Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ισραήλ – πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ανάκληση χωρίς τρίτη δόση;
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ανάκληση χωρίς τρίτη δόση;

Ισραήλ - πιστοποιητικό εμβολιασμού: Να σημειωθεί ότι η αναμνηστική δόση είναι πλέον υποχρεωτική στο Ισραήλ

Το Ισραήλ είναι μία χώρα οι κινήσεις της οποίας στον χειρισμό της πανδημίας αποτελούν συχνά δείκτη προς την πορεία στην οποία κινείται ο πλανήτης στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού. Πρωτοπόρος στους εμβολιασμούς κατά την έναρξη της παγκόσμιας εμβολιαστικής εκστρατείας και η πρώτη χώρα που υιοθέτησε την χορήγηση της τρίτης δόσης στο γενικό πληθυσμό, το Ισραήλ ετοιμάζεται τώρα να ανακαλέσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ώστε να ανταποκρίνονται στην παρούσα εμβολιαστική κατάσταση των πολιτών. Δεδομένου ότι καθιστώντας την τρίτη δόση προσβάσιμη σε όλο τον πληθυσμό ο οποίος είναι επιλέξιμος για εμβολιασμό κατά του Covid-19- δηλαδή για όλους άνω των 12 ετών-, το Ισραήλ άλλαξε τον ορισμό του πλήρους εμβολιασμένου και πλέον προχωράει στην αναθεώρηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού πάνω από ενός εκατομμυρίου πολιτών θεωρώντας την αναμνηστική δόση ως απόδειξη της πλήρους ανοσοποίησης.

man in blue and white stripe button up shirt drinking from white cup

Υποχρεωτική η τρίτη δόση

Η αναμνηστική δόση είναι πλέον υποχρεωτική στο Ισραήλ και όσοι έχουν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου πάνω από έξι μήνες νωρίτερα, πρέπει να λάβουν τη τρίτη δόση για να μπορούν να διαθέτουν τα πράσινα διαβατήρια υγείας που ρυθμίζουν την είσοδο σε μπαρ, εστιατόρια, δημόσιους χώρους όπως μουσεία και σε μεγάλο αριθμό γραφείων. Η απόφαση, η οποία ώθησε δεκάδες χιλιάδες να σπεύσουν να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer την περασμένη εβδομάδα, είναι η τελευταία προσπάθεια του Ισραήλ για να βγάλει τη χώρα από το τέταρτο κύμα μολύνσεων που την πλήττει.

«Πιστεύω ότι το τέταρτο κύμα φτάνει στο τέλος του», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Νάχμαν Ας, αποδίδοντας την επιτυχία στην εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού. «Είμαστε στο δρόμο, αλλά το λέω με προσοχή», είπε. Στη χώρα τα σοβαρά κρούσματα έχουν πέσει τώρα σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, ο αριθμός των τεστ που είναι θετικοί σε χαμηλό επτά εβδομάδων. Παράλληλα, απομακρύνεται η προοπτική ενός  lockdown, τα σχολεία είναι ανοιχτά και τα παιδιά άνω των 12 ετών λαμβάνουν εμβόλια. Γενικά, η πλειοψηφία των βαριά νοσούντων και των θανάτων προέρχεται από τον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Με πληροφορίες από Financial Times

boy in yellow sweater with blue green and white mask
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις