Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αποστολάκης – Ανασχηματισμός 2021: Η μεγάλη έκπληξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστολάκης – Ανασχηματισμός 2021: Η μεγάλη έκπληξη

Αποστολάκης - Ανασχηματισμός 2021:Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά από περίπου οκτώ μήνες εκτός κυβέρνησης, επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα

Εκπλήξεις επεφύλασσε ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά από περίπου οκτώ μήνες εκτός κυβέρνησης, επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ στις εκπλήξεις συμπεριλαμβάνεται και η επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη, πρώην υπουργού Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ, στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος (πρώην υπουργός Εσωτερικών) στον ανασχηματισμό της 4ης Ιανουαρίου 2021 είχε δει την πόρτα της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα, μαζί με άλλους οκτώ, μια επιλογή που είχε προκαλέσει ερωτήματα καθώς θεωρούνταν στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σήμερα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός τον επανέφερε στο κυβερνητικό σχήμα, δίνοντάς του μάλιστα ένα «βαρύ» υπουργείο, αυτό του Προστασίας του Πολίτη, αφήνοντας εκτός κυβέρνησης τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ένας πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ στο υπ. Πολιτικής Προστασίας

Την ίδια ώρα, η μεγάλη έκπληξη του ανασχηματισμού ήταν ο ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Άμυνας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Για την τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννήματα. Περίπου δέκα λεπτά πριν ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, τηλεφώνησε στον Μιχάλη Καλόγηρου, διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, και τον ενημέρωσε σχετικά. «Ευχαριστώ για την ενημέρωση», ήταν η απάντηση του Μιχάλη Καλογήρου, ωστόσο πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι «δεν υπήρξε συναίνεση στην επιλογή Αποστολάκη για τη θέση υπουργού στην κυβέρνηση της ΝΔ».

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη στη Φώφη

Ο κ. Δημητριάδης πήρε τηλέφωνο επίσης τον Μανώλη Όθωνα, διευθυντή της Φώτης Γεννηματά, ωστόσο δεν τον βρήκε και του άφησε μήνυμα. Επειδή η ώρα είχε πάει 11 παρά 5, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τη Φώφη Γεννηματά στο τηλέφωνο. «Θέλω να σε ενημερώσω ότι κάνω μια ισχυρή δομή στην Πολιτική Προστασία. Βάζω επικεφαλής άνθρωπο επιχειρησιακά στιβαρό που έχει και υπερκομματικό χαρακτήρα, τον Ευάγγελο Αποστολάκη. Δεν θέλω να το ακούσεις από την τηλεόραση», της είπε. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ απάντησε: «Πράγματι εκεί το πρόβλημα είναι μεγάλο, καλή επιτυχία». Πηγές από την Χ. Τρικούπη διευκρίνιζαν ότι «δεν υπήρξε διακομματική συνεννόηση, αλλά απλώς ενημέρωση» για την τοποθέτηση Αποστολάκη στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είναι εν αποστρατεία ναύαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας στη δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα (από τον Ιανουάριο του 2019 έως τις εκλογές της 7ης Ιουλίου της ίδια χρονιάς). Από το 1998 ως το 2001 ήταν διοικητής της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Επίσης έχει υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) και στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Αρχιεπιστολέας, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β’ Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός.

Στις 7 Μαρτίου 2013 ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 ανέλαβε, κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, την ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, διαδεχόμενος τον στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.

Στις 13 Ιανουαρίου 2019 ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Έθνικής Άμυνας, αντικαθιστώντας τον Πάνο Καμμένο, παραδίδοντας τα καθήκοντα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον μέχρι τότε υπαρχηγό, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο. Ανέλαβε καθήκοντα στις 14 Ιανουαρίου και παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 9 Ιουλίου του 2019.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις