Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας Βουλή: «’Η δεν έχετε καταλάβει τις αυξήσεις ή δουλεύετε τους πολίτες ψιλό γαζί»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας Βουλή: «’Η δεν έχετε καταλάβει τις αυξήσεις ή δουλεύετε τους πολίτες ψιλό γαζί»

Τσίπρας Βουλή: Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η οργή» έρχεται ως αποτέλεσμα του ότι «η ζωή των πολιτών γίνεται ολοένα δυσκολότερη»

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στο ρεύμα έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας: «Ή δεν έχετε καταλάβει τις αυξήσεις που έρχονται ή δουλεύετε τους πολίτες ψιλό γαζί». Εκτίμησε ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα θα ξεπεράσουν το 1 δισ. και εγκάλεσε την κυβέρνηση που υποστηρίζει ότι θα λυθεί το πρόβλημα με 150 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Τελειώνουν οι μέρες σας και στήνετε το μεγάλο παζάρι με τα ασημικά του κράτους».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις ομιλίες των υπουργών που προηγήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να βρίσκονται σε απόγνωση και πανικό, μη έχοντας να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στο λαό». Όπως είπε, «οι περισσότεροι ανέβηκαν στο βήμα για να εκτοξεύσουν επιθέσεις και ύβρεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ», και τους κατηγόρησε ότι «δεν έχουν κανένα σχέδιο για να τιθασεύσουν το κύμα ακρίβειας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στη ΔΕΘ «ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τον άνεμο αισιοδοξίας που φυσά στη χώρα», τονίζοντας ότι τον προειδοποίησε μία εβδομάδα μετά «ότι το μόνο που φυσά στη χώρα είναι άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η οργή» έρχεται ως αποτέλεσμα του ότι «η ζωή των πολιτών γίνεται ολοένα δυσκολότερη» και «η αποδοκιμασία γιατί εκλεγήκατε με την υπόσχεση να την κάνετε καλύτερη» μετά τα μνημόνια. «Αλλά εσείς, χωρίς να έχετε ασφυκτικές πιέσεις, χωρίς τρόικα και μνημόνια, έχετε καταφέρει να βυθίσετε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στην ανασφάλεια», πρόσθεσε. «Ανασφάλεια για τη ζωή, για τη δουλειά, για την περίθαλψη, για την εκπαίδευση, αλλά και για την καθημερινότητα», υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

Οι υπουργοί εκτόξευσαν επιθέσεις και ύβρεις, αλλά δεν έδωσαν καμία απάντηση για την ακρίβεια. Η πλειοψηφία των νοικοκυριών δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Προειδοποίησα ότι φυσά άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση. Χωρίς να έχετε ούτε τρόικα ούτε μνημόνια βυθίζετε την πλειοψηφία των πολιτών στην ανασφάλεια.

Ο δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά και εσείς πάτε χωρίς σχέδιο, με επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έχει ξαναγίνει να εξαγγέλλει παροχές ο κ. Μητσοτάκης και μετά από δύο μέρες να δίνει διαρροές για νέες παροχές. Προφανώς γιατί οι δήθεν πλουσιοπάροχες παροχές ακούγονται στα αυτιά των πολιτών ως ασπιρίνες. Για αυτό σπεύσατε να μαζέψει στο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης τους οικονομικούς συντάκτες και τους ζήτησε να μην κάνουν ρεπορτάζ για την ακρίβεια. Και ξεκινήσατε να διαρρέετε παροχές που ξέχασε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Τα 150 εκατ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είπατε ότι θα αντιμετωπίσουν κατά 70% τις αυξήσεις στο ρεύμα. Μα, αλήθεια, σε ποιον απευθύνεστε; Ή δεν έχετε πάρει χαμπάρι τις αυξήσεις που έρχονται, ή μας δουλεύετε ψιλό γαζί.

Οι αυξήσεις στη χονδρική ρεύματος θα είναι 120 εκατ. μηνιαίως, τουλάχιστον ως το Μάρτιο, θα ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ. Και εσείς λέτε ότι θα λυθεί το πρόβλημα με 150 εκατ. ευρώ.

Το μέσο νοικοκυριό, παρά την επιχορήγηση των 9 ευρώ, θα δει τουλάχιστον 30% αύξηση στο ρεύμα. Και τους σκληρούς μήνες του χειμώνα θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό θέλετε να μην αναδειχθεί στις ειδήσεις; Ο κόσμος δεν θα δει τους λογαριασμούς;

Σχεδόν για όλα όσα συμβαίνουν λέτε ότι δεν φταίτε εσείς, κάποιος άλλος. Για την πανδημία, που είμαστε δεύτεροι χειρότεροι σε κρούσματα και θανάτους κατ’ αναλογία πληθυσμού, δεν ευθύνεστε εσείς. Παγκόσμιο φαινόμενο. Για τις πυρκαγιές που έκαψαν τη μισή Ελλάδα, πάλι δεν ευθυνόσασταν εσείς. Παγκόσμιο φαινόμενο η κλιματική κρίση. Για την ακρίβεια πάλι δεν φταίτε εσείς. Ακόμα και για το φιάσκο του ανασχηματισμού ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ φταίγαμε. Αφού δεν έχετε ευθύνη πουθενά, ως εκλεγμένη κυβέρνηση, γιατί να εκλέγουμε κυβέρνηση; Αφού δεν φταίει αυτή για ό,τι συμβαίνει.

Ας πάμε σε ένα σούπερ μάρκετ, σε μία λαϊκή αγορά, να δούμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα με αυτή τη μείωση του εισοδήματος; Ήδη από τον Αύγουστο καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε αμνοερίφια, νωπά λαχανικά, καύσιμα, φυσικό αέριο. Την ίδια ώρα εσείς λέτε στους πολίτες γκουγκλάρετε να βρείτε πιο φθηνά.

Αρνείστε να παρέμβετε δυναμικά, καλώντας στο γραφείο σας τη ΡΑΕ και ζητώντας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να δράσουν για να υπάρξουν έλεγχοι. Να σταματήσει το καρτέλ στην ενέργεια, στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΗ.

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την ακρίβεια. Μέχρι και διατίμηση σε βασικά προϊόντα, μείωση ΕΦΚ στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ. Δείτε τι ανακοίνωσε η Ισπανία και τι κάνετε εσείς.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το κύμα ακρίβειας με πολύ δυσμενέστερους όρους για δύο λόγους: Γιατί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί σημαντικά τα χρόνια της κρίσης. Ο δεύτερος είναι ότι δεν έχετε διάθεση να καταπολεμήσετε τις εναρμονισμένες πρακτικές. Τα τελευταία δύο χρόνια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

Χθες στη Γερμανία ο Σολτς κέρδισε με βασική δέσμευση για 24% αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου.

Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, και αυξήσαμε τον κατώτατο 11% και καταργήσαμε και τον υποκατώτατο.

Πιεζόμενοι, λέγατε ψευδώς ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης. Τώρα που υπολογίζετε στο 6%, γιατί δεν εξαγγείλατε αύξηση του κατώτατου στο 13%, παρά δώσατε την ντροπιαστική αύξηση των 13 ευρώ μεικτά το μήνα;

Διαβάζω από πανικόβλητες διαρροές του Μαξίμου ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει αύξηση του κατώτατου μισθού πριν τις εκλογές. Τώρα να μας πείτε. Εμείς λέμε 800 ευρώ κατώτατο μισθό.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για την ΑΜΚ της ΔΕΗ στη ΔΕΘ. Αλήθεια, δεν το γνωρίζατε; Εφόσον το γνωρίζατε, γιατί δεν το εξαγγείλατε;

Ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε και για ποιους το κάνετε. Για αυτό το κάνετε αστραπιαία και αιφνιδιαστικά. Όπως πολύ καλά ήξεραν τι έκαναν και όσοι έστησαν κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο. Για 9 μέρες μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αντί να ανέβει η μετοχή της ΔΕΗ αυτή βυθίστηκε. Την ώρα που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ. Για αυτήν γνώριζε μόνον η Διοίκηση και ο κ. Μητσοτάκης με την πολιτική ηγεσία. Το ερώτημα είναι πώς συνέβη και κάποιοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές.

Ό,τι δεν κατάφεραν να κερδίσουν 4,5 χρόνια για τη ΔΕΗ, το καταφέρατε εσείς με το που εκλεγήκατε.

Καταφέραμε να μειωθεί μεσοσταθμικά η τιμή στο ρεύμα 12%, βάσει της Eurostat. Και εσείς φέρατε υπέρογκες αυξήσεις ως 20% στο ρεύμα από τις πρώτες μέρες. Αυτές κόστισαν περίπου 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές.

Το 2020 η ΔΕΗ ηγήθηκε σε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και σε παιχνίδια χειραγώγησης των τιμών. Δεν τα λέμε εμείς, τα καταγγέλλει η ελληνική βιομηχανία.
Τώρα λέτε ότι το 34% που κρατάτε στη ΔΕΗ είναι το ίδιο με το 51%. Βάζετε σε κίνδυνο τον πιο σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα και λέτε ότι αυτό είναι εξυγίανση.

Λέτε ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα απογειωθεί η ΔΕΗ. Δίνετε 150 εκατ. ευρώ για να εκχωρήσετε το 17% της ΔΕΗ, που με βάση όσα λέει η ίδια η ΔΕΗ στα επόμενα 5 χρόνια μπορεί να αξίζει και 1,5 δισ. Τι επιχειρηματική λογική έχει αυτό;

Προχωράτε σε ΑΜΚ ειδικού σκοπού, καταστρατηγώντας και τους στοιχειώδεις κανόνες της αγοράς, αποκλείοντας τους παλιούς μετόχους.

Με ποια σκοπιμότητα το κάνετε; Είναι αντιγραφή του μοντέλου που επιχειρήσατε στην τράπεζα Πειραιώς. Εδώ ποιος σας το ζητάει; Ποιο είναι το κρυφό σας σχέδιο για τη ΔΕΗ; Εκχωρώντας τον έλεγχο της εταιρείας, αφήνετε ορθάνοιχτη την πόρτα επιθετικής εξαγοράς και εκδίωξης του Δημοσίου. Ελπίζω να μην το έχετε σχεδιάσει κιόλας, να το εμφανίσετε ως ατύχημα. Να μην ετοιμάζετε δηλαδή τη δημιουργία στρατηγικού επενδυτή μέσα από δήθεν αναπτυξιακά σχέδια εξαγοράς μονάδων και επιχειρήσεων, που στην πράξη θα είναι σχέδια συγχώνευσης και όχι εξαγοράς. Ο χρόνος θα δείξει. Σας προειδοποιούμε, σας παρακολουθούμε και σας περιμένουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να υποθηκεύσετε το ενεργειακό μέλλον της χώρας για να ευνοήσετε φίλους σας ολιγάρχες και νεόκοπους εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές.

Ανέλαβε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ένα fund με χρήματα ασφαλισμένων στην Αυστραλία, που άφησε στη Μεγάλη Βρετανία πίσω του χρέη 2 δισ. ευρώ.

Όλα στο σφυρί αρκεί να ευνοηθούν ιδιωτικά συμφέροντα, και το δημόσιο συμφέρον στα παλαιότερα των υποδημάτων σας.

Όλες οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αναζητηθούν σε βάθος.

Είστε μία κυβέρνηση που αισθάνεται τον άνεμο οργής και αποδοκιμασίας να θεριεύει. Δεν έχει σχέδιο να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Και το μόνο που κάνει τώρα που τελειώνουν οι μέρες σας είναι να στήνει το μεγάλο παζάρι με τα ασημικά του κράτους χωρίς προσχήματα.

Σταϊκούρας: Δεν τολμήσατε να καταθέσετε πρόταση μομφής

Σηκώνοντας το γάντι που πέταξε στους παρευρισκόμενους υπουργούς της κυβέρνησης, ο Χρήστος Σταϊκούρας επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα, λέγοντας πως είναι «πολιτική ανεμοδούρα». Μάλιστα, δεν σταμάτησε εκεί, αλλά προκάλεσε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως αν όντως η κυβέρνηση ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές, και ξεπουλά δημόσια περιουσία, θα μπορούσε να καταθέσει πρόταση μομφής. «Αλλά δεν το τολμήσατε», πρόσθεσε.

Αδωνις: Ο άνθρωπος που χάνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις, έρχεται να μας κάνει μάθημα

Απάντηση στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος εμφανίστηκε ενοχλημένος από αποστροφή Τσίπρα, εναντίον του. «Τουλάχιστον, η δική μου φωνή δεν είναι όπως του κ. Τσίπρα, που θέλει να την κάνει όπως του Ανδρέα Παπανδρέου, για τις ψήφους» είπε, και συνέχισε: «Ο άνθρωπος που χάνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις έρχεται να μας κάνει μάθημα για τις δημοσκοπήσεις και ύστερα είπε για επίπεδο σε εμένα».

Οικονόμου: Χιλιοειπωμένα κλισέ

Σε δήλωσή του επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για χιλιοειπωμένα κλισέ. «Επί ημέρες κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν ότι θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το σχέδιο εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ. Όμως δεν το τόλμησε! Γιατί έτσι θα έπρεπε να απολογηθεί, από βήματος Βουλής, για το πώς η κυβέρνησή του έφερε την εταιρεία ένα βήμα από την πλήρη χρεοκοπία και διάλυση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Ηλιόπουλος: Δεν θα δώσει λύση στα εσωκομματικά της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε:

«Ο κ. Οικονόμου έχει τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου και όχι του υποβολέα των κινήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν η κυβέρνηση έχει σοβαρά εσωκομματικά ζητήματα ανοιχτά και επιθυμεί να δείξει ενότητα στην πολιτική της εκποίησης του δημοσίου πλούτου, που αποτελεί πεδίο σύγκλισης Μητσοτάκη-Σαμαρά, τη λύση δεν θα τους τη δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη αναμένουμε να ακούσουμε από τον κ. Οικονόμου τις απαντήσεις που δεν έδωσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης σήμερα στο Κοινοβούλιο.

Ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας;

Γιατί δεν ανακοινώνει αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ προεκλογικά το υποσχόταν;

Γιατί δεν εξαγγέλθηκε η ΑΜΚ της ΔΕΗ στη ΔΕΘ και ποιοι το ήξεραν και χειραγώγησαν τη μετοχή;

Ποιο κρυφό σχέδιο υπάρχει για την πρωτοφανή στα χρονικά εκχώρηση ελέγχου του πλειοψηφικού πακέτου μιας τόσο κρίσιμης εταιρείας από το δημόσιο και ποιος εθνικός εργολάβος θα ωφεληθεί;»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις