Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ζαΐρ Μπολσονάρο: Κατηγορείται για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”
ΚΟΣΜΟΣ

Ζαΐρ Μπολσονάρο: Κατηγορείται για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”

Ζαΐρ Μπολσονάρο: Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες είναι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, ύστερα από δημοσίευση έκθεσης Επιτροπής του Κογκρέσου που τον κατηγορεί για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε την πανδημία.

Σοβαρές κατηγορίες καλείται να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με πόρισμα Επιτροπής του Κογκρέσου της χώρας, μέρος του οποίου δημοσίευσαν οι New York Times. Ειδικότερα οι κατηγορίες βασίζονται στο γεγονός πως ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επέτρεψε επίτηδες την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα, ενόσω προσπαθούσε ανεπιτυχώς να αναπτύξει τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης στη χώρα του. Επίσης, το πόρισμα της Επιτροπής, έκτασης 1.200 σελίδων, προτείνει να κατηγορηθούν και άλλα 69 άτομα, συμπεριλαμβανομένου τριών γιων του προέδρου και πρώην και νυν κυβερνητικών αξιωματούχων. Μάλιστα, στην αρχή, η Επιτροπή είχε συστήσει κατηγορίες μόνο για το Μπολσονάρο για μαζική ανθρωποκτονία και γενοκτονία εναντίον ιθαγενών ομάδων στον Αμαζόνιο, όπου οι πληθυσμοί εκεί αποδεκατίστηκαν από τον ιό, καθώς τα νοσοκομεία στην περιοχή έμειναν χωρίς οξυγόνο.

Όμως, μία ημέρα πριν τη αποκάλυψη αυτών των σχεδίων από τους New York Times Times και από βραζιλιάνικα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αρκετοί γερουσιαστές χαρακτήρισαν υπερβολικές τις κατηγορίες. Έτσι, αργά την Τρίτη, παραμονή της προγραμματισμένης δημοσίευσης της έκθεσης, η Επιτροπή αφαίρεσε τις προτεινόμενες κατηγορίες για ανθρωποκτονία και γενοκτονία, όπως δήλωσε ο Ρενάν Καλέιρος, κεντρώος Bραζιλιάνος γερουσιαστής, ο οποίος ήταν και ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης.

Μπορεί να οδηγήσει σε ποινική δίωξη η έκθεση;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, δεν είναι σίγουρο αν η έκθεση της 11μελούς Επιτροπής – επτά μέλη της είναι αντίπαλοι του Μπολσονάρο – θα οδηγήσει σε οποιαδήποτε πραγματική ποινική δίωξη. Παρόλα αυτά, με τη Βραζιλία να είναι αντιμέτωπη με μια βαθιά πόλωση αυτή τη στιγμή, αντικατοπτρίζεται ο βαθμός του θυμού εναντίον ενός ηγέτη που αρνήθηκε να πάρει την πανδημία στα σοβαρά. Η έκθεση μπορεί να αποδειχθεί μια σημαντική κλιμάκωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Μπολσονάρο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2019 και διεκδικεί την επανεκλογή του το 2022. Όπως εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης, οι πολιτικές του προέδρου ευθύνονται για περίπου 300.000 θανάτους, τους μισούς περίπου από όσους καταγράφει η Βραζιλία. Επιπλέον, σημειώνεται πως ο Μπολσονάρο ενθάρρυνε μαζικές συγκεντρώσεις και αποθάρρυνε τη χρήση μάσκας, ενώ αργότερα ήταν σκεπτικιστής για το εμβόλιο. Κατά την έκθεση, αυτές οι ενέργειες ισοδυναμούσαν με μαζική ανθρωποκτονία.

Σε σχόλιό του για την έκθεση, ο Μπολσονάρο απέδωσε στους συντάκτες πολιτικά κίνητρα. Πάντως, εάν εγκριθεί η έκθεση, ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας έχει 30 ημέρες για να αποφασίσει εάν θα ασκήσει ποινική δίωξη κατά του προέδρου και των άλλων προσώπων. Η Κάτω Βουλή της Βραζιλίας θα πρέπει, επίσης, να εγκρίνει τις κατηγορίες εναντίον του πρόεδρου. Όμως, δεδομένου ότι ο γενικός εισαγγελέας διορίστηκε από τον πρόεδρο και είναι υποστηρικτής του, αλλά και ότι οι υποστηρικτές του προέδρου ελέγχουν την Κάτω Βουλή, η δίωξη φαντάζει απίθανη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις