Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

17

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ευρώπη κορονοϊός – lockdown: Νέα έκρηξη της πανδημίας τρομάζει τους ηγέτες
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη κορονοϊός – lockdown: Νέα έκρηξη της πανδημίας τρομάζει τους ηγέτες

Ευρώπη κορονοϊός - lockdown: Σε γενικό lockdown για τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό προχωρά η Βαυαρία. Για τρεις εβδομάδες, ακυρώνονται οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές. Κλείνουν μπαρ και κλαμπ.

Σε γενικό lockdown για τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, “εκ των πραγμάτων lockdown για τους ανεμβολίαστους” και εκτεταμένους περιορισμούς σε όλο το κρατίδιο προχωρά η Βαυαρία από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και για τρεις εβδομάδες, ακυρώνοντας μεταξύ άλλων όλες τις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνοντας μπαρ και κλαμπ. “Εμποδίζουμε, φρενάρουμε, ενισχύουμε”, είναι το σύνθημα των ημερών, δήλωσε ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και αιτιολόγησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφερόμενος στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιοχής και στο υπερβολικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών.

Ειδικά για τις περιοχές της Βαυαρίας που θεωρούνται εστίες έξαρσης του κορονοϊού, ο κ. Ζέντερ εξήγγειλε “σκληρό φρένο έκτακτης ανάγκης”.

Κλείνουν χριστουγεννιάτικες αγορές και μπαρ – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00
Τη λειτουργία τους με διαγνωστικά τεστ θα συνεχίσουν μόνο

Οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία,

Το λιανικό εμπόριο (με τον όρο του ενός πελάτη ανά 20 τ.μ.),

Οι οίκοι ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης.

Σε αυτές τις περιοχές, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα επιτρέπονται οι συναντήσεις έως πέντε ατόμων από έως και δύο νοικοκυριά, χωρίς να συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 12 ετών. “Αυτά τα μέτρα επηρεάζουν όλη την περιοχή των ‘Αλπεων”, εξήγησε. Σε ό,τι αφορά και το υπόλοιπο κρατίδιο, στο εξής αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν μόνο σε πολύ μικρότερη κλίμακα, μόνο με το 25% της μέγιστης χωρητικότητας και με τον Κανόνα 2G+ (πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες, οι οποίοι θα έχουν επιπλέον υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ). Επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και κλείνουν άμεσα, εκτός από τις χριστουγεννιάτικες αγορές, όλα τα κλαμπ και τα μπαρ.

man in blue and black jacket wearing black goggles
Το τέταρτο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα είναι χειρότερο και πιο ημικυκλικό

Ως αποτέλεσμα, η επίπτωσή του είναι πολύ σοβαρή και οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καταλαμβάνονται η μία μετά την άλλη. Ένα είναι σαφές: ο κίνδυνος και η πρόκληση για τη Βαυαρία προέρχονται από το κενό εμβολιασμού”, δήλωσε ο κ. Ζέντερ και διευκρίνισε ότι το 90% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει όλα τα νομικά περιθώρια και να επιβάλει όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένους περιορισμούς και σημείωσε ότι ένα γενικό lockdown – και για τους εμβολιασμένους – είναι κατά τη γνώμη του νομικά δύσκολο και ενδεχομένως αντισυνταγματικό.

Ο κ. Ζέντερ άσκησε με αυτή την αφορμή για μία ακόμη φορά κριτική στα κόμματα του πιθανού νέου συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) για την απόφαση να μην ανανεώσουν το καθεστώς “επιδημιολογικής κατάστασης εθνικής εμβέλειας”, το οποίο επιτρέπει αμεσότερα και πιο αυστηρά μέτρα και εκπνέει στις 25 Νοεμβρίου. Στη Βαυαρία ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έφθασε σήμερα στο 625,3, το υψηλότερο για όλη τη χώρα, ενώ ο δείκτης των εισαγωγών στο νοσοκομείο ξεπέρασε το όριο του 9 και βρίσκεται στο 9,15.

Η Γερμανία βρίσκεται σε “εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης”

Με την Αυστρία να ανακοινώνει καθολικό lockdown, η Γερμανία βρίσκεται σε “εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης” και ένα βήμα πριν το ενδεχόμενο γενικού lockdown. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι χώρες στην Ευρώπη που κινούνται ή έχουν κινηθεί κυρίως προς τον περιορισμό της δημόσιας ζωής, για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

man in white dress shirt and black vest using smartphone
Υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Αυστρία

Η Αυστρία θα επιβάλει από την Δευτέρα ολικό, εθνικό lockdown και καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του πληθυσμού από την 1η Φεβρουαρίου. Γίνεται έτσι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της επιδημίας της Covid.

Στη Γερμανία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου “Ρόμπερτ Κοχ” Λόταρ Βίλερ περιέγραψε τη χώρα ως “ένα μεγάλο ξέσπασμα κορονοϊού”, καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας. “Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Είμαστε στο “και δέκα””, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και παραδέχθηκε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να είχε επισημάνει νωρίτερα ότι με τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα.

Ιταλία, Σλοβακία

Στην Ιταλία, όπως αναφέρει η DW, σχεδόν όλοι οι κεντροδεξιοί περιφερειάρχες του ιταλικού Βορρά θέλουν να επιβληθούν νέοι περιορισμοί σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι έμποροι, παράλληλα, φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλη μείωση της αγοραστικής κίνησης τις κρίσιμες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, αν δεν εξασφαλιστούν συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας. Όπως δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρ, αν οι περιφέρειες με τα περισσότερα κρούσματα γίνουν κίτρινες και μετά πορτοκαλί (με νέες, αυστηρές απαγορεύσεις) τότε μπορεί όντως να εφαρμοστεί ένα επιλεκτικό λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Η Σλοβακία θα απαγορεύσει στα μη εμβολιασμένα άτομα από εστιατόρια, καταστήματα με μη απαραίτητα είδη, αθλητικές δραστηριότητες και δημόσιες εκδηλώσεις, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ. “Είναι ένα lockdown για τους μη εμβολιασμένους”, είπε ο Χέγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

Από τη Δευτέρα, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί στη Σλοβακία, τα μη εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ στους χώρους εργασίας τους στις περισσότερες περιοχές. Περιοχές με υψηλά ποσοστά COVID-19 θα μπορούσαν επίσης να δουν γυμναστήρια και ξενοδοχεία κλειστά και εστιατόρια να επιστρέφουν σε μια υπηρεσία μόνο σε πακέτο, ακόμη και για τους εμβολιασμένους.

man in blue dress shirt wearing eyeglasses
Ανησυχία και στην Τσεχία

Η γειτονική Δημοκρατία της Τσεχίας απηχούσε την κίνηση καθώς και οι δύο χώρες παρουσίασαν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες. Οι τσεχικές αρχές θα επιβάλουν τα μέτρα τη Δευτέρα, αφού τα κρούσματα αυξήθηκαν σε πάνω από 22.500 την Τρίτη, ρεκόρ για τη χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Μόνο οι έφηβοι ηλικίας 12 έως 18 ετών θα εξαιρούνται από την απαγόρευση των μη εμβολιασμένων σε εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια, μουσεία ή ξενοδοχεία.

“Ο κύριος στόχος αυτών των μέτρων είναι το κίνητρο για εμβολιασμούς”

“Ο κύριος στόχος αυτών των μέτρων είναι το κίνητρο για εμβολιασμούς”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας Άνταμ Βόιτεκ. Περίπου το 58% των 10,7 εκατομμυρίων ανθρώπων της Τσεχικής Δημοκρατίας είναι εμβολιασμένοι.

Σε παρόμοια κίνηση και η Ελλάδα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την Πέμπτη ότι οι περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους πολίτες θα γίνουν περαιτέρω αυστηρότεροι, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης παραμένουν υψηλά στη χώρα. Από τη Δευτέρα, μόνο τα εμβολιασμένα άτομα θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως κινηματογράφους, θέατρα, μπαρ, ταβέρνες, κομμωτήρια και γυμναστήρια, είπε ο Μητσοτάκης σε ομιλία του στο κρατικό ραδιόφωνο.

woman in white and black polka dot dress sitting on chair
Ρεκόρ κρουσμάτων στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση έχει έρθει σε αντιπαράθεση με ειδικούς γιατρούς που θέλουν να παρατείνουν τις διακοπές των Χριστουγέννων για να σταματήσουν το κύμα λοιμώξεων COVID-19 στα σχολεία. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) της χώρας ανέφερε αριθμό ρεκόρ 110.000 νέων κρουσμάτων την εβδομάδα που έληξε στις 16 Νοεμβρίου, πολλά από αυτά σε παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών. Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας Άρι Σλομπ είπε ότι με τους περισσότερους δασκάλους να εμβολιάζονται και τα παιδιά να παρουσιάζουν μόνο ήπια συμπτώματα, “είναι υπεύθυνο να παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία”.

Οι αρχές επανάφεραν τη χρήση μάσκας και ανάγκασαν τις περισσότερες επιχειρήσεις να κλείσουν μέχρι τις 8 μ.μ. ως απάντηση στην απειλή της πανδημίας. Όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ουγγαρία θα πρέπει να λάβουν ένα τρίτο ενισχυτικό εμβόλιο κατά του COVID-19 από το Σάββατο, δήλωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη. Η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, τρόπους να περιορίσει την πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, ένα πολιτικά ευαίσθητο μέτρο, που θα απαιτήσει την έγκριση του κοινοβουλίου.

woman in black coat wearing black framed eyeglasses
Η Ουγγαρία θα καταστήσει υποχρεωτικές τις ενισχυτικές δόσεις για όλους τους εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών

Η Ουγγαρία θα καταστήσει υποχρεωτικές τις ενισχυτικές δόσεις για όλους τους εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών καθώς και τη χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους από αύριο, Σάββατο, όπως ανακοίνωσε χθες ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Οι αλλαγές αυτές υστερούν σε σχέση με τα αυστηρά μέτρα που ζήτησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Ουγγρικό Ιατρικό Επιμελητήριο. Το επιμελητήριο ζήτησε να απαγορευθούν οι μαζικές εκδηλώσεις και να είναι υποχρεωτικό το πιστοποιητικό ανοσίας κατά της Covid-19 για την είσοδο σε εστιατόρια, θέατρα και κινηματογράφους.

H Ισπανία έχει άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς, αλλά μερικές περιοχές έχουν όρια χωρητικότητας στα μπαρ, και η Καταλονία απαιτεί από τους πελάτες να επιδεικνύουν πάσο για τον COVID σε νυχτερινά κέντρα.

Στη Δανία το “corona pass”, το οποίο επαληθεύει ότι ο κάτοχός του είναι εμβολιασμένος ή ότι το τεστ είναι αρνητικό, επανήλθε σε εθνικό επίπεδο τον Νοέμβριο για επισκέψεις σε εστιατόρια, καφετέριες, γηροκομεία και εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με περισσότερα από 200 άτομα.

Στο Λουξεμβούργο απαιτείται πάσο για COVID μέσα σε καφέ και εστιατόρια και έως και 10 άτομα μπορούν να συναντηθούν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες και να τηρούν κοινωνική απόσταση.

Στη Ρουμανία η πρόσβαση στους περισσότερους μη βασικούς δημόσιους χώρους εκτός από τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τον ιό. Τα καταστήματα κλείνουν στις 9 μ.μ. και οι ανεμβολίαστοι πρέπει να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στην Πορτογαλία το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ απαιτείται για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλες εκδηλώσεις, καθώς και για ταξίδια.

Στη Σουηδία, όπου είχαν καταργηθεί σχεδόν όλοι οι περιορισμοί τους τελευταίους μήνες, οι αρχές θα απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού σε εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με περισσότερα από 100 άτομα από την 1η Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, DW
man in brown jacket sitting beside woman in black jacket
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις