Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

13

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ταφόπλακα Βουλγαρία: Διπλωματικό επεισόδιο με τη Βόρεια Μακεδονία
ΚΟΣΜΟΣ

Ταφόπλακα Βουλγαρία: Διπλωματικό επεισόδιο με τη Βόρεια Μακεδονία

Ταφόπλακα Βουλγαρία: Η αλλαγή του αλφαβήτου και των καταλήξεων των ονομάτων

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας παρέδωσε νότα διαμαρτυρίας στον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βόρειας Μακεδονίας Βλαντιμίρ Κράστεφσκι για την αντικατάσταση ταφόπλακας στο χωριό Κλέπατς, κοντά στην πόλη Πρίλεπ. Η Βουλγαρία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ιστορικό βουλγαρικό μνημείο του σκοτωμένου το 1904 βοεβόδα Βέλκο Σκοτσιβίρτσετο και της τσέτας (ομάδας) του. Οι επιγραφές σε λόγια βουλγαρική γλώσσα άλλαξαν όπως και τα επώνυμα των πεσόντων στο νέο μνημείο, σύμφωνα με τη βουλγαρική πλευρά, η οποία ζητά από τα Σκόπια να αποκαταστήσουν το αρχικό μνημείο, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα bnr της βουλγαρικής ραδιοφωνίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας τονίζει επίσης ότι η αλλαγή ιστορικών μαρτυριών συνιστά απόπειρα επαναχάραξης της ιστορίας και παραβιάζει τη Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017.

Οι κάτοικοι του χωριού Κλέπατς, ορισμένοι από τους οποίους είναι απόγονοι των μελών αυτής της τσέτας που αναγράφονται στο μνημείο, λένε ότι αυτό άλλαξε την άνοιξη επειδή ο τάφος όπου αναπαύθηκαν τα λείψανα των κομιτατζήδων καταστράφηκε εντελώς και έπρεπε να τύχουν ενός άξιου και αιώνιου τόπου ανάπαυσης.

Η ταφόπλακα (φωτο)

Ισχυρίζονται επίσης ότι το μνημείο αντικαταστάθηκε με το κυριλλικό – σλαβομακεδονικό αλφάβητο επειδή αυτοί οι άνθρωποι πολέμησαν και πέθαναν εδώ για ελευθερία από τον οθωμανικό ζυγό και ότι ποτέ δεν υπήρχαν Βούλγαροι σε αυτό το μέρος, ούτε κανείς από αυτούς πολέμησε για τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την τηλεόραση Sitel των Σκοπίων, οι κάτοικοι του Κλέπατς αναφέρουν ότι το παλιό μνημείο δεν είναι σπασμένο αλλά έχει αφαιρεθεί και φυλάσσεται σε μέρος του προαυλίου της εκκλησίας. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ζόραν Μπογκέσκι, η Βουλγαρία καταχράται πολιτικά την κατάσταση επειδή αυτή η ταφόπλακα δεν είναι πολιτιστικός θησαυρός που προστατεύεται από τον νόμο και δεν υπόκειται σε ειδικές διαδικασίες για να έχει δικαίωμα παρέμβασης.

Σύμφωνα με τον Μπογκέσκι, δεν αμφισβητούνται ούτε τα γραπτά επώνυμα που τελειώνουν στο «σκι», γιατί και σε αυτό το μέρος η Βουλγαρία είχε προβεί σε παραποίηση της ιστορίας.

Οι καταλήξεις των ονομάτων

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι Βούλγαροι άλλαξαν τις καταλήξεις των ονομάτων των επαναστατών από «σκι» σε «οφ» για να δείξουν ότι έχουν βουλγαρική καταγωγή. «Κατά την ανέγερση του μνημείου, στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το ίδιο το βουλγαρικό κράτος διέπραξε ένα είδος πλαστογραφίας. Σίγουρα, ο Βέλκο Σκοτσιβίρτσετο δεν πολέμησε για ένωση με τη Βουλγαρία. Ετσι, όταν κοιτάξετε τα έγγραφα πολλών ντόπιων επαναστατών, θα τα συναντήσετε πραγματικά με το όνομα και το επώνυμο που τελειώνει σε «σκι», ενώ στα επίσημα αρχειακά έγγραφα το επώνυμο αυτό έχει διορθωθεί έτσι ώστε τα ονόματα αυτών των αναφερόμενων επαναστατών και των μελών της ομάδας που πέθαναν να μην τελειώνουν σε «σκι» αλλά σε «οφ»» κατέληξε ο ιστορικός Ζόραν Μπογκέσκι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις