Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Δηλώσεις Τσαβούσογλου: Για άλλη μια φορά προκαλεί ο Τούρκος υπουργός
ΚΟΣΜΟΣ

Δηλώσεις Τσαβούσογλου: Για άλλη μια φορά προκαλεί ο Τούρκος υπουργός

Δηλώσεις Τσαβούσογλου: Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ακολούθησε για άλλη μια φορά προκλητική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.

Προκάλεσε ξανά με τις δηλώσεις του την Ελλάδα και την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι προασπίζονται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων με βάση το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Όπως μεταδίδει ο “Πολίτης” της Κύπρου, επικαλούμενος το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τούρκος υπουργός είπε: «Απαντήσαμε και απαντάμε στα βήματα του ελληνικού-ελληνοκυπριακού διδύμου εναντίον μας χωρίς δισταγμό. Από την άλλη πλευρά, η έκκλησή μας για διάλογο ισχύει πάντα. Η πρόταση του Προέδρου μας για μια περιεκτική διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο είναι στο τραπέζι».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «επαναλάβαμε τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις με την πεποίθηση ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Πραγματοποιήσαμε τρεις γύρους». Για το Κυπριακό, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ανέφερε ότι «η κυριαρχική ισότητα και το καθεστώς διεθνούς ισότητας αποτελούν πλέον όρους για λύση», προσθέτοντας ότι «στις άτυπες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος στην Γενεύη χάρη στην αποφασιστική στάση που τηρήσαμε με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου το ανακοινώσαμε αυτό σε όλο τον κόσμο». Ο Τσαβνούσογλου είπε ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το ψευδοκράτος σε βήματα που ανατρέπουν τα δεδομένα, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Τι είπε για σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Για τη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο είπε ότι πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η συνεργασία των ΗΠΑ με PKK/PYD/YPG, η παρουσία του FETÖ (γκιουλενιστών) στις ΗΠΑ και η στάση τους στο ζήτημα των S-400 είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας». Όπως είπε, θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα. «Αυτή τη φορά η πρόταση ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τον Μπάιντεν», ανέφερε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις