμός και οι μάσκες, ώστε να μην «πνίγονται» τα νοσοκομεία από νοσηλείες. «Ξέρουμε ότι το εμβόλιο δουλεύει αν έχεις αρκετά αντισώματα. Αν έχει κάνει κάποιος το εμβόλιο και οι μήνες περάσουν, τα αντισώματα πέφτουν κι αν κολλήσεις τον ιό μπορεί να σε καταστρέψει», είπε. Επιπλέον, υπογράμμισε πως όσοι που έχουν κάνει την τρίτη δόση ίσως να μη χρειαστεί να λάβουν τέταρτη δόση. Ωστόσο, ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν εμβολιαστούν περισσότεροι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «ξεπηδήσει» μία νέα μετάλλαξη, χειρότερη από την Όμικρον.

boy in black crew neck t-shirt holding white framed glass window
Επεκτείνεται η Όμικρον και στις μικρότερες ηλικίες

Σχετικά με τα παιδιά είπε ότι η Όμικρον επεκτείνεται σε αυτές τις ηλικίες, καθώς έχουν κολλήσει πολλά παιδιά και συνέστησε πως μπορούμε να έχουμε ζωή, αλλά με προσοχή. Ο κ. Γαλιατσάτος είναι κατά του lockdown και υπέρ της ενημέρωσης των πολιτών: «Πιστεύω στην αρχή το lockdown χρειαζόταν, δεν ξέραμε τη βιολογία του ιού. Έχουν περάσει δύο χρόνια και ήδη ξέρουμε πολλά. Δεν χρειάζεται lockdown, χρειαζόμαστε κουβέντα. Ο άνθρωπος θα σταματήσει την πανδημία». Για τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού δήλωσε πως είναι αρκετά βαριά: «Τα φάρμακα δεν είναι απλά, είναι σοβαρά και έχουν πολλές παρενέργειες, που για μένα δεν θα τα δώσω έτσι απλά σε ένα ασθενή Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι λίγες. Τα καλύτερα αντισώματα που μπορούμε να πάρουμε είναι εκείνα από τα εμβόλια», είπε.

400.000 μολύνσεις στη χώρα μας έως τις 20 Ιανουαρίου;

Μελέτες που δημοσίευσε η «Daily Mail», αλλά και η έρευνα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος προβλέπει 400.000 μολύνσεις στη χώρα μας έως τις 20 Ιανουαρίου, κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό ανάγκης για νοσηλεία μετά από μόλυνση με Omicron πέφτει στο 1,5% επί του αριθμού των κρουσμάτων, ενώ με την Delta ήταν περίπου 10%! Εάν ισχύει αυτή η θεώρηση, την οποία υιοθετούν πολλοί επιστήμονες και ερευνητικοί φορείς ανά τον κόσμο, τότε πιθανόν να πάμε σε μία πολύ γρήγορη κορύφωση του πανδημικού κύματος και με την ίδια ταχύτητα σε μία πτώση του. Ο χρόνος που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί γι’ αυτό τον τελευταίο κύκλο είναι περίπου ένα δίμηνο ακόμα, άρα μέχρι τις αρχές Μαρτίου η μάχη είναι εξόχως κρίσιμη, ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και να διασφαλιστεί παράλληλα, με όσο γίνεται λιγότερους περιορισμούς, η ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή.

Ακόμα και ο Μπιλ Γκέιτς έγραφε προ ημερών ότι η Omicron κινείται τόσο γρήγορα που μόλις γίνει κυρίαρχη σε μια χώρα, το κύμα εκεί θα διαρκέσει λιγότερο από 3 μήνες. «Αυτοί οι λίγοι μήνες μπορεί να είναι άσχημοι, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν λάβουμε τα σωστά μέτρα, η πανδημία μπορεί να τελειώσει το 2022», σημείωνε, προειδοποιώντας πάντως ότι η «Omicron εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιονδήποτε ιό στην Ιστορία» και «ακόμα και η νόσηση που προκαλεί είναι μόνο το μισό της Delta, θα είναι το χειρότερο κύμα που έχουμε δει μέχρι σήμερα, επειδή είναι τόσο μολυσματικό».

Omicron: Η τελευταία μετάλλαξη;

Ο ειδικός σε θέματα Ιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, μεταδιδακτορικός ερευνητής Μπεν Κρίσνα υποστηρίζει ότι μπορεί να σταθούμε αρκετά τυχεροί και η Omicron να είναι η τελευταία «σοβαρή» μετάλλαξη του κορωνοϊού. «Οι ιοί δεν μπορούν να μεταλλάσσονται επ’ αόριστον προκειμένου να επιβιώσουν. Και οι μεταλλάξεις που βελτιώνουν την ικανότητα εξάπλωσης της Omicron δεν αυξάνουν σημαντικά τους θανάτους λόγω COVID-19. Αν είμαστε τυχεροί, ο κορωνοϊός θα γίνει ενδημικός και οι απειλητικές μεταλλάξεις του θα γίνουν παρελθόν», λέει.

Ο Κρίσνα υπενθυμίζει ότι κάποια από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού κατάφεραν να κυριαρχήσουν εξαιτίας της ικανότητάς τους να μεταδίδονται πιο γρήγορα από άνθρωπο σε άνθρωπο, κερδίζοντας άλλες μεταλλάξεις με πιο βραδύ ρυθμό μετάδοσης. Αυτή η ικανότητα υπερμετάδοσης οφείλεται στις μεταλλάξεις που συσσωρεύονται στην πρωτεΐνη-ακίδα S, το τμήμα του κορωνοϊού που προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα και τα μολύνει. Τέτοιου είδους μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα επέτρεψαν στα στελέχη Alpha και Delta να γίνουν κυρίαρχα. Υπενθυμίζεται ότι το Alpha πυροδότησε το τρίτο πανδημικό κύμα στις αρχές του 2021 και το Delta μερικούς μήνες αργότερα το τέταρτο, τον περασμένο Ιούνιο. Το ίδιο πιστεύουν οι επιστήμονες ότι θα συμβεί και με το Omicron.

Ο ιός δεν μπορεί να μεταλλάσσεται προς όφελός του επ’ αόριστον

Ωστόσο, ο ιός δεν μπορεί να μεταλλάσσεται προς όφελός του επ’ αόριστον. Σύμφωνα με τους νόμους της Βιοχημείας, ο κορωνοϊός θα αποκτήσει τελικά μια πρωτεΐνη-ακίδα S που συνδέεται με τους κυτταρικούς υποδοχείς όσο το δυνατόν πιο σταθερά. Μέχρι να συμβεί αυτό, η ικανότητά του να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων δεν θα καθορίζεται από το πόσο καλά μπορεί να προσκολληθεί στα κύτταρα, αλλά από το πόσο γρήγορα μπορεί να πολλαπλασιαστεί, πόσο γρήγορα μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα και πόσο γρήγορα μπορεί να αποβληθεί από τον οργανισμό του ασθενή.

«Ακόμα λοιπόν και αν η Omicron καταφέρει καίριο πλήγμα στις προσπάθειες να ελέγξουμε την πανδημία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί και να αποβληθεί από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Ετσι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται για να μην αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό και πιθανόν να εξελιχθεί σε μια ελεγχόμενη εποχική νόσο, όπως η εποχική γρίπη, προκαλώντας περιοδικά κύματα επαναλοιμώξεων», υποστηρίζει ο Μπεν Κρίσνα.

Κοινό κρυολόγημα

Μελέτες από το Χονγκ Κονγκ δημιουργούν βάσιμη αισιοδοξία για τη μετεξέλιξη της COVID-19 από σοβαρή λοίμωξη σε ηπιότερη νόσο όπως το κοινό κρυολόγημα. «Μελέτες από το Χονγκ Κονγκ έδειξαν ότι το στέλεχος Omicron έχει μεγαλύτερη τάση να εισέρχεται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερη στα κύτταρα των πνευμόνων. Αυτό σημαίνει πως προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα, και όχι πνευμονία. Συνεπώς, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται από τη μόλυνση με την Omicron είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή ρινική συμφόρηση, πονόλαιμος και ρινική καταρροή», εξηγεί ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θάνος Δημόπουλος. Και επισημαίνει ότι «τη δεδομένη χρονική περίοδο, αν εμφανίζουμε τα προαναφερόμενα συμπτώματα καλό θα είναι να μη θεωρούμε ότι πρόκειται για απλό συνάχι, όπως θα θεωρούσαμε παλαιότερα, αλλά να σπεύδουμε για εργαστηριακό έλεγχο και να αποφεύγουμε την επαφή με άλλους».

Ακόμα και αν το ενδεχόμενο της μετατροπής της COVID-19 σε απλή ίωση φαντάζει ιδανικό, δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα χωρίς την εμβολιαστική κάλυψη του συνόλου του παγκόσμιου πληθυσμού. «Πρέπει να καταβληθεί διεθνώς προσπάθεια για την επαρκή εμβολιαστική κάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, ο εμβολιασμός σε κράτη της Ασίας και της Αφρικής παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα», υπογραμμίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. Θέμα που έθιξε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση την περασμένη Δευτέρα. «Η πανδημία ανέδειξε άλλη μία φορά τις ανισότητες που υπάρχουν παγκοσμίως. Περίπου το 75% του πληθυσμού των εύπορων χωρών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ στις χαμηλού προς μεσαίου εισοδήματος χώρες το ποσοστό ανέρχεται σε 40% και στις φτωχές χώρες έχει εμβολιαστεί μόνο το 7% του πληθυσμού», σημείωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις