Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Βουλή: «Δεν θρηνήσαμε νεκρούς»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Βουλή: «Δεν θρηνήσαμε νεκρούς»

Μητσοτάκης Βουλή: «Είχαμε προνοήσει να έχουμε περισσότερα εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

«Πετύχαμε στον στόχο να προστατέψουμε τους πολίτες, τους οικισμούς τις κρίσιμες υποδομές» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώνςτας από το βήμα της Βουλής για το θέμα της διαχείρισης των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου. Κατά την έναρξη της ομιλίας του δε σημείωσε ότι «το ζήτημα δεν είναι μόνο ο χρόνος που θα αξιοποιήσουμε για να συζητήσουμε το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά σημαντική διάσταση θα είναι και η ποιότητα, αν δηλαδή καταφέρουμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια σε ερωτήματα που θέτουν πολίτες και αντιπολίτευση και αν έχουμε την δυνατότητα να καταλήξουμε σε κάποιους άξονες συμφωνίας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την μεγάλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης».

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα συζητείται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών το θέμα που προέκυψε από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και την Βορειοανατολική Αττική. «Καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών, η σκέψη μας στρέφεται σε εκείνους και εκείνες που ακόμα μάχονται ή μένουν σε επιφυλακή στην πολιτική προστασία, πυροσβεστική, αστυνομία, ΟΤΑ και τους εθελοντές μας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Προσδοκώ η σημερινή συζήτηση να διαφέρει από τις συνήθεις συζητήσεις γιατί το θέμα έχει παγκόσμιες διατάσεις με σημασία που υπερβαίνει κομματικές θεωρήσεις και ζητούμενο είναι οι απαντήσει σε 4 ερωτήματα:

 

Τα 4 βασικά ερωτήματα

  • Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε;
  • Τι πήγε καλά και τι λάθος στην μάχη με φλόγες;
  • Πώς θα στηριχθούν από δω και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι πληγέντες;
  • Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα την κλιματική αλλαγή;

Απαντήσεις

Πόσο είχαμε προετοιμαστεί; Η εικόνα είναι σαφής με τα θετικά και τα αρνητικά. Κατορθώσαμε να μην θρηνήίσουμε θύματα αν και χάσαμε τον εθελοντή Βασίλη αλλά προστατέψαμε χιλιάδες συμπολίτες μας. Δυστυχώς καταστράφηκαν περιουσίες και δασικός πλούτος. Αυτό είναι το πικρο κόστος της περιβαλλοτνικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με επίπονο καύσωνα. Δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα με τον εφιάλτη των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και άλλες ευρωπαίκές χώρες. Το φετινό καλοκαίρι ήταν πιο δύσκολη η διαχείριση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που μετέτρεψε τα δάση σε πυριτιδαποθήκες. Γι αυτό και προνοήσαμε και μετατρέψαμε σε αξιόμαχη κρατική οντότητα την πολιτική προστασία. Οσοι το αμφισβητούν ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά! Ενεργοποιήθηκε το 112 που αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση προεκλογική μετά την τραυματική εμπειρία με τις πυρκαγιές τυου 2018. Ενισχύθηκε η πυροσβεστική με 69 νέα εναέρια μέσα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Το αν ήταν αρκετά είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η χώρα είχε εγκαίρως προμηθευτεί περισσότερα από ποτέ εναέρια μέσα.

 

 

«Είχαμε μεριμνήσει να καθαρίσουμε 21 επικίνδυνες περιοχές που προσομοίαζαν με το Μάτι»

«Ταυτόχρονα» συνέχισε ο πρωθυπουργός «είχαμε μεριμνήσει να καθαρίσουμε 21 επικίνδυνες περιοχές που προσομοίαζαν με το Μάτι. Συμμετείχα σε τηλεδιάσκεψη με 18 δημάρχους στις 24 Μαρτίου που επισήμανα την ανάγκη να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε με τις παρεμβάσεις εντός αυτών των οικισμών να μειώσουμε την καύσιμη ύλη αλλά και να καταστρώσουμε σχέδια διαφυγής». «Πράγματι οι παρεμβάσεις έγιναν. Αναφέρω δύο παραδείγματα: Ιπποκράτειος Πολιτεία που έφτασε η φωτιά αλλά δεν μπήκε μέσα στον οικισμό ενώ για πρώτη φορά υπήρχε καινούρια οδός διαφυγής ώστε οι δημότες να απομακρυνθούν με ασφάλεια και ταχύτητα. Η δεύτερη περιοχή είναι μια περιοχή που σας είναι οικεία κ. Τσίπρα και αναφέρομαι στο Σούνιο. Αν κινηθείτε στον δρόμο Σούνιο – Λαύριο υπάρχουν δίοδοι διαφυγής που δείχνουν στους πολίτες πώς να κινηθούν προς την θάλασσα αν προκύψει ανάγκη. Αυτά έγιναν και είχαν στόχο να προτατέψουν περιουσίες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

60 πυρκαγιές την ημέρα

«Παρά την ένταση του φαινομένου κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε στον στόχο να προστατέψουμε τους πολίτες, τους οικισμούς τις κρίσιμες υποδομές. Λίγοι γνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που κατεβλήθη στην φωτιά της Βαρυμπόπης για την διασφάλιση της ομαλής ηλεκτροδότησης της Αττικής. Και θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1299 πυρκαγιές σχεδόν 60 την ημέρα και πολλές προιόν εμπρησμού. Οι φωτιές είχαν φέτος διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν το εξηγεί η ΕΜΥ και οι επιστήμονες. Το βέβαιο είναι ότι αυτό το οποίο βλέπαμε από τους τηλεοπτικούς δέκτες το αντιμετώπιθζαν και οι πυροσβέστες. Στρόβιλοι της φωτιας που έκαναν την κατάσβεσγ δύσκολη ακόμα και με εναέρια μέσα. Απόδειξη η τελευταία φωτιά στα Βίλια. Ενεργοποιήθηκε ολόκληξρος ο κρατικός μηχανισμός με εκατοντάδες ρίξεις από εναέρια. Κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Αττικής συμπεριλαμβανομένων μονάδων από Εξωτερικό. Και παρόλα αυτά κα΄ναμε 3 ημέρες να την σβήσουμε. Εγινε κάτι λάθος; Αν το πιστεύετε πείτε μας που έγινε λάθος. Η πραγματικότητα είναι ότι κληθήκαμε να αντιμετωίσουμε φωτιές σε δάση που είχαν μείνει απεριποίητα χωρίς δασικούς δρόμους

Εχω ακούσει σχόλια άδικα για την πυροσβεστική και τους ανθρώπους πουθ έδδωσαν την μάχη. Αυτοί η δύναμη κάτάφερε να θέσει χιλιάδες φωτιές σε έλεγχο από την πρώτυη στιγμή. Δυτστυχώς κληθήκαμε κάποια στιγμή να διαχειριστούμε 4 ταυτόχρονες φωτιές μεγάλες που ξεπέρασαν την προετοιμασία που είχαμε κάνει. Το έχω πεί. Προετοιμαστήκαμε καλύτερααπο άλλες φωτιές αλλά φάνηκε σε μια στιγμή ότι αυτό δεν επαρκούσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις