Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τέταρτη δόση εμβολίου – κορονοϊός: Ποια τα δεδομένα που πέφτουν στο τραπέζι
ΚΟΣΜΟΣ

Τέταρτη δόση εμβολίου – κορονοϊός: Ποια τα δεδομένα που πέφτουν στο τραπέζι

Τέταρτη δόση εμβολίου - κορονοϊός: Οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται με στόχο την εξάλειψη του κορονοϊού.

Σε εξέλιξη είναι στις ΗΠΑ η χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής δόσης κατά του κορονοϊού με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) να βάζει στο «τραπέζι» και τέταρτη δόση. Σε ανακοίνωσή του, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναφέρει ότι, ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ηλικίας 18 ετών και άνω, θα μπορούσαν να κάνουν τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid- 19. Στην επίμαχη ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι, τα άτομα άνω των 18 ετών, που είναι «ανοσοκατεσταλμένα σε μέτριο ή σοβαρό βαθμό», κι έχουν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου τύπου mRNA, μπορούν να κάνουν τέταρτη δόση: είτε με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Η χορήγηση της τέταρτης δόσης θα πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον έξι μήνες αφότου έκαναν την τρίτη αναμνηστική δόση των εμβολίων Pfizer ή Moderna, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).  Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 ταξινομείται ως «ενισχυτική δόση» από το CDC. Για τους ανοσοκατεσταλμένους, η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid θεωρείται «αναμνηστική» και η ποσότητα που χορηγείται, είναι η μισή από αυτήν που χορηγείται στις τρεις πρώτες δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι, το CDC την περασμένη εβδομάδα έδωσε τo «πράσινο φως» στους Αμερικανούς να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid.

Εμβόλιο

Τρίτη δόση κατά του κορονοϊού για την Ευρώπη

Την ίδια ώρα, μία μία οι ευρωπαϊκές χώρες δίνουν το «πράσινο» φως για την τρίτη δόση σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, την στιγμή που στην Αμερική γίνεται αναφορά για τέταρτη κιόλας δόση. Στην Ισπανία και την Γερμανία έχει εγκριθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης στους άνω των 70 ετών, ενώ στην Ελλάδα έχει ανοίξει η πλατφόρμα και για ηλικίες άνω των 50 ετών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας ακούσουμε, επιτέλους, τους επιστήμονες. Ας δούμε τα πραγματικά δεδομένα. Ας σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε για να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας συνολικά».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις