Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

10

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ράμα: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στο CNN
ΚΟΣΜΟΣ

Ράμα: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στο CNN

Ράμα: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα αιτολογεί γιατί η χώρα του θα υποδεχτεί 4.000 Αφγανούς.

Η Αλβανία είναι μεταξύ των λίγων χωρών που έχουν συμφωνήσει να υποδεχθούν σε μεγάλους αριθμούς πρόσφυγες που προέρχονται από το Αφγανιστάν. Συνολικά αναμένεται να εγκατασταθούν στη γείτονα χώρα περί τους 4.000 Αφγανούς πρόσφυγες. Για το ζήτημα αυτό ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα μίλησε στην εκπομπή «Amanpour Show» του CNN με τη δημοσιογράφο Μπιάνα Γκολοντρίγκα, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν σχετίζεται με θρησκευτικά ζητήματα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Αλβανία οφείλει να προσφέρει καταφύγιο στους πρόσφυγες, εάν η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να βοηθήσουν τον συγκεκριμένο λαό.

Ειδικότερα, ατά τη διάρκεια της συνέντευξης η δημοσιογράφος του CNN ρώτησε τον Αλβανό πρωθυπουργό: «Η πλειονότητα του αλβανικού πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Αυτός ο τόπος δεν είναι πολύ θρησκευτικός από μόνος του. Εσείς είστε καθολικός. Είμαι περίεργη ποια είναι η σχέση μεταξύ αυτών των Αφγανών, μουσουλμάνων που προέρχονται από ένα καταπιεστικό καθεστώς το οποίο επιστρέφει στο Αφγανιστάν. Πόσο επηρεάζει αυτό την απόφασή σας και την ευθύνη να τους φιλοξενήσετε»;

«Αφορά ανθρώπους»

Ο Εντι Ράμα απάντησε: «Είμαι καθολικός. Η γυναίκα μου είναι μουσουλμάνα. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μας είναι ορθόδοξα. Έχουμε έναν νεότερο που μπορεί να επιλέξει να είναι Εβραίος, αυτό θέλει. Όσον αφορά τους Αφγανούς, αφορά ανθρώπους, όχι ετικέτες που σχετίζονται με χρώματα, κουλτούρα, πεποιθήσεις. Για άλλη μια φορά πρόκειται για ανθρώπους που πίστεψαν αυτό που πιστεύαμε πριν 30 χρόνια, στους κόκκινους Ταλιμπάν, όταν βρεθήκαμε στην κόλαση. Ήταν καλό για εμάς που βρισκόμασταν στη μέση της Ευρώπης. Εάν η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν υποχωρήσουν, τουλάχιστον τους χρωστάμε να τους δώσουμε καταφύγιο. Το χρωστάμε. Όχι μόνο γι’ αυτούς, αλλά και για τις επόμενες γενιές των παιδιών μας. Πώς θα μας κρίνουν, αν αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στη λάσπη; Τι θα συμβεί αν αποκηρύξουμε τον ιδεαλισμό και τις αξίες που έχουμε προωθήσει; Θα υποδεχτούμε 4.000 Αφγανούς. Οι 2.000 έχουν καθοριστεί που θα διαμείνουν και για τους άλλους 2.000 εργαζόμαστε, συνολικά θα φιλοξενήσουμε περίπου 4.000».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις