Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

20

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μετάλλαξη όμικρον εμβόλιο: Προστατεύει η τρίτη δόση από την παραλλαγή, λέει η Pfizer
ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη όμικρον εμβόλιο: Προστατεύει η τρίτη δόση από την παραλλαγή, λέει η Pfizer

Μετάλλαξη όμικρον εμβόλιο: Οι επιστήμονες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να προσδιορίσουν πώς θα δράσουν τα διαθέσιμα εμβόλια εναντίον της.

Μια ενισχυτική δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech για την Covid-19 φαίνεται να παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, ανακοίνωσαν οι εταιρείες. Συγκεκριμένα δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα εργαστηριακής μελέτης δείχνουν ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου τους παρέχει παρόμοιο επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην Όμικρον, συγκρίσιμο με δύο δόσεις κατά του αρχικού κορωνοϊού και άλλων παραλλαγών που έχουν εμφανιστεί. Τα δείγματα αίματος από όσους έλαβαν μόνο την κύρια σειρά του εμβολίου, κατά μέσο όρο, είχαν 25πλάσια πτώση των αντισωμάτων κατά της νέας παραλλαγής. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου μπορεί να μην επαρκούν για την προστασία από τη μόλυνση με την μετάλλαξη Όμικρον, ανέφεραν οι εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι καθώς η εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή Όμιρκον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να προσδιορίσουν πώς θα δράσουν τα διαθέσιμα εμβόλια εναντίον της. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά. Τα ευρήματα καταγράφηκαν λεπτομερώς σε δελτίο τύπου και τα πλήρη δεδομένα δεν έχουν γίνει ακόμη διαθέσιμα σε άλλους επιστήμονες για εξονυχιστική εξέταση, όπως σημειώνει το NBC.

Απαιτούνται και άλλα δεδομένα για να καθοριστεί αν χρειάζεται νέο εμβόλιο

Ωστόσο οι εργαστηριακές μελέτες είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Απαιτούνται επίσης άλλα δεδομένα για να καθοριστεί εάν χρειάζεται νέο εμβόλιο. Οι επιστήμονες πρέπει να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι η παραλλαγή Όμικρον (οι πρώιμες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Δέλτα) καθώς και τη νοσηρότητα που προκαλεί (τα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που προκαλείται από την μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ήπια). Τα αποτελέσματα της Pfizer-BioNTech είναι τα πρώτα που ανακοινώθηκαν από τους κατασκευαστές εμβολίων. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, εξετάστηκαν δείγματα αίματος από άτομα που είχαν λάβει δύο ή τρεις δόσεις του εμβολίου. Τα δείγματα συλλέχθηκαν τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ή ένα μήνα μετά την αναμνηστική δόση.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις