Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν Νέα Υόρκη: Μυστήρια δήλωση από τον Τούρκο πρόεδρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν Νέα Υόρκη: Μυστήρια δήλωση από τον Τούρκο πρόεδρο

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν Νέα Υόρκη: Στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων επιστρέφει η Τουρκία

Αίσθηση προκάλεσε στο κυβερνητικό επιτελείο η κίνηση του Ερντογάν να προαναγγείλει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στην κυβέρνηση τονίζουν πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού ραντεβού με τον Τούρκο Πρόεδρο, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την απάντηση που είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Δεν αποκλείεται ωστόσο ο Ερντογάν να επιδιώξει να δει τον πρωθυπουργό παρατείνοντας την παραμονή του στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα φτάνει στην Αμερικανική πόλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση. Δεν συμπίπτουν από ό,τι αντιλαμβάνομαι και τα προγράμματά μας. Δεν θα βρεθούμε δηλαδή τις ίδιες μέρες στη Νέα Υόρκη. Η πολιτική μας ως προς την Τουρκία δεν αλλάζει. Έχω πει πολλές φορές ότι επιζητούμε καλές σχέσεις με σεβασμό όμως απόλυτο στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας” είχε πει ο Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε στη ΔΕΘ.

Εκνευρισμός

Πάντως στη γείτονα, επικρατεί αναβρασμός μετά την αυστηρή προειδοποίηση που απηύθυναν από την Αθήνα οι ευρωπαίοι ηγέτες των χωρών του νότου προς την Τουρκία τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για τις προκλήσεις στην νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου. Το ήρεμο καλοκαίρι για το οποίο είχαν συμφωνήσει οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να φτάνει στο τέλος του. Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να έχουν παγώσει. Η Άγκυρα ανεβάζει σε ρητορικό επίπεδο τους τόνους της έντασης και σταδιακά αρχίζει να προκαλεί και στο Αιγαίο.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών είναι το γεγονός πως, ενώ ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρίσκονται το ίδιο χρονικό διάστημα στη Νέα Υόρκη, δεν έχει κλειστεί κάποιο ραντεβού για μεταξύ τους συνάντηση. Την ίδια στιγμή η Άγκυρα με όχημα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις πιέσεις που δέχεται από τις μεταναστευτικές ροές προσπαθεί να κερδίσει όσους περισσότερους κοινοτικούς πόρους μπορεί από την Ε.Ε.

Ωστόσο η τελευταία κίνηση του Ερντογάν να μιλήσει δημόσια για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνει σκοπιμότητα από τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν αποκλείεται στην Άγκυρα να έχει προκαλέσει δυσφορία εκτός από την ανακοίνωση των EUMED 9 και η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα την Τρίτη ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και βασικός αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου ο οποίος θα συναντηθεί με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις