Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πρέβεζα: Ανάσυρση κεφαλής αγάλματος ρωμαϊκών χρόνων
ΕΛΛΑΔΑ

Πρέβεζα: Ανάσυρση κεφαλής αγάλματος ρωμαϊκών χρόνων

Πρέβεζα: Πρόκειται για κεφαλή αγάλματος ρωμαϊκών χρόνων, η οποία ανασύρθηκε από βάθος δέκα μέτρων.

Τα κύματα της θάλασσας, πήραν στην υγρή αγκαλιά τους, το αριστούργημα των ρωμαϊκών χρόνων, που θαλασσόδερνε, αιώνες τώρα, χαμένο στα πελάγη και το «παρέδωσαν» στην ελληνική Πολιτεία! Είναι μία κεφαλή αγάλματος ρωμαϊκών χρόνων, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία  ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας, σε βάθος περίπου 10 μέτρων. Πρόκειται, κατά την ίδια ανακοίνωση, για εικονιστική κεφαλή αγάλματος, ρωμαϊκών χρόνων, πιθανότατα της περιόδου των Αντωνίνων ή των Σεβήρων (2ος – 3ος αι. μ.Χ.). Η κεφαλή, κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο, είναι σχεδόν ακέραιη, εκτός από τμήματα των βοστρύχων της κόμμωσης, τη μύτη, το δεξί αυτί καθώς και μικρό τμήμα του πηγουνιού, ενώ βρέθηκε εν μέρει καλυμμένη με θαλάσσιους οργανισμούς.

Η τοποθεσία υποδείχθηκε από τον κ. Δημήτρη Καραμανίδη, που ενημέρωσε το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, το οποίο οργάνωσε αμέσως κλιμάκιο, στο οποίο συμμετείχε και αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πρέβεζας. Το κλιμάκιο, παρακολούθησε την ανάσυρση, που θύμιζε ανάλογη σκηνή από την ταινία του αξέχαστου Θόδωρου Αγγελόπουλου «Τοπίο στην Ομίχλη», με φόντο εκεί τη θάλασσα της Θεσσαλονίκης  και φρόντισε για τη μεταφορά του ευρήματος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, όπου ξεκίνησαν άμεσα εργασίες αφαλάτωσης και συντήρησής του.

Η δυναστεία των Αντωνίνων και των Σεβήρων

Η Δυναστεία των Αντωνίνων, κυβέρνησε κατά το διάστημα 96-192, δηλ. κατά τη διάρκεια τού 2ου αιώνα μ.Χ. και συνολικά για 96 χρόνια. Είναι η μακροβιότερη δυναστεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Περιλαμβάνει επτά μέλη: Τους Αυτοκράτορες Νέρβα, Τραϊανό, Αδριανό, Αντωνίνο Πίο, Λούκιο Βέρο, Μάρκο Αυρήλιο και Κόμμοδο. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι τέσσερις πρώτοι δεν είχαν διάδοχο, έτσι υιοθετούσαν έναν ικανό, συνήθως συγγενή τους για να τους διαδεχθεί. Εκτός τού πρώτου και τού τελευταίου από τους επτά, οι υπόλοιποι είναι υιοθετημένοι. Πέντε από τους Αυτοκράτορες της δυναστείας, οι Νέρβας, Τραϊανός, Αδριανός, Αντωνίνος Πίος και Μάρκος Αυρήλιος ήταν οι καλύτεροι στην ιστορία της Ρώμης. H δυναστεία των Σεβήρων ήταν μία αυτοκρατορική δυναστεία, που κυβέρνησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το διάστημα 193-235.  Ιδρύθηκε από τον στρατηγό Σεπτίμιο Σεβήρο, που ανήλθε στην εξουσία μετά τη νίκη του στον εμφύλιο πόλεμο των ετών 193-197. Προηγήθηκε η δυναστεία των Αντωνίνων και ακολούθησε αυτή των Γορδίων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις